Türk şarabı, dünya haritasındaki yerini aldı...

Veritas’ın 5-8 Mayıs’ta ikincisini düzenlediği Masters of Wine Weekend İstanbul etkinliğinde 6 Master of Wine (MV-şarap uzmanı) 188 Türk şarabını tattı. En yüksek puanlar uluslararası üzümlerden üretilen kırmızı şaraplar kategorisinde alındı.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Türk şarabı, dünya haritasındaki yerini aldı...

Bu kategoride ilk 10’da yer alan şarapların ortalaması geçen yıl 83.04 puan iken bu yıl 89.04 puana yükseldi. Türk şarapları, 6 Master of Wine (MV-şarap uzmanı) için görücüye çıktı. Veritas Şarap Eğitim ve Organizasyonları’nın 5-8 Mayıs tarihleri arasında ikincisini düzenlediği Masters of Wine Weekend İstanbul etkinliğinde 27 Türk üreticinin 188 şarabı tadıldı. 2010’da 22 üreticinin 120 şarabı tadılmıştı. Etkinlikte Arcadia, Barbare, Büyülübağ, Château Kalecik, Corvus, Diren, Doluca, Gülor, Kavaklıdere, Kayra, Kocabağ, LA Wines (İdol), Likya, Melen, Pamukkale, Prodom, Sarafin, Selendi, Sevilen, Sunset, Turasan, Umurbey, Urlice, Urla, Vinkara, Vinolus ve Yazgan firmalarının ürettiği ve piyasaya arz ettiği şaraplar 6 ayrı kategoride tadıldı. Piyasaya henüz arz edilmemiş şarapların tadımı da iki özel oturumda gerçekleştirildi.

Kırmızılara yüksek puan...

En fazla 90 ve üzeri puan uluslararası üzümlerden üretilen kırmızı şaraplar kategorisinde alındı. Bu kategoride 2010 yılında ilk 10 şarap ortalama 83.04 puan iken, bu yıl ilk 10 şarap için ortalama değer 89.04 puana yükseldi. En büyük sıçramaların yaşandığı kategorilerden biri de kupaj kırmızı şaraplar. 2010’da ilk 10 şarabın ortalama puanı 80.70 iken, bu yıl ortalama 88.02 puana çıktı.

Türkiye, şarap haritasında...

Etkinliğin Türkiye’nin şarap haritasına girmesine katkıda bulunduğunu belirten Veritas’ın sahibi Yunus Emre Kocabaşoğlu, şunları söyledi: “Gerek büyük üreticilerin son 10 yıldır giderek artan nitelikli ürün gamlarının, gerekse butik üreticilerin terroir’ı yansıtan şaraplarının giderek daha fazla tanınmasını sağlıyor. Aynı zamanda, Türk şarapçılığının yurtdışındaki fuarlara ve etkinliklere daha geniş, daha sık ve daha fazla özgüvenle katılmalarına katkıda bulunuyor. Bir kaç yıl içinde Türk şarapları da dünyadaki satış noktalarındaki raflarda görünür biçimde yer alacaklar.”

Şimdiye kadar Veritas’ın yaklaşık 2400 kişinin katıldığı şarap kültürü ve degüstasyon eğitimlerini düzenlediğini anımsatan Kocabaşoğlu, 2009 yılında dünyanın en ünlü Master of Wine’ı sayılan Jancis Robinson’u Türkiye’de 4 gün konuk ederek 50 Türk şarabını tatmasını sağladıklarını hatırlattı. Kocabaşoğlu, “Geçen yıl 9 Master of Wine ile, 21 üretici firmanın 122 şarabının değerlendirildiği ilk Masters of Wine Weekend Istanbul etkinliğini gerçekleştirmiştik. Dünyada da çok ses getirmişti” diye konuştu.

188 şişelik tadıma hangi üstatlar katıldı...

* Nick Adams (Bordeaux, Rhône vadisi, İtalya, Portekiz’de 27 yıldır şarap endüstrisine danışmanlık yapıyor)

* Joel Butler (Vintage, The International Wine Cellar, Los Angeles Times,

* New York Times, Independent on Sunday’de yazıyor)

* Ned Goodwin (Japonya’daki tek MW. Global Dining Japan Şarap Direktörü, TV programı yapımcısı, Keio Üniversitesinde şarap pazarlaması dersleri veriyor)

* Tim Hani (Şef; lezzet dengesi, olfaktuar analiz ve yemek-şarap uyumu konusunda araştırmalar yapıyor, eğitimler veriyor)

* Peter McCombie (Cinnamon Club, Groupe Chez Gerard, Searcy’s, Sonny’s Restaurants ve Jamie Oliver’e ait olan Fifteen, The Dorchester, Villandry, Gruppo, Moro ve The Zetter gibi otel ve restoranın danışmanı)

* Frank Smulders (Hollanda’da şarap okulu sahibi).

(Demet Cengiz Bilgin)

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.