Turizmci de 'İhracatçı desteği' alacak...

İhraç ürünlerinin tanıtımına verilen destek arttı. Destek kapsamına sağlık turizmi, Gastronomi, film, hizmet, yazılım ve eğitim sektörleri de girdi.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Turizmci de 'İhracatçı desteği' alacak...

Türk ürünlerinin yurtdışında tanıtımına verilen desteklerin kapsamı genişletildi. Yeni dönemde destek kapsamına hizmet, yazılım, sağlık turizmi, eğitim ve film sektörleri alındı. Devlet Bakanı Çağlayan, bu tebliğ ile, üniversitelerin, hastanelerin yazılım şirketlerinin ve film sektörünün yurtdışında yapacağı tanıtım ve pazarlama giderlerinin yüzde 50 oranında ve yıllık 300 bin dolara kadar destekleneceğini, bu desteklerle ihracatta 6 milyar dolarlık artış beklediklerini ifade etti. Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, 'Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği Hakkında Tebliğ' ile ihracatçılara sağlanan yeni destekleri basın toplantısıyla duyurdu.

 

"5 yıl içinde 5 milyar dolarlık sağlık turizmi geliri"...

 

Sağlık turizminin de döviz kazandırıcı bir sektörolarak dikkat çektiğini vurgulayan Çağlayan, "Tedavi amaçlı sağlık kuruluşlarımızın yurtdışında yapacağı tanıtım ve pazarlama faaliyetleri yüzde 50 oranında ve 300 bin dolara kadar desteklenecektir" dedi. Dünya sağlık turizmi piyasasında şu anda ilk 15'te olduğumuzu ifade eden Çağlayan, doğru politikaların uygulanması halinde önümüzdeki 5 yıl içinde 5 milyar dolarlık sağlık turizmi gelirine ulaşmanın mümkün olduğunun altını çizdi.

 

Bunun yanı sıra film sektörünün de destek kapsamına alındığını dile getirilen Çağlayan, "2010 yılı itibariyle 39 ülkeye 65 yerli yapım dizi ihraç edilerek yaklaşık 60 milyon dolar gelir elde edilmiş ve Türk filmleri yurtdışında 300 milyon seyirci kitlesine ulaşmıştır" dedi.

 

Bu tebliğ ile üniversitelerin, hastanelerin yazılım şirketlerinin ve film sektörünün yurtdışında yapacağı tanıtım ve pazarlama giderlerinin yüzde 50 oranında ve yıllık 300 bin dolara kadar destekleneceğini söyleyen Çağlayan, "İnanıyorum ki, bu destekler sayesinde daha fazla dizi ve filmimiz ihraç edilecek, sektörün Türkiye'ye döviz girdisi daha fazla olacaktır" dedi.

 

Gastronomi...

 

Gastronomi sektörüne ilişkin uygulamaya konulacak yeni bir destek hakkında bilgi veren Çağlayan, ‘Türk Ürünlerinin Yurtdışında Markalaşması, Türk Malı imajının Yerleştirilmesi ve TURQUALITY'nin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ‘de gerekli değişikliklerin yapılarak 19 Ocak'ta Para-Kredi Koordinasyon Kurulu Sekreteryası'na gönderildiğini ve değişikliğin yürürlüğe konulmasına ilişkin sürecin devam ettiğini dile getirdi. Çağlayan, ihracatçı firmaların başvurularını tam ve eksiksiz yapmaları durumunda en geç 2 aylık bir sürede gerekli destekleri alacaklarını dile getirdi.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.