Küresel seyahat sektörü hızla toparlanıyor

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü’nün (UNWTO) son raporuna göre, 2024 yılının ilk yedi ayında dünya genelindeki turizm, pandemi öncesi seviyelerin yalnızca yüzde 4 gerisinde kaldı.

20/09/2024 13:24
Küresel seyahat sektörü hızla toparlanıyor

Ocak-Temmuz döneminde uluslararası seyahat sayısı 790 milyona ulaşarak, bir önceki yıla göre yüzde 11 oranında artış gösterdi. Bu artışta en büyük pay Avrupa’nın güçlü talebi ve Asya-Pasifik bölgesinin seyahatlere açılması oldu.

Ortadoğu Turizmde Öncü Konumda

Bölgesel olarak değerlendirildiğinde, 2019 yılına göre yüzde 26 oranında büyüme kaydeden Ortadoğu, en hızlı toparlanan bölge oldu. Afrika ise yüzde 7’lik artışla dikkat çekerken, Amerika kıtası pandemi öncesi seviyenin yüzde 99’una, Avrupa ise yüzde 97’sine ulaştı. Asya-Pasifik ise yüzde 82 oranında toparlanarak diğer bölgelerin gerisinde kaldı.

Pandemi Sonrası Tam Toparlanma Sinyalleri

Küresel çapta 120 destinasyondan 67’si, 2024’ün ilk yedi ayında pandemi öncesi seviyelere ulaştı. Bu süreçte Katar yüzde 14, Arnavutluk yüzde 93, El Salvador yüzde 81 ve Suudi Arabistan yüzde 73 oranında büyüme kaydeden ülkeler arasında yer aldı. Moldova Cumhuriyeti ve Tanzanya ise en yüksek büyümeyi yakalayan diğer ülkeler oldu.

Ekonomik Risklere Rağmen Güçlü Gelişim

UNWTO, ekonomik belirsizlikler ve jeopolitik risklere rağmen, 2024 yılı için turizmde “tam toparlanma” beklentisinin sürdüğünü belirtti. Pandemi sonrası seyahatler artış gösterirken, sektörün güçlü bir şekilde toparlandığı ve küresel ekonomiye katkısının giderek arttığı ifade ediliyor.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.