Turizm, petrolden 4 kat daha fazla gelir sağlıyor...

Environment America (EA), ABD’de yaptığı araştırmada, turizmin sadece daha fazla gelir sağlamadığını, aynı zamanda daha adil bir gelir dağılımı ve çevreye daha sağlıklı bir gelir kaynağı olduğunu belirledi.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Turizm, petrolden 4 kat daha fazla gelir sağlıyor...

ABD’nin çevresel sorunlarıyla uğraşan ‘Environment America’ kurumu, kesin rakamlara dayanan raporunu açıkladı. EA, araştırmalarını bu yılın ilk aylarında yaşanan ve Meksika körfezi kıyılarını kirleten petrol sızıntısı yüzünden ‘Önce petrol mü, önce turizm mi’ ikilemine düşen kimi ABD eyaletlerin talebiyle yaptı ve net bir cevap ortaya koydu: İkisi de aynı anda olmuyorsa, kesinlikle turizm daha karlı. Üstelik turizmde, petrolün aksine, kaynağının tükenmesi uzun vadede bile mümkün değil.

 

Araştırmada, petrol aramaları nedeniyle tehlike potansiyeli taşıyan ABD’nin sahil kesimleri incelendi ve şu sonuca varıldı: Bu bölgelerde turizm ve balıkçılık, petrol arama, çıkarma, petrol ürünleri ve yan sanayisinin getirisinden, 4 kat fazla getiri sağlıyor.

 

Rapora göre, Atlantik, Pasifik ve Florida körfezinde turizm ve balıkçılıktan 204 milyar dolar gelir elde ediliyor. Somut örnek olarak ABD’nin Güney ve Orta Atlantik sahilini gösteren rapor, bu bölgede 2009 yılında turizmden 33,5 milyar ve balıkçılık ve buna bağlı yan sanayiden 10,26 milyar dolar gelir elde edilmiş. Petrol, petrol ürünleri ve buna bağlı yan sanayiden ise bu rakam 4,1 milyar dolarda kalmış. Üstelik bu gelir doğal sebeplerden en geç 25 yıl sonra tükenecek (ABD hükümet tahminleri).

 

Pasifik kıyılarında da durum fraklı değil. Bu bölgedeki 2009 gelirleri şöyle sıralandı: Turizm – 61,98, Balıkçılık 3,98 milyar dolar. Bu karşın: Petrol – 34,2 milyar dolar. Hatırlayalım: BP kuyusunun sebep olduğu petrol kaçağı, ABD’nin sadece iki eyaletinde 4 ay içinde 7,6 milyar dolarlık gelir kaybına neden olmuştu. (tourexpi)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.