Turistin canını, 'Kartla' yaktılar...

Türkiye'de 2009'da kredi kartı dolandırıcılığı bir önceki yıla göre iki kat arttı. Bilişim Suçları Amiri Bilal Şen, özellikle turistlerin hedef alındığını belirterek, turizme yönelik örtülü tehdide dikkat çekti. Emniyetin yakalama istatistiklerine göre, 2008 yılında 830 kredi kartı dolandırıcılığı olayı yaşanırken, bu sayı 2009'da 1511 oldu. Yani neredeyse iki kat artış gösterdi.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Turistin canını, 'Kartla' yaktılar...

Türkiye'de başta kredi kartı sahteciliği olmak üzere çeşitli dolandırıcılık olayları her yıl katlanarak artıyor. Özellikle turistlere karşı işlenen suçlar turizm gelirlerini de tehdit ediyor. Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Bilişim Suçları ve Sistemleri Emniyet Amiri Bilal Şen'in verdiği bilgiye göre, dolandırıcılar yaz aylarında özellikle Antalya, Bodrum gibi yerleri mesken ediniyor. Turistlerin ancak ülkelerine döndüklerinde kredi kartı ekstrelerini gördüklerini belirten Şen, "Dolandırıcılar bu nedenle özellikle turistleri seçiyor.

Biz bir ülkede dolandırıcılık olayları sık görülüyorsa, vatandaşlarımıza o ülkeye gitmemeleri yönünde tavsiyede bulunabiliyoruz ya da biletlerinin arasına 'dikkatli olun' yazısı koyabiliyoruz. Türkiye'ye yoğun olarak turist gönderen ülkeler de bu yönde tavsiyede bulunabilir. Bu durumda turist sayısı düşer ve turizm darbe alabilir" uyarısında bulunuyor. Emniyetin yakalama istatistiklerine göre, 2008 yılında 830 kredi kartı dolandırıcılığı olayı yaşanırken, bu sayı 2009'da 1511 oldu. Yani neredeyse iki kat artış gösterdi.

Harcamalar da azalır...

Bilişim Suçları Emniyet Amiri Şen, uluslararası işbirliğinin yavaş olması ve veri vermenin zorluğunun bilinmesi nedeniyle turistlerin dolandırıcıların hedefi haline geldiğini söyledi. Turistlere yönelik kart dolandırıcılığının kart kopyalama ve otellerde kablosuz internet ağı üzerinden hesap bilgilerine ulaşma şeklinde yaşandığına dikkat çeken Şen, "Ülkemizden şikayetçi yok diyerek bunları öteleyemeyiz. İthalat-ihracat açığını turizm gelirleriyle kapamaya çalışıyoruz. Eğer bir ülkede kredi kartı kullanım güvenliğini sağlayamıyorsanız, birincisi ya ülkeye gelen turist sayısı azalacaktır ya da gelse dahi nakit kullanacaktır. Bu da harcama oranını düşürecektir" dedi.

Bir siber savaş öyküsü...

Şen, kamu kurumlarına yönelik de saldırılar olduğuna dikkat çekerek, şikâyet noktasında sıkıntılar yaşanabildiğine dikkat çekti. Ülkelerarası siber saldırı olaylarının ileride daha sık görüleceğini vurgulayan Şen, Rusya-Gürcistan savaşı sırasında bu ülkeye yönelik yapılan siber saldırıyla ilgili olarak ABD'li akademisyenlerce yapılan tespitleri de anlattı. Şen, Gürcistan'a karşı siber saldırının Türkiye'den yapıldığını ancak Ruslar tarafından gerçekleştirildiğinin belirlendiğini söyledi. Şen, bu nedenle bilişim suçlarıyla ilgili olarak uluslararası işbirliğinin şart olduğunu ifade etti.

KAPALI BİLGİSAYARDAN BİLGİ ALINABİLİYOR...

Microsoft Türkiye, giderek artan bilişim suçlarından kamu ve vatandaşın etkilenmesini engellemeye yönelik çözümler geliştirdi. Kamu tarafında kolluk güçlerine yönelik "Coffee" adında bir ürün geliştiren Microsoft'un bu ürünü EGM tarafından da kullanılıyor. Microsoft Çözüm Satış Uzmanı Mehmet Üner, bu paketle bilgisayar kapalı konumda bulunsa dahi içindeki bilgilerin alınabildiğini ve bunun özellikle kolluk kuvvetlerince kullanıldığını anlattı. Üner, çocuk pornosunun yakalanmasında kullanılan "foto DNA" ürününe de sıkça başvurulduğunu söyledi. Üner, Microsoft'un internet sitesi üzerinden indirilebilen ve virüslere karşı koruma sağlayan ürünleri de bulunduğunu söyledi. Microsoft Kurumsal Sorumluluk Projeleri Yöneticisi Arzu Kösereisoğlu ise Milli Eğitim Bakanlığı ile ortaklaşa farkındalık kampanyasının gündemde olduğunu anlattı.

İKİ YÖNTEM VAR...

- Kart kopyalama yoluyla kredi kartı dolandırıcılığı sıklıkla başvurulan bir yöntem.

- Wireless yani kablosuz internet ağı üzerinden müşterilerin bankacılık işlemlerine giriliyor. (Referans)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.