Turizm, her şeyden önce barıştır...

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, turizmin her şeyden önce bir barış projesi olduğunu belirterek, "Turizmin 21. yüzyılda sürekli gelişen sürdürülebilir bir sektör olması, barışın yeryüzünde süreklilik kazanmasıyla mümkün" dedi.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Turizm, her şeyden önce barıştır...

Günay, 4. En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı kapsamında düzenlenen ''turizm'' konulu oturumda yaptığı konuşmada, turizmi sadece bir ekonomik büyüme aracı olarak görmediğini belirtti. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerle az gelişmiş ülkelerin ekonomik gelişmesinde son derece önem taşıyan turizmin, her şeyden önce bir barış projesi olduğunu vurgulayan Günay, şöyle konuştu:

''Turizmin 21. yüzyılda sürekli gelişen sürdürülebilir bir sektör olması, barışın yeryüzünde süreklilik kazanmasıyla mümkün. Barışın yeryüzünde süreklilik kazanmasına en fazla katkı yapan sektörlerin başında bence turizm geliyor. Çünkü turizm, insanları birbiriyle tanıştırıyor. Tanışma, birçok şeyi kolaylaştırıyor. Politikacıların yarattığı düşmanlık nedenlerinin halklar arasında olmadığını görüyoruz. Ülkeler ve bölgeler içinde, dünyada turizmin gelişmesi doğrudan doğruya barışın gelişmesine katkı yapıyor. Barışın olmadığı yerde turizmin gelişmesi mümkün değil. Turizm, dünyayı barıştıracak bir sektör.''

Bakan Günay, turizmin aynı zamanda ekonomik gelişme kapısı olduğunu, bu sektörün az yatırımla kısa sürede çok sayıda insana ciddi istihdam sağlayabildiğini söyledi.

-''DÜNYADA İLK 5'E GİRMEYİ HEDEFLİYORUZ''-

Dünyada son 15 yılda bu alanda hızlı bir gelişme olduğunu, 2008 ve 2009'da kriz nedeniyle yaşanan durgunluğun, 2010'dan itibaren aşıldığını ve sektörün yükselişe geçtiğini ifade eden Günay, Türkiye ekonomisi içinde turizmin payının gittikçe yükseldiğini, ülkeye son çeyrek yüzyılda gelen turistlerin sayısının 6 kat, turizm gelirlerinin ise 7 kat arttığını anlattı.

Günay, 2003'ten beri turizmde özel sektörü daha çok öne çıkardıklarına değinen Günay, ''Son dönemde artık biz sadece denetleyicilik görevi yapıyoruz. Biz yüksek kaliteli, tarihe, çevreye duyarlı bir turizm olmasını istiyoruz ve devlet olarak bunu denetlemeye çalışıyoruz'' dedi.

Son yıllarda izlenen bu politikanın Türkiye'yi önemli bir eşiğe getirdiğinin altını çizen Günay, 2002 sonunda Türkiye'ye gelen yabancı turist sayısı 13 milyon iken, geçen yıl bu rakamın 28,5 milyonun üzerine çıktığını hatırlattı.

Günay, ''2008 ve 2009 krizi olmasaydı biz geçen yıl 30 milyonu tamamlamış olurduk. Bu yılın ilk 3 ayında gelen turistlerde yüzde 15'in üzerinde, gelirimizde ise yüzde 25'in üzerinde artış var. Türkiye, 2011 yılını 31 milyon civarında rakamlarla sonuçlandırmış olacak'' diye konuştu.

Türkiye'nin 2008'den bu yana turizmden 20 milyar doların üzerinde gelir elde ettiğine işaret eden Günay, "2002 yılında 400 bine yakın işletme belgeli yatağımız vardı, geçen yıl bu rakam 650 bine çıktı. 2002 yılında Türkiye dünya turizminde 17. sıradaydı. 2009 yılından bu yana 7. sırada... Birkaç yıl içinde ilk 5'e girmeyi hedefliyoruz. Bütün altyapımız ve gayretimizle Türkiye turizminin dünyada ilk 5'e gireceğine bütün kalbimle inanıyorum. Gelir itibariyle de 12. sıradan 9. sıraya yükseldik. Burada da 7., 8. sıralarda yer alabiliriz.

Biz Türk hükümeti olarak 2023 yılında 50 milyon turist ve 50 milyar dolar gelir bekliyoruz. Dün sevinçle bir şeyi öğrendim, özel sektörle bir toplantı yapılmış. Türkiye turizm yatırımcıları, resmi strateji belgelerindeki hedefleri ileri doğru revize etmişler. Onlar 60 milyon turist ve 60 milyar dolar gelir hedefliyorlar. Biz ise siyaseten biraz daha ölçülü ve dikkatli bir hedefi dile getiriyoruz" diye konuştu. (Akşam)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.