Türk’ün kurdele ve makas ile imtihanı
Türkiye’de, bir kurdele, açılış, makas sorunsalı vardır. Bu aletler bazıları için yaşamsal önemdedir. Bazıları için bu listeye mikrofon da eklenebilir.
Bu işlerin ve bu alet edevatın meraklıları vardır. O açılışta, herkesin görebileceği bir yerde olmak, kameralara görünmek, makası ya da en azından o kurdeleyi tutmak büyük bir tatmin vesilesidir.
Meraklısı bu açılışlara dalar, kameralara görünmek için can atar. Gözü hep habercilerdedir.
O çekim ışığını gördüğü anda çocuklar gibi mutlu olur.
Yani, demem o ki,
Türkiye’de bir mekan piyasaya gireceği zaman..
Ya da yeni bir işletme faaliyete geçeceğinde..
Bir dükkan açılacağında…
Ya da geleneksel bir etkinlik tekrarlanacağında..
İlginç bir uygulama hayat geçer.
İşyerinin çapına göre bir kalabalık toplanır. Bir şeyler ikram edilir. Ama bunların hepsinden önemlisi, bir ya da birkaç kişi kalabalığın önüne geçer. Kapının önünde dikilir. Kişi sayısına göre makaslar tedarik edilir. Bir de kurdele..
Bunlarla neler yapıldığını ileride anlatacağım..
Bütün bunların ortak adı vardır, açılış
Şöyle bir toparlamak gerekirse, bir işyeri açılacağında, ya da festival, fuar, şenlik gibi bir etkinlik hayata geçeceğinde, artık işin manuelinde yer alan bir başlangıç adımı vardır.
Kurdele kesmek..
İnsan düşünmeden edemiyor.. Acaba bu gelenek nasıl başladı? Öyle ya, aslında kurdele genellikle hediye paketlerine bağlanır.
Ve hediye alana bir mesaj verilir.
“Bu, özellikle senin için. Hadi sen kurdeleyi aç, hediyeyi al ve ilk sen kullan”.
İyi de..
Bir bina ya da koca bir salonu, adeta birilerine hediye eder gibi, kurdele ile açmanın nasıl bir anlamı vardır, ne mesaj verilir, bir türlü çözememişimdir.
Eğer açılışı yapılacak yer bir dükkan, bir bina vb ise, kurdele kapıda kesilir.
Eğer bir salonda, sergi, fuar, festival açılışı yapılacak ise ve hava yağmurlu ise, kurdele genellikle salonun içinde, sahnede kesilir.
İyi de mesaj ne?
Şimdi türlerine ve büyüklüklerine göre bakalım..
Türkiye’de otellere açılış yapılır..
Fabrikalara açılış yapılır..
Köprülere, yollara açılış yapılır..
Barajlara açılış yapılır.
Ama köprü, yol ve barajlar epeyce tepeleri ilgilendiren, onların müdahil olduğu yapılardır. Bu mütevazi yazının haddini ve sınırını aşar.
Üst düzey açılışlarda sahnede olmak ve bir de kurdelenin önünde yer almak bir muktedirlik göstergesidir. Büyük ölçekli açılışlarda, kurdelenin arkasında yer alan zat kodumu oturtan bir muktedirdir. Aman ona bulaşmaya gelmez.
Bana ne o yol, fabrika, hastane, okul vb açılışlarında kurdelenin arkasına zıplayıp önlerindeki kameralara gülücük atanlardan.
Bana ne, öyle büyük ve mühim bir açılışta, kurdelenin arkasına geçen muktedirlerin, açılış başlamadan önce eşe dosta mesaj çekip,
“Haydi herkes ekran başına, ben az sonra açılışta kurdele keseceğim, konu komşuyu da eve çağırın, havamız olsun, sefamız olsun” demelerinden.
Bana ne, açılışı yapacak mühim isimlerin arasında olmasa bile, bir punduna getirip kurdelenin arkasına geçen ve öndeki makaslı muktedirlerin omuzlarının arasından kameralara gülücük atan, el kol hareketi yapanlardan.
Üst düzey açılışlara yorum yapmaya gelmez..
Maazallah!
Ama bir de, çok üst düzey olmayan, kısmen bölgesel fuarlar, festivaller vardır. Bu organizasyonların açılışlarında öncelik Belediye Başkanlarında ya da görevlendirdikleri vekillerdedir. Kurdelenin tam ortası onlara aittir.
Sonra, mühim olmak ve muktedirlik sıralamasına göre kurdelenin iki ucuna doğru bir genişleme olur. Kurdele önemlidir. Makas olmasa bile, o kurdeleyi tutmak ve işaret ve orta parmakla kesme hareketi yapmak bile müthiş bir bahtiyarlıktır.
Bazen, kurdelenin iki ucunu tutup, gergin tutmakla görevli genç kızlarımızın bile hafif bir omuz hareketi ile devre dışı bırakılıp onların yerine geçildiği bile görülmüştür.
Düşünün..
Uzunca bir kırmızı kurdele..
Arkasında elleri makaslı ya da iki parmağını makas gibi yapmış zevat…
Kurdelenin iki ucunda da koca koca iki adam. Bakışlar çekim yapan haberci kameralarında.
Ağızlarda bir muzip gülümseme..
Kurdelenin bir sürü makas tarafından parça pinçik edilmesi..
