"YAVAŞ ŞEHİR "SEFERİHİSAR

Prof. Dr. Volkan Altıntaş Prof. Dr. Volkan Altıntaş 31/12/2019 23:40


Geçtiğimiz hafta İzmir’in şirin ilçesi Seferihisar’da idim. Belediye Başkanı Tunç Soyer’in daveti üzerine Seferihisar’ı çok kısa da olsa dolaşma fırsatı buldum. Seferihisar Türkiye’nin tek “sakin şehri” (cittaslow) olarak üstlendiği rol ve sakin şehrin gerekleri konusunda uygulamada yaptıkları ile gözden kaçırılmayacak bir fırsatı ülkemize getirmiş bulunuyor.


 

Peki “sakin şehir” (cittaslow) ne demek?

İtalyanca Citta (şehir) ve ingilizce slow (yavaş) kelimelerinden oluşan Cittaslow, ''yavaş, sakin şehir'' anlamına geliyor. Cittaslow Ağı, küreselleşmenin şehirlerin dokusunu, sakinlerini ve yaşam tarzını standartlaştırmasını ve yerel özelliklerini ortadan kaldırmasını engellemek için “slow food” hareketinden ortaya çıkmış bir kentler birliği. Küreselleşmenin yarattığı homojen mekanlardan biri olmak istemeyen, ye­rel kimliğini ve özelliklerini koruyarak dünya sahnesinde yer almak isteyen kasabaların ve kentlerin katıldığı birliktir

(www.cittaslowseferihisar.org).

 


Sakin şehir olabilmek ise öyle kolay bir süreç değil. Çevre ve altyapı politikaları, kentsel kalite için teknolojiler ve tesisler, yerel üretimi korumak, misafirperverlik, farkındalık başlıkları altında çeşitli kriterlerle teorideki ifadelerin uygulamaya geçirilmesi şartı mevcut. Örneğin genetiği değiştirilmiş ürünlerin (GDO) tarımda kullanılmasının yasaklanması, yok olma riskiyle karşı karşıya olan geleneksel çalışma ve meslek yöntemlerinin himayesi, tarihsel merkezlerde, yol gösteren turist güzergâhları ile birlikte, turist işaretlerinde uluslararası işaretlerin kullanılması, “Yavaş” felsefesini kazanmada sosyal yapıların dâhil edilmesi için programlar ve Cittaslow projelerinin uygulanması, organik tarımcılığın geliştirilmesi için projeler geliştirilmesi “Yavaş şehir” kavramı içinde yer alan önemli başlıklardan. Kısacası teknolojiden vazgeçmeden sınırlı ve etkili şekilde kullanım alanları yaratarak bir bakıma sürdürülebilirlik ilkeleri gereği bölge halkının içinde bir fiil olduğu bir şehir “sakin şehir” kavramı.


Seferihisar cittaslow kavramını Türkiye’de uygulamaya geçiren ilk ilçe olma özelliğini taşıyor. Tunç Başkan bu sürecin devamı için Türkiye’de bazı belediyelere de yol göstererek onların da “sakin şehir” kavramı ile tanışmalarına vesile olduklarını söylemesi gerçekten Seferihisar’ı Türkiye’de daha da farklı bir konuma getiriyor.

Sakarya- Taraklı, Muğla Akyaka, Çanakkale- Gökçeada, Aydın- Yenipazar ilçelerinin de Cittaslow ağına katılarak Türkiye’de sakin şehir sayısının 5’e çıkmasının ardından ilk hedeflerinin Cittaslow Genel Kurulu’nu Türkiye’de yapmak olduklarını belirten Başkan Soyer, “sakin şehir” kavramının bir bakıma yerel kalkınma modeli olarak görülmesi gerektiğini ifade etti. Gerçekten de bundan sonraki dönemde “sakin şehir” kavramı ile örtüşen onlarca ilçe ve beldenin bu sürece dahil olacağının da sinyalini almış olduk.

Türk turizminin önemli bir ili olan İzmir’de bu şirin ilçenin açmış olduğu yol ve üstlendiği sorumluluk bilincinin ilçe halkını da heyecanlandırdığını görmek gerçekten çok farklı bir duygu. İlçedeki vatandaşlar bu süreçle ilgili bilgili bir o kadar da yapılanlara sahip çıkmaktalar. Örneğin Seferihisar’ın Sığacık Körfezi’ne yapılmak istenen Orkinos Çiftliği’ne karşı ortaya konan tepkiler ve halkın yine bu süreçte insiyatif alıyor olması son derece manidar. Halk, “yavaş şehir” kavramının özünü ortaya koyduğu haklı tepkilerle de pekiştirmekte ve şehrine sahip çıkmakta.

Seferihisar’ı ve yapılanları herkesin bir kenara not etmesi gerektiğini düşünüyorum. Tunç Başkan bundan sonraki sürecin devamı için kararlılık ve sürekliliğin altını çiziyor. Devletin üst kademelerindeki karar vericilerin bu farklılığın farkına varmaları ve sürecin Türk turizmine ve bölgesel kalkınmaya getireceği artıları ortaya koyarak daha fazla destekle “yavaş şehir” kavramına sahip çıkmaları gerektiğine inanıyorum.

 

İşte bir fırsat, işte turizm için farklı bir yaklaşım.

 

Tebrikler Seferihisar’a… Sizi izlemeye devam edeceğiz…

 

Sevgilerle,


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.