Türk yatırımcıların yurtdışındaki otel sayısı 29´a ulaştı...

Dünyanın en büyük 10 turizm ülkesi arasında yer alan Türkiye´de sektörün lokomotifi durumunda olan otelciler basanlarını yurtdışına da taşıdı. Otel yatırım işletme ve yönetimini ülke sınırlan dışına taşıyan Türklerin yurtdışındaki otel sayısı devam eden projelerle birlikte 15 ülkede 29´a ulaştı. Türk firma ve kişilere ait yurtdışındaki otel yatırım ve işletmesine Kuzey Kıbns Türk Cumhuriyeti (KKTC) de eklendiğinde bu sayı 43´e yükseliyor.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Türk yatırımcıların yurtdışındaki otel sayısı 29´a ulaştı...

Türklere ait oteller ağırlıklı olarak komşu ve bölge ülkelerde yoğunlaşıyor. Aralarında Dedeman, Rixos, The Marmara, Merit gibi zincirlerin de bulunduğu Türk otelcilerin önümüzdeki dönemde de yurtdışında tesislerine yenilerini ekleme planlan bulunuyor.

Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı Turgut Gür, Türkiye´nin turizmde artık bir marka haline geldiğini belirtirken pek çok ülkeden yatırım ve işletme için davet aldıklannı söyledi. Ekin Yazım Grubu Araştırma Direktörü Fehmi Köfteoglu da Türklere ait yurtdışındaki otellerin toplam yatak kapasitesi, KKTCnin de dahil edilmesi durumundan 30 bine yaklaştığını ifade ederek bu sayının önümüzdeki dönemde artacağını kaydetti.

 

KKTC ile birlikte 40 otel var

Yurtiçinde konaklama tesislerinin yüzde 90´dan fazlasında yatınm-işletme ve yönetimi elinde bulunduran Türklerin simdi bu basanlannı yurtdışına taşıdığını belirten Ekin Yazım Grubu Araştırma Direktörü Fehmi Köfteoglu "Otel yatırım işletme ve yönetimini yurtdışına taşıyan Türklerin şu anda 15 ülkede 29 oteli bulunuyor. Türk firma ve kişilere ait yurtdışındaki otel yatınm ve işletmesine Kuzey Kıbns Türk Cumhuriyeti (KKTC) de eklendiğinde bu sayı 40´a yükseliyor" dedi.

Toplam yatak kapasitesinin ise Kıbrıs’la beraber 30 bine yaklaştığını belirten Köfteoglu, "Yurtdışında inşaatı, işletme ya da yönetimi Türklere ait olan otellerin büyük bölümü Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerinde bulunuyor. Çünkü Türk inşaat firmalannın oralarda otel inşaatlan vardı. Yaptıklan inşaatlann bir kısmıyla otelciliğe girdiler. Doğrudan doğruya otel yaünmı için gidenler de oldu. Buna ilk örneklerden biri Dedeman´dır. Dedeman işletmecilik aldı. Rbcos gibi zincirler onu takip etti" diye konuştu.

 

Türklerin yurtdışında otelcilik alanında yatınmcılıktan ziyade işetmeci olmayı tercih ettiklerini belirten Köfteoglu, marka olmuş ve belli bir sistemi oturtmuş firmalann bu konuda çeşitli ülkelerde arayışlan olduğunu bildirdi. Son zamanlann gözde ülkesinin Mısır olduğuna dikkat çeken Fehmi Köfteoglu, "Mısır´ı tercih etmelerinin nedeni Türkiye´ye göre sezonun daha uzun olması. Mısır´da sezon 12 aydır. Mısır, kendi içinde yeni turizm bölgeleri açıyor. Bu nedenler Türklerin Mısır´ın yeni bölgelerine yönelik bir arayışlan var" değerlendirmesini yaptı.

 

Suriye'den yer tahsisi ve teşvik

 Turizm Yatınmcıları Derneği Başkanı Turgut Gür de, Türk turizminin dünyada bir marka olduğunu belirterek Türk otelcilerine büyük bir teveccüh olduğunu söyledi. Türkiye´den yatınmcı ve işletmeci çekmek isteyenlerin ağırlıklı olarak komşu ülkeler ve Türki Cumhuriyetler olduğunu kaydeden Gür, "Şu anda en çok öne çıkan ülkelerden biri Suriye. Suriye Turizm Bakanlığı bizi ülkeye davet etti. Önümüzdeki ay bir ziyaret gerçekleştireceğiz. Bizim başta Şam ve Halep´te olmak üzere otel projelerine imza atmamızı istiyorlar. Size yer tahsisi yaparız, teşviklerden yararlandırırız, vergi muafiyeti tanınz diyorlar" dedi.

 

Lübnan, Ürdün, Libya gibi ülkelerden de teklifler geldiğini anlatan Turgut Gür söyle devam etti: "Kuzey Irak da çok istekli. Bizim firmalarımız oralarda inşaatlar yapıyorlar. Yaptıklan inşaatlar arasında oteller de var. Ortak olalım ya da siz işletin gibi teklifler geliyor. Arap ülkelerinden keza öyle. Avrupa´da Hırvatistan gözde Hırvatistan sahillerinin de Türk turizm yatınmcılan için büyük potansiyel taşıdığına dikkat çeken Gür, "Alman, Avusturyalı, Macar ve Çekler kendi ülkelerinden arabalanyla buralara çok kolay ulaşıyor. Vize de olmadığı için oralar da bizim için cazip" dedi. Türk otelcilerin Rusya´nın Karadeniz sahillerine de ilgi duyduğunu ancak global ekonomik krizden en çok etkilenen ülkelerden birinin Rusya olması nedeniyle planlannı askıya aldıklarım vurgulayan Gür, "Bölgeden Türk yannmcılara mevcut otellerimizi renove edin, ortak olalım, beraber işletelim gibi teklifler var. Ancak şu anda bu tekliflere temkinli yaklaşılıyor" diye konuştu.

 

Hareket 2011'den sonra başlar

 Kriz olmasaydı şu anki durumun çok farklı olacağını kaydeden Turgut Gür, "Yatırımlara kredi bulunabilecekti. Ortaklıklar daha fazla olacaktı. 2010, bir rehabilitasyon, yaraları sarma, kendine gelme, ilişkileri düzeltme, ortak yatırımcıları seçme yılı olacak" dedi. 2011´den sonra yeniden hareketin başlayacağına işaret eden Gür, sonrasında Türklerin yurtdışındaki otellerinde ciddi artışlar yaşanacağını bildirdi.

 

Rixos’tan 3 Otel daha

Rixos Hotels İş Geliştirme Direktörü Gökhan Sarper, "Kazakistan, Hırvatistan ve Ukrayna´da faaliyette olan otellerimize, kısa süre içinde Libya, Tripoli´deki otelimiz ile Dubai´deki Palm Jumeirah adasında yer alan Zabeel Saray by Rixos eklenecek. Bahreyn sahilinde yer alan "Rixos Marina West Bahrain" ise bu yıl içinde açılacak diğer otelimiz" dedi. Resortlar için şehrin en gözde lokasyonlarına, şehir otelciliğinde ise söz konusu ülkenin başkentine ya da finansal başkentine yoğunlaştıklarını anlattı.

 

Merit’ten, Kıbrıs´a 130 milyon dolar

Net Holdingin Merit markası ile KKTC´de dört oteli bulunuyor. Merit Otelleri Yönetim Kurulu Başkanı Reha Arar, Merit´in ilk otelini 15 yıl önce Kıbrıs´ta açtığını belirterek grubun bugüne kadar yurtdışı oteller için toplam 130 milyon dolar yatırım yaptığını söyledi. Arar, önümüzdeki dönemde Kıbrıs´ta iki yeni otel açmayı planladıklarını belirterek bunlardan birinin inşaat, diğerinin ise proje aşamasında olduğunu bildirdi.

 

Dedeman 50 Otel hedefliyor

Türkiye´nin en büyük ve en eski otel zincirlerinden olan Dedeman, 2016´da kutlayacağı 50´nci yılı için 50 otel hedefine ulaşmak amacıyla gerek yurt içinde gerek yurtdışında yeni oteller açıyor. $u anda yurtdışında yedi oteli bulunan Dedeman Grubu, gelecekte Ortadoğu, Doğu Avrupa, Balkan ülkeleri ve Türki Cumhuriyetler´de zincirine yeni halkalar eklemeyi planlıyor.

 

The Marmara. Avrupa´ya açılacak

 The Marmara da rotasını yurt dışına çeviren gruplardan. Grubun şu anda sadece ABD´nin New York şehrinde bir oteli bulunuyor. 10 yılda 40 otele ulaşma hedefi bulunan The Marmara, New York, Avrupa metropolleri ve Türk işadamlarının sıklıkla gidip geldiği Sofya, Baku, Bükreş, St. Petersburg gibi şehirlerde oteller açmayı planlıyor. Grup ayrıca Karadağ ve Belgrad´dan teklifleri de değerlendiriyor. (Leyla Ekinci-Dünya)

  

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.