Türkiye’nin neden uluslararası standartta lüks kruvaziyeri yok?

Etrafı 4 denizle sarılı, bu yıl 30 milyon turist bekleyen ve Akdeniz çanağındaki en önemli turistik havalimanlarına sahip olan Türkiye, halen hızla büyüyen kruvaziyer turizmi ile ilgili herhangi önemli bir ürüne sahip değil.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Türkiye’nin neden uluslararası standartta lüks kruvaziyeri yok?

Türkiye’nin herhangi uluslararası ölçekte lüks bir kruvaziyere sahip olmaması ve bu alanda çok pasif kalması, rakiplerimizle ileride telafisi zor bir mesafenin açılmasına sebep olabilir.

ETTC Başkanı Hüseyin Baraner, Türkiye’nin de artık sahilin her iki tarafını kullanmasının zamanının geldiğini vurgulayarak,  “Türkiye, bu konu ile ilgili süratle yeni yatırım plan ve modelleri geliştirmeli. Zira, piyasanın devleri, potansiyel pazar paylarını hızla kapışıyorlar” dedi.

 

Baraner, “Türk özel sektörü yatırımcıları, maalesef bu alanda çok pasif kaldılar ve arayı kapatabilmek için hızla tepki göstermeleri gerekiyor. Kruvaziyer işletmeciliği, turizm sektörü içinde en parlak geleceği vaat eden alan” diye konuştu.

 

Türkiye’nin de acilen tanesi 200 ila 500 Milyon Dolar arasında yatırım gerektiren uluslararası standartlara uygun lüks kruvaziyerle ihtiyacı var. Türk turizm ve özel sektörün bu güce sahip olduğu bilinmekte ama henüz somut bir yatırım düşünce veya planı yok. Küresel piyasadaki büyük kruvaziyer işleten şirketler, kapasitelerini hızla 2-3 kat büyütüyorlar. Bu konuda son Örnek Avrupa’nın en büyük tur operatörü olan TUI’den geldi.

 

Küresel turizm hareketi 2009’da küçülme eğiliminde olmasına rağmen, kruvaziyer turizminde önemli artışlar kaydedildi. Bu gerçekten yola çıkan TUI, bu alandaki yatırımlarına ivme kazandırmaya kararlı. Üstelik TUI, sadece açık deniz değil, nehir kruvaziyer turizmine de güveniyor. TUI, nehir turları için henüz bir kruvaziyer işletirken, bu sayıyı 2011’e kadar 6’ya çıkartacak. Şirket, böylece bu alandaki 180 yatak sayısını, 1052 yatağa çıkararak, bir sene içinde tam altı kat büyütmüş olacak. 

 

 

 

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.