Turizm 2010'da yüzde 10 büyüme hedefliyor...

Kârların eridiği, şirket iflaslarının yaşandığı 2009 yılını yüzde 2,4 turist artışıyla kapatan turizmciler, 2010 yılına da umutlu bakıyor. Gelecek yıl yüzde 5-10 arasında büyümenin beklendiği sektörde yeni pazarlar için de çalışmalar başlatılmış durumda.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Turizm 2010'da yüzde 10 büyüme hedefliyor...
Ekonomik krizden en az etkilenen sektörler arasında yer alan turizm sektörü, diğer sektörlerin aksine 2009 yılını kârlı kapattı. Rakip Akdeniz ülkeleri arasında turist sayısında artış olan tek ülke konumuna yükselen Türkiye, 2009'da 25.8 milyon ziyaretçiyi ağırladı. Krizin etkilerinin azalması ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti projesiyle 2010'da hedef yükselten turizmciler, 2010 yılında bu rakamın yüzde 5-10 üzerine çıkmayı hedefliyor.
Türk turizm sektörünün 2009'da diğer ülkelere nazaran şanslı bir yıl geçirdiğine dikkat çeken Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Ahmet Barut, 2010 yılında düşük oranlarda da olsa turist sayısında bir artış beklediklerini söyledi.
Gelecek yıl Avrupa ve Rusya pazarlarından olumlu gelişmeler beklediklerini kaydeden Barut, petrol fiyatlarındaki artışın Rusya pazarında olumlu gelişmeleri beraberinde getirdiğini söyledi. 2010 İstanbul Kültür Başkenti olmasının da başta İstanbul olmak üzere Türk turizmine önemli katkı sunacağını söyleyen Barut, bu gelişmelerin Türkiye'yi 2010'da da rakip ülkelere oranla avantajlı konuma getireceğini söyledi.
 
24 milyar dolar gelir bekleniyor
2010'da kredi alamadığı için otelini yenileme işlemini gerçekleştiremeyen pek çok turizmcinin 2010'da bu açığı kapatacağını söyleyen Barut, "Bankalar artık turizme daha olumlu yaklaşmaya başladılar. Geçen yıl bu dönemde krizin ilk şokuyla hiç de kötü gitmeyen bir sektör olmamıza rağmen ciddi finansman sıkıntıları yaşamıştık. Artık bu durumun değiştiğini ve rahatladığını görüyoruz. Özellikle finans kuruluşlarının turizme bakışlarının değiştiğini, bu ortamda bile ayakta kalan bir sektöre yatırım fırsatları kolladıklarını gözlemliyoruz.
Hem finansman bulmanın kolaylaşması hem de talebin 2009 yılında düşmemesi, ertelenen yatırımların tekrar hayata geçmesini sağlayacaktır" diye konuştu. Barut, 2010 yılında 24 milyar dolar turizm geliri hedeflendiğini söyledi.
Yurtdışının yanı sıra 2010'da iç pazarda bir hareketlenme beklediklerini ifade eden Barut, kriz nedeniyle 2009'da ertelenen bayi toplantılarının 2010'da hayata geçirileceğini belirtti. Barut, şunları söyledi: "İç piyasada 2010 da yine aynı oranda gider diye düşünüyoruz. Ama geçen yıl yapılmayan toplantılar bu yıl yapılırsa bu olumlu etkiler. Yunanistan da kriz psikolojisinden çıkar umarım. Biz de bu krizden olumsuz etkileniriz ama çok ciddi değil. Tanıtım bütçesinde artış bekliyoruz. Çünkü kriz döneminde tanıtımın önemi artıyor. Şu an bütçe görüşmeleri yapılıyor." 
 
 
 
YUNANİSTAN PAZARI RİSKLİ
Turistik Otelciler İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır
2009, bir kriz yılı olarak geçecek tarihe. Bundan etkilenmemek mümkün değildi. Otelciler de bundan nasibini aldı. Ama bütün rakip ülkelerde yüzde 5-15 düşüş yaşanırken Türkiye'de yüzde 2,4 artış olması, yine de çok başarılı bir yıl geçirdiğimizin göstergesi. Kriz nedeniyle bayi toplantıları, seminerler ve diğer kapalı toplantılar neredeyse hiç yapılmadı. 2010'da bu toplantılar yapılmaya başlanacak. Bu da iç pazara ciddi bir hareketlilik getirecek. 2010'da endişelendiğim tek ülke Yunanistan. Büyük bir ekonomik kriz yaşayan Yunan pazarından Türkiye'ye gelen turist sayısı azalabilir. Türkiye'ye her yıl 500 bin Yunan geliyor. Bu pazarı kaptırmamalıyız. Rum Patriği ile yaşanan sıkıntı, umarım iki ülke turizmini baltalamaz. Bildiğiniz gibi 2009'da İsrail'le böyle bir sorun oldu. Araplarla kapatmaya çalıştık. Umarım aynı şeyi Yunanistan için yaşamayız. 2009'da oda fiyatlarında düşüş olmuştu, 2010'da da fiyatlarda çok ciddi bir artış beklenmiyor. Bunda iç rekabetin de etkisi büyük. Çünkü yatak arzı talepten çok. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti'nin de Türk turizmi ve kültürüne ciddi faydası olacak. Avrupalı bu projeyle artık bizim Şarklı tarafımızı değil, modern taraflarımızı da görecek.
 
TÜRSAB OLARAK 60 ÜLKEYİ GEZECEĞİZ
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy
Turizm sektörü olarak 2009 yılını başarıyla atlattık. Küresel ekonomik krize rağmen turizm sektörü artışa geçti. Turizmde öncü diğer ülkelerde yüzde 9 ila 15 arasında turist gerilemesi yaşanırken Türkiye'ye gelen turist sayısında yüzde 2,4 artış oldu. 2010 hedefimiz, yüzde 10 büyümek. Yurtdışı pazarların yanı sıra 2009'da iç piyasa da oldukça başarılıydı. Türk halkının tatil yapma alışkanlığı edindiğini söyleyebiliriz. 2009'da iç turist sayısı yüzde 30 arttı. 2010'da yüzde 40 artırmayı hedefliyoruz. TÜRSAB olarak gelecek yıl yurtdışı pazarları elde etmek için ülke ülke dolaşacağız. 2010'da 60 ülkeye gitmeyi planlıyoruz. Japonya'dan başlayacak ziyaretlerimiz Fransa ve diğer ülkelerle devam edecek.
 
TURİST SAYISI ARTTI AMA KÂRLILIĞIMIZ DÜŞTÜ
Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Sururi Çorabatır
2009'da bir önceki seneye göre gelen kişi sayısında yüzde 2,4 büyüme oldu. Yunanistan, İspanya ve Mısır gibi rakip ülkelerle karşılaştırdığımızda ekonomik krizde bir artı oldu. Ama gerek konaklama sürelerindeki azalma gerek oda fiyatlarındaki indirimlerden dolayı kazançlarımız yüzde 15-20 arasında düştü. Yine de bütün ülke bazında havaalanlarına gelen sayısına bakıldığında birçok ülkeye göre daha şanslıyız. İklim Konferansı'nda çıkan sonuçlara baktığımızda karbondioksit salımından en az etkilenecek sektörlerden biri, turizm olacak. 2010 yılında Rusya, İngiltere ve Almanya pazarları 2009 yılından daha iyi olur. Diğer gelişen pazarlarda da beklenen sayıları alabilirsek 2009'un çok üzerine çıkarız. Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2010'da tanıtıma ekstra kaynaklar ayırdı. Kışın istihdam problemimiz devam ediyor. Bu açıdan desteklenmemiz gerek.
 
HER ŞEY DAHİL SİSTEMİ SEKTÖRÜ KURTARDI
OTI Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Bektaş
Siyasi ya da konjonktürel olarak çok önemli bir gelişme olmazsa turizm sektörü 2010'da yüzde 10 ila 15 arası büyüyecek diye öngörüyorum. Ama tanıtım çalışmalarımızı erken başlatırsak büyüme artacaktır. Çünkü Rusya'daki ekonomik göstergeler son derece olumlu, ekonomi stabil gidiyor. Bu da tüketiciye yansıyacaktır ve 2009'daki o panik yaşanmayacaktır. 2009'da rezervasyonlar son ana bırakılmıştı, bu yıl kalmaz ve tüketiciler önceki seneki tatil döngüsüne geri döner. Polonya pazarında büyüme olacak. Avrupa'nın da olumlu gittiği, daralmanın duracağı beklentisi var. Satışlardan çıkan sonuç bu. 2010 Kültür Başkenti olması, İstanbul'da turizmi büyüttü. Türkiye'nin konaklama endüstrisi sağlam altyapısıyla krizi atlattı. Her şey dahil sistemi gerekli mi gereksiz mi diye tartışmalar var ama bence, kriz döneminde Türkiye'yi her şey dahil kurtardı. İspanya ve Yunanistan gibi rakiplerimize göre her şey dahil sistemi bizim lehimize oldu. Ayrıca büyümekte olan pazarlarda yer alan Türk operatörler de tabii ki avantaj getirdi.

Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.