O son aşamaya dikkat edin. Herkesin elinde bir parça kırmızı kurdele kalır. Ama bir çoğu ne yapacağını bilemez.
Parçayı alıp cebine atanlar..
Kenarda bekleyen görevlilere verenler.
Yere atanlar…
Mühimdir bu işler.
Küçük ölçekli, esnaf işi açılışlar
(Genellikle) kuaförlere, güzellik salonlarına, esnaf dükkanlarına açılış yapılır.
Hatta tuvaletlere bile açılış yapılır. Birkaç tanesine tanık olmuşluğum vardır.
Ama ben hala merak ediyorum. Bunun anlamı nedir?
İlla ki o kurdele gelecek ve kesilecek
Açılışın türü, yeri, büyüklüğü ne olursa olsun..
O mekanın önüne bir kurdele getirilir. Uzunluğu açılışı yapılacak mekanın kapısının uzunluğuna bağlıdır. Ama asıl ölçüt, açılışı yapacak kişi sayısıdır.
Normalde bir kişi yeterlidir.
Ama hatırı kırılmaması gerekenler vardır.
Hatırı kırılırsa ortalığı kasıp kavurabilecekler vardır.
O, açılıştaki fotoğrafta yer almaması halinde Dünyası yıkılacak olanlar vardır.
O, açılışta kurdele kesmemeyi bir gurur meselesi yapacak olanlar vardır.
Kurdele, makas, açılış, nutuk atma falan filan…
Açılışı yapılan işletmenin sektörüne göre ikramlar hazırlanır. Kapı girişine kurulan masalara serpiştirilir. Duruma göre meşrubat, sıcak içecekler. Çerez olur.
Daha bonkör olanlar ya da daha çok izleyici çekmek isteyenler araya kek, börek, dolma, gibi biraz daha bütçeli ikramlar da koyar.
Bir zaman öncesine kadar açılışlarda kan akıtmak gibi bir gelenek vardı.
Hafazanallah!
Açılacak olan işyerinin kapısının önüne, artık iş sahibinin gücüne, niyetine orantılı olarak, deve, koyun, dana, tavuk, kaz falan getirilir.
Kesimi yapacak görevlinin birkaç bıçak hareketi ile kapının önü kan gölüne dönerdi.
Neyse ki, bu gelenek büyük ölçüde ortadan kalktı.
Bir açılışın hazin sonu
Bazı açılışlarda acemilik vardır. Profesyonel bir ekip olmadığı için mutlaka aksaklılar olur. Bir şeyler unutulur. Program karışır. Bir curcuna yaşanır.
Böyle birçok aksamaya tanık olmuşluğum vardır. Ortalık karman çorman olur.
Bir siyasi partinin il teşkilatının açılışında yaşanan ise, artık insana “ Yok artık” dedirtir.
Açılış saatinde en hayati önemdeki nesneler unutulmuş.
Ortalık karışmış.
Makas ve kurdele bulunamadı, partili bir kadına ait şal kesildi
Demokratik Sol Parti'nin (DSP) Gaziantep İl teşkilatının açılışı komik olaylara sahne oldu.
Makas ve kurdele bulunamayan açılışta makas yerine maket bıçağı önerilirken, kurdele yerine ise partili bir kadına ait şal kesildi.
31 Mart Seçimlerinin ardından ilk ziyaretini Gaziantep’e yapan Genel Başkan Önder Aksakal, Demokratik Sol Parti’nin (DSP) yeni İl binasının açılışına katıldı. Ancak hazırlıksız yapılan açılış ilginç anlara sahne oldu.
Açılış kurdelesinin bulunmaması nedeniyle hemen bir partili kadına ait "ak güvercin" baskılı şal, kapıya getirildi. Şalı kesmek için ise bu kez makas arandı.
Makas bulunamayınca, bir parti görevlisi ise makas yerine maket bıçağı ile açılışın yapılmasını önerdi. Partili ve gazeteciler arasında gülüşmeye neden olan maket bıçağı teklifinden ise, gazetecilerin de devreye girmesiyle vazgeçildi.
Kurdele kesmeden yapılmak istenen açılış, son anda makas bulunmasıyla devam etti. Yaklaşık 10 dakika sonra gelen makas ile şalı kesen Aksakal, içeride gazeteciler ve partililerle sohbet etti.
Şalı kesilen kadın ise, yaşananlara gülerek, "Makası bulmasalardı benim şal gitmezdi" dedi. Partili kadın, "Anı kalsın bende" diyerek, iki parçaya ayrılan şalı da aldı.
Bu haberin kaynağını merak edenlere; (http://www.krttv.com.tr/siyaset/makas-ve-kurdele-bulunamadi-partili-bir-kadina-ait-sal-kesildi-h2694.html )
Bütün bunlardan sonra kafamda deli sorular
Arkadaş, kapının uzunluğuna göre birkaç metreyi bulan o kurdele, neden kırmızı renkte?
Neden makas?
Ustura, kasap bıçağı, falçata, jilet işe biraz daha heyecan katmaz mı?
O kurdeleyi yere paralel olarak uzatmanın anlamı nedir?
En muktedir olanın hamle etmesi ile, makasları açıp kurdeleye dalmanın ve kesip biçmenin anlamı nedir? Ne mesaj veriliyor?
Kurdeleden bir parçayı kesip cebine atanlar, daha sonra bunu ne yapıyorlar?
Neyse..
Açılış, kurdele ve makas önemlidir…
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: