Turizm sektörümüz bunalımlı günler yaşarken ne yapmalı?
Sözlerime başlamadan önce 9. Cumhurbaşkanımız Süleyman Demirel'in şu sözlerini hatırladım. Doksanlı yıllarda bizi ATURJET Yönetim Kurulu Üyeleri olarak makamında kabul ettiğinde, “Beyler Osmanlı İmparatorluğu neden battı? Düyun-u Umumiye’den borç aldı, aldı, aldı geri ödemeyince adamlar gelip memletimize el koydular.
Şaban Ali Yaşaroğlu (Turizm Eğitimcisi)
Sizler önemli insanlarsınız, yazın çizin ülkemizi dış dünyaya tanıtınız ki, döviz gelsin döviz” diyerek önündeki masaya elleriyle üç kez yumruklar gibi vurduğunu anımsadım.
1960 yıllarda kurulan Milli Nizam Partisi’nin Genel Başkanı Profesör Necmettin Erbakan “Kanlı mı, kansız mı olacak? Sözlerinin ardından yine “Turizm ahlak getirmez ahlak götürür” sözlerini hatırladım. Yine o yılların kafadar yol arkadaşı TBMM Başkanı sayın İsmail Kahraman İstanbuI Üniversitesi’nde verdiği konferansta sarfettiği “Yeni Anayasa’da laiklik olmamalı, dindar bir Anayasa olmalı” sözlerinin kamuoyunda yarattığı tepki üzerine bir gün sonra da “kişisel düşüncem” dedi. İsmail Kahraman “Laiklik kalksın, dindar Anayasa gelsin” diyerek niyetini açıkça ortaya koyarak merhum Erbakan’ın izinde olduğunu kanıtlamıştır. Ülke genelinde tepkiler çığ gibi artınca da geri adım attı.
Bu gelişme üzerine “CHP’ye Adanan Bir Ömür” adlı kitabımın 63’ncü sayfasındaki şu bölümü yeniden hatırladım: “1983 yılında ziyaretime gelen İranlı hanımın gözü, masamın üstünde duran bir gazetenin başyazısına takıldı. Bana ‘Artık siz de yavaş yavaş Humeynileşiyorsunuz’ dedi. Ben de kendisine ‘Hanımefendi meraklanmayınız İran’ın bir Atatürk’ü olmadı. Halbuki Türkiye’den bir Atatürk geçti. Onun sistemi ülke yönetiminde kurumlaştı. Halkımız, aydınlarımız ve ordumuz bu sistem içinde. Halkımız yüzünü uygarlığa dönmüştür, Türkiye’de geriye dönüş olmaz!”…
“Yurtta Barış, Dünyada Barış” diyen ölümsüz Atatürk, sadece Türk ulusu değil, dünya sana minnettardır. Başta en büyük komşumuz olmak üzere uygar ulusların halkları ile yöneticileri Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiye’sinde mevcut dinci ve gerici yönetimden rahatsız. Endişe duydukları için de ülkemize turist göndermiyorlar. Türkiye’ye turist gelmemesindeki temel etkenin bu olduğuna inanıyorum.
Türkiye’de genel durum ve turizmdeki kriz ile bunalımların normalleşeceğine inanıyorum. Ülkemizde turist trafigi akışının eskiden olduğu gibi, yeniden başlaması için şunların yapılması gerekiyor:
1-İç turizmin geliştirilmesi amacıyla, Türk vatandaşlarının tatil için yurtdışına çıkışı kısıtlanmalı.
2-Cuma veya pazartesi günleri eklenerek haftalık tatiller üç güne çıkarılarak tatil teşvik edilmeli.
3) Araplara ve zengin şeyhlerine arsa, konut ve otel satışına son verilmeli.
4) Otel ve benzeri turistik tesislere yeni ruhsat verme işi askıya alınmalı.
5) Turistik bölgelere maden ocağı arama ruhsatı verilmemeli, HES yapımına izin verilmemeli.
6) Zarar eden büyük oteller hastaneye veya ofislere dönüştürülmeli.
7) Ülkemizin turistik zenginliği ve değerlerini dünya turizm pazarlarının vitrinine çıkarmalı. Tanıtım ve yeni Pazar arayışlarına hız verilmeli.
8) 0tel fiyatları asla aşağıya çekilmemeli ve Türkiye’yi ‘ucuz ülke’ imajından kurtarmalı.
9) Devlet, Güney sahilerimizin tarım arazilerinde yetişen her türlü sebze ve meyvelerin üreticiden tüketiciye aracısız ulaştırılması için destek vermeli. Üreticiye araç-gerek vermeli, tarım arazileri üstündeki yapılaşmalar engellenmelidir.
I0) Bölge Turizm, Ziraat ve Teknik Okulları acilen hayata geçirilip sayıları çoğaltılmalıdır. Bu okullarda düzenlenecek konferanslarda halk aydınlatılıpı bilinçlendirilmeli. Gazte, TV ve Radyo gibi yazılı ve görsel basın araçlarındayi yayınlarla halkın bilgi düzeyi Atamızın deyimiyle “Uygar ulusların seviyesine çıkarılmalı”. Çünkü, turizm bir uygarlık işidir.
Son söz, Türkiye’de gerici ve bağnaz yönetimler demokratik yoldan ülke yönetiminden uzaklaştırılıp, yerine ölümsüz Atatürk’ün “Yurtta Barış Dünyada Barış” ilkesiyle hareket eden yönetim geldiğinde ülkemize çöken kara bulutların dağılıp, krizlerin sona ereceği düşüncesini taşıyorum.
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: