Tiny House’lar için yeni düzenlemeler
Doğayla iç içe olmayı sağlaması ve hızlı yatırım dönüşü nedeniyle turizm tesisi yatırımcıları tarafından talep gören Tiny House’lar için yeni düzenlemeler getirildi.
Yeni yönetmeliğe göre, “mobil evler” olarak resmiyet kazanan Tiny House’ların bulunacağı tesislerin imar planlarında kamping ya da kırsal/eko turizm kullanımlarına ayrılmış alanlar olması gerekiyor. Ayrıca konaklama birimlerinin hareket kabiliyetini ortadan kaldıracak düzenlemelerin yapılamayacağı belirtilirken, her birim için en az 250 metrekarelik bir alan ayrılması şartı bulunuyor.
Turizm amaçlı hizmet verecek Tiny House'lar için yeni düzenlemeler yapıldı. Cumhurbaşkanı Kararı ile 8112 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Turizm Tesislerinin Niteliklerine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikle”, Tiny House’ların turizm tesislerinde kullanımı ve işletimi için yeni kriterler getirildi. Tiny House'ların “Mobil Evler” olarak resmiyet kazandığı düzenlemeye göre, bu yapıların bulunacağı tesislerin imar planlarında kamping ya da kırsal/eko turizm kullanımlarına ayrılmış alanlar olması gerekiyor.
Her birim için 250 metrekarelik alan şartı
Yönetmelikte, “Mobil evler, tahsisli kamu taşınmazları hariç olmak üzere, imar planlarında kamping ya da kırsal/eko turizm kullanımlarına ayrılmış alanlarda düzenlenen, tamamı mobil evlerden oluşan, en az beş, en fazla 49 konaklama birimi içeren tesislerdir” denilerek, bu tesislerin sahip olması gereken nitelikler ise şöyle sıralanıyor:
* Konaklama birimi başına en az 250 metrekare alan.
* Tesis alanının çit, duvar, yeşillik gibi düzenlemeler ile çevreden tecrit edilerek aydınlatılması.
* Girişte konaklama birimi başına bir araç olmak üzere otopark, resepsiyon-idare ünitesi.
* Mobil evlerin tamamının tescil belgesinin mal sahibi veya belge sahibi ya da işletmeci adına düzenlenmiş olması.
Hareket kabiliyetini ortadan kaldıran düzenlemeler yapılamayacak
Yönetmelik, konaklama birimlerinde doğal ışık alınacak şekilde düzenlemeler yapılmasını da gerekli kılıyor. Konforlu bir kullanım için uygun mobilya elemanlarının olması şart koşulurken, yastıktan çöp kutusuna, havludan minibara kadar bulundurulması gereken eşyalar tek tek sayılıyor. Ayrıca konaklama birimlerinin hareket kabiliyetini ortadan kaldıracak düzenlemelerin yapılamayacağı açıkça belirtiliyor.
Böylece birimlerin regülasyonlara göre üretilmeleri garanti altına alınırken, hareket edebilme kabiliyetlerinin olması zorunlu kılınıyor. Bu da hiç yerinden hareket ettirilmeyecekmiş gibi yapılan çevre düzenlemelerinin artık olamayacağı; mobil evlerden oluşan tesislerin konaklama hizmeti verecekleri alanın planlamasını Tiny House’ların hareket kabiliyetlerine uygun yapması gerektiği anlamına geliyor.
Bu tesislere ilişkin turizm işletmesi belgesi başvurusunda, tescil belgesinin ibraz edilmesi isteniyor. Başvuru tarihi itibarıyla geçerli teknik muayene zorunluluğu getirilirken, turizm işletmesi belgesi alındıktan sonra da bunların yaptırıldığına ilişkin geçerli muayene belgesinin Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ibraz edilmesi gerekiyor. Öte yandan lokanta, alakart lokanta, kafeterya, bar salonu, pasta salonu, kafe ve kahvaltı salonu ünitelerinin toplam kapasitesinin 100 kişiyi geçemeyeceği, toplantı salonu ve çok amaçlı salon yapılamayacağı vurgulanıyor.
“Yönetmelik sürdürülebilir turizm için önemli”
Türkiye ve Avrupa’nın en büyük Tiny House üretim kapasitesine sahip markalarından Mooble House CEO’su Müge Şimşek, mobil evlerin turizm amaçlı kullanımı için standart kriterlerin belirlenmesinin, sektördeki işletmecilerin daha güvenli ve kaliteli hizmet sunmasını da sağlayacağını belirtiyor. Sürdürülebilirliğin önemli şirket kriterlerinden biri olduğunu vurgulayan Şimşek, “Tiny House’lar insanı, doğanın iyileştirici gücüyle buluşturmanın aracı. Turizm alışkanlıklarının pandemiyle birlikte değiştiği ve değişmeye devam ettiği bu dönemde mobil evlere talep de arttı.
Ancak ne yazık ki bu, sektörde işin kolayına kaçan bazı aktörlerin de hızla yayılmasına neden oldu; düşük kaliteli, doğayla uyumlu olmayan üretimler çoğaldı. Yönetmelikle getirilen düzenlemeler, bunun önüne geçecektir. Doğaya zarar vermeden, sürdürülebilir, akıllı ve verimli bir turizm sektörü mümkün. Bu anlamda yönetmelik sürdürülebilir turizm için önemli bir adım. Tiny House’ların, mobil oldukları gerçeğiyle turizmde yer alması zorunluluğu, Mooble House olarak bizim yıllardır dikkat ettiğimiz şekilde yani daha modüler yaklaşımlarla planlamalarını kaçınılmaz kılıyor. Ayrıca turizm yatırımcılarının mobil evlerle kuracakları işletmelerde, lokasyonu değiştirebilme, kapasiteyi hızlı arttırma veya azaltma, sezon süresini maksimize etme avantajları daha da önemli hale geliyor.
Mooble House olarak ilk prototipimizi ürettiğimiz günden beri kullandığımız malzemelere ve üretim tekniklerine yönelik AR-GE çalışmalarına ağırlık veriyoruz. Mooble House ürünleri gerek üretiminde kullanılan malzemeler gerek üretim teknolojisi gerek yatırımcıya sağladığı çeşitli faydalarla fark yaratıyor ve konaklama için sürdürülebilir çözümler sunuyor” diyor.
Turizmcilere hem doğa dostu hem ekonomik yatırım şansı tanıyan Tiny Tesisler; birkaç yılda tamamlanan geleneksel yapılara göre 45 günde hayata geçirilerek, zaman ve maliyet açısından kazanç sağlıyor.
Mooble House ürünleri de Hollanda’dan İngiltere’ye; sekiz farklı ülkede kullanıcı ve yatırımcılar ile buluşuyor. Mooble House’un Çerkezköy’de bulunan, 11 bin metrekare kapalı ve 20 bin metrekare açık alanı olan fabrikası, yılda 4 bin adet modüler hacim üretim kapasitesine sahip. Ürünlerin hepsi, 2018/858 Treyler Yönetmeliği’ne ve tüm Avrupa yollarında çekilmeye uygun. Müşterilere, farklı segmentlerde paketler sunuluyor.
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: