TURİZMİN E’Sİ…

M. ALİ ULUTURHAN M. ALİ ULUTURHAN 31/12/2019 23:40
Akdeniz Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu’nun Rusya Ufa Teknik üniversitesi ile ortaklaşa düzenlediği 3. Uluslararası Turizm Haftası etkinliğine katıldım. İki üniversitenin düzenlemiş olduğu bu etkinlik, beraberinde bir çok üniversitenin alanında profesyonelleşmiş akademisyenlerini ağırladı. Genel konu E-Turizmdi. Hayatımızın her alanında varlık gösteren teknoloji elbette ki  turizm sektörüne de hızlı bir geçiş yaparak bu alanda da etkisini konuşturdu.


Günümüzde rezervasyondan check-out’a kadar her safhada bu etkiyi görmemiz mümkün. Yirmi sene önce televizyonlu, telefonlu odalar artı puan kazanırken, şimdi LCD televizyon ve kablosuz ağ bağlantıları aranan özellikler haline geldi. İlerleyen zamanlarda teknolojinin değişen yüzü turizmde de daha fazla gelişerek kendini gösterecek. 

Mesela bir yere seyahat etmek istediğimizde ilk başvurduğumuz şey internet. Arama motorları her konuyu açıklar hale geldi. Aradığınız her türlü bilgiye bu sayede kolay ulaşır hale geldik. Online hizmet veren  turizm şirketleri acentalara gitmeden  evinizden rezervasyon yapma kolaylığını  sağladı. Tripadvisor gibi siteleri kullanarak, otellerin eski misafirlerinin yorumlarıyla kalmak istenilen otellerin değerlendirmesi yapılmaya başlandı. Sanal dünyadaki gerçek insanların yorumu, gerçek dünyadaki acenta çalışanlarının yorumlarından daha önemli hale geldi. Geçen sene bir misafir bana gelip ben sizi biliyorum şunu yapan kişisiniz dediğinde şaşırıp kalmıştım. Nereden bildiğini sorduğumda ise bana online bir sitede benim hakkımda yazılan yorumdan bahsetti. Teknoloji sayesinde olaylar çok hızlı yayılıyor. Olumlu ya da olumsuz deneyimler sosyal paylaşım sitelerinde hemen yerini alıyor.



Sosyal paylaşım sitelerinde dakika başı her yaşadığı olayı anlatan kişileri düşünürsek, yaşanan olumsuz bir olayın fotoğrafları ve videoları kısa  zamanda internet ortamına aktarıldığından, turizmcilerin kalite standartlarını daha iyiye taşıyabilmesi adına teknolojinin turizmde de ciddiye alınması gerektiğini düşünüyorum. Bir paylaşım sitesinde bir çok arkadaşı olan arkadaşımın, bir havayoluyla yaşadığı olayı her detayıyla hergün yazması, iletişim halinde olduğu insanların bu havayoluyla uçup uçmayacaklarını belirleyen bir etkidir.


Otellerin ve acentaların bu gibi şikâyetlere, övgülere daha çok kulak asması gerektirdiğini düşünüyorum.Çünkü yapılan hataları düzeltmek veya övgüleri daha da güzele taşıyabilmek için bulunmaz bir nimettir teknoloji…

Bu vesileyle Akdeniz Üniversitesi ve Ufa Teknik Üniversitesini, bu alanda bilinçli bir nesil yetiştirmek amaçlı yapmış oldukları etkinlikten dolayı canı gönülden tebrik etmek gerekir ki bu etkinliklerin fazlalaştırılması ve desteklenmesi geleceğin turizmcileri ve bilim adamlarının yollarını doğru bir biçimde çizebilmeleri için bulunmaz fırsatlardır…


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.