THY, kendi koltuğunu kendi üretecek...

Türk Hava Yolları, THY Teknik A.ş. ve Kibar Holding iştiraklerinden Assan Hanil uçak koltukları tasarım ve üretimi ve satış pazarlamasını gerçekleştirmek üzere ortak girişim şirketi kuruyor.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
THY, kendi koltuğunu kendi üretecek...

Yüzde 50'şer ortaklık yapısı ile kurulan şirket,  başta THY'ye ait uçaklar tüm dünyadaki havayolu şirketlerine Türk malı uçak koltuğu üretecek. Üretecekleri koltukların taklit bir koltuk olmayacağını açıklayan THY ve THY Teknik A.ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, "Havayolu şirketlerinin yakıt maliyetlerini azaltacak, daha hafif ve daha konforlu koltuklar üreteceğiz. İlk aşamada üretimimiz 10 bin koltuk olacak ve önümüzdeki dönemde üretim kapasitemizi 100 bin adete çıkaracağız.

Kafamızda tasarladığımız koltuk modelleri var. 6-7 ay içerisinde sertifikasyon sürecine getireceğiz. Sertifikasyon sürecini bir yılda tamamladıktan sonra öncelikli olarak THY'nin bütün koltuklarında kullanacağız. Dünya üzerinde Boeing ve Airbus'tan uçak alan tüm havayolu şirketleri de potansiyel müşterimiz olacak" şeklinde konuştu.

BAKAN ERGÜN: KATMA DEĞERİ ÇOK YÜKSEK BİR YATIRIM

Assan Hanil ve THY Ortak Girişim Şirketi’nin basın toplantısına katılan Sanayi Ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün’de Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Kibar ve THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu ile okul arkadaşı olduğunu hatırlatarak, “Üