Turizmde kim üstad kim değil?

Son dönemlerin moda kelimesi “Üstad”… Bir baktım etrafımda ne kadar çok üstad varmış.

Murat Toktaş Murat Toktaş 16/01/2018 14:22
Turizmde kim üstad kim değil?

Son dönemlerin moda kelimesi “Üstad”… Bir baktım, etrafımda ne kadar çok üstad varmış. Özellikle dikkatimi çekti. Üstad kelimesini, "Bir ayağı çukurda olan, mesleğinde sona gelmiş kişilere” diyoruz.

Sanki, 'Artık yaşlandın, senin dönemin bitti, sen şimdi üstad oldun, çekil kenara da önümüz açılsın der' gibi… Arada bana da üstad diyen çıkıyor, lakin mani oluyorum! Ama anlıyorum ne demek istediklerini... Hala ayaktayım...

Üstad nasıl olunur?

Üstadın sözlük anlamı ise, “Kendi alanında üstün bilgisi ve yeteneği, ustalığı olan kimse.”

Üstad; önce mesleğine, sektörüne ya da çalıştığı kuruma, kendisinden sonra da devam edecek bir tarz, yöntem, değer yada onu diğerlerinden ayırt edecek (Şimdilerde inovasyon diyoruz) bir şeyler katacak. Hem mesleki, hem de toplumsal ahlakı ve duruşuyla gençlere örnek olacak, emek verecek. Bir şeylerin mücadelesini yapacak, işinde harmanlanmış, terlemiş, pişmiş olacak.

Üstad olmak meziyet ister

Kelime anlamındaki gibi o mesleğinde ustadır, ustalaşmıştır. Usta olmak için de, çırak yetiştirmek lazım. Meslek hayatında birine el verip, daha sonra gittiği yerde onu takip edip, hem ahlaki, hem mesleki olarak gelişimine, hem de kariyer olarak ilerleyişine dokunmuştur. Ayrıca üstad, mesleğe saygınlık kazandıran insandır.  Bunlara cevap evet ise, o kişi bizim üstadımızdır. 

Ben bu kelimeyi hoyratça kullanıp, bunu hak eden üstadlarıma saygısızlık etmek istemiyorum. Yerinde kullanmaya çalışıyorum. Mesleki hayatının sonuna gelmiş ileri yaştaki büyüklerime değil… Onlara saygımız sonsuz, bizler için değerliler, onlar bizlerin mesleki büyükleri ve deneyimlerinden faydalanmaya ihtiyacımız var.

Peki nerden çıktı bu duayen?

Hele birde duayen var ki, o da ayrı bir çelişki… “Duayenler dedi ki”, “Duayen gazeteci açıkladı”, “Abi kim bu duayenimiz?” Duayen, Fransızca kökenli bir kelimedir ve “Bir ülkedeki diplomatlar arasında kıdem yönünden en başta gelen diplomat” anlamını taşır.

Sen de hedefini koy, işinde ustalaş, işini senden daha ileriye götürecek bir çırak yetiştir, sektörüne değer kat ve üstad ol. Var olan üstadlarına da saygılı ol, onlardan faydalanmasını bil, hak ettiği değeri ver.

Hak edenlere saygılar

Farkındayım biz bu kelimeleri karşımızdakini onurlandırmak için söylüyoruz. Fakat fazlaca ayağa düşürmeyelim ki, bunu hak edenlere saygısızlık yapmayalım. Hak etmeyenlere de fazla paye verip onları da iyice yoldan çıkartmayalım.

Var olan çok değerli üstadlara selam olsun…

 

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.