Türk turizmi, devler liginde...

Balçova Termal Otel'de turizm sektörünün temsilcileri, kamu yöneticilerinin katılımıyla gerçekleştirilen ''Turizm Çalıştayı''nın açılışında konuşan Bakan Günay, Türkiye'yi 21. yüzyıla, geleceğe taşıyacak sektörlerin başında turizmin geldiğini kaydetti.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Türk turizmi, devler liginde...

Türk turizmine son yıllarda mümkün olduğu kadar kültür, arkeoloji, tarihi katmaya çalıştıklarını, her alanda devlet olarak büyük yatırımlar yaptıklarını anlatan Günay, 2002 yılında Türkiye'de 50 kadar kazı yapılırken 2010 yılında 111'i yerli, 40'ı da yabancı olmak üzere 151 kazı yapıldığını, 1 milyon 800 bin lira olan kaynağın şu anda 30 milyon liraya yükseldiğini kaydetti.

 

Tarihe, müzelere daha fazla sahip çıktıklarını, Türkiye'nin turizmde yarıştığı ülkelerdeki kültür standartlarını yakalamaya çalıştıklarını belirten Günay, ülke turizminin marka değerini yükseltecek gayretlerin olduğunu ifade etti.

 

Türkiye'nin artık Akdeniz çanağının güneyindeki, Afrika'nın kuzeyindeki ülkelerle yarışmadığına işaret eden Günay, şöyle konuştu:

 

''Türkiye artık Afrika'nın kuzeyindeki ülkelerle değil İspanya, İtalya, Fransa ile yarışıyor. O zaman bizim hayat standartlarımızın, yaşam biçimimizin, yarıştığımız ülkelerden geri kalmaması gerekiyor. Bazen soruyorlar, 'Mısır'daki çalkantılar, Libya'daki, Tunus'taki olaylar Türkiye'yi etkiler mi?' Bir ölçüde etkiler ama artık Türkiye bu rakamları aşmış durumda. Türkiye, Mısır, Libya, Tunus, Fas'a gelen turistlerin toplamının iki katını alıyor artık. Antalya, sadece Mısır kadar turist alıyor. Türkiye artık başka kümede yarışıyor. O zaman o kümede yarışıyorsak, bizim hayat standartlarımızın, yaşam biçimimizin yarıştığımız ülkelerden geri kalmaması gerekiyor. Eğlenceyi de dinlenceyi de günlük yaşamı da alkol tüketimini de konaklama tesislerinin kalitesini de her şeyi, yarıştığımız ülkelerin standardında tutmak zorundayız.''

 

-TURİZMDEN ELDE EDİLEN GELİR-

 
Turizmden elde edilen gelirin alışılagelmiş yöntemlerle hesaplandığını, anketörlerin yılda 4 kez çıkış kapılarında turistlere 28-30 civarında soru sorduğunu ve anket sonuçlarına göre asgari rakamların tespit edildiğini ifade eden Günay, konuşmasına şöyle devam etti:

 

''Türkiye'ye gelen turist sayısı artarken, turizmden elde ettiğimiz gelir de artıyor. Resmi rakamların üstünde gelir olduğuna inanıyoruz. Bu anketörlerin soru sorduğu kapıların arasında yüksek gelir gruplarının gelip gittiği VİP'ler yok. Marinalar yok. Türkiye'nin ilan ettiği resmi rakamlar, turizmdeki en az geliri belirleyen rakamlar. Biz bunun çok daha üzerindeyiz. Bu konuda 2011 yılında, geriye doğru da yansıtarak Türkiye'nin gerçek gelirinin daha yukarda bir yerde olduğunu resmi rakamlarla ilan edeceğiz. Bir yandan Türkiye turizmden yüksek gelir kazanıyor, bir yandan da turizmi çeşitlendirme gayreti sergiliyor.''

 

-''TERMAL TURİZM ALANINDA MASTER PLANIMIZI BİTİRDİK''-

 
Mümkün olduğu kadar turizmi çeşitlendirmeye çalıştıklarını vurgulayan Günay, ''Termal turizm alanında biz master planımızı bitirdik. Bugün itibariyle Resmi Gazete'de içinde termal de kıyı da olan bir yeni tahsis ilanına çıktık. Bunu da bugün burada duyurmak istiyorum. Resmi Gazete'de ilanımız bu sabah yayınlandı'' diye konuştu.

 

İzmir Valisi Cahit Kıraç, ise 'Turizm Çalıştayı'nın İzmir'de gerçekleştirilmesinden duyduğu memnuniyeti ifade etti.

 

İzmir'in Türkiye'nin batıya açılan önemli penceresi, turizmin doğuş yörelerinden bir tanesi olduğunu, kentin son yıllarda turizmde arzu ettiği yerde olmadığını belirten Vali Kıraç, kruvaziyer turizm başta olmak üzere diğer alanlardaki potansiyeli harekete geçirmek istediklerini kaydetti. Açılış konuşmalarının ardından toplantı basına kapatıldı.

 

 

 

 

 

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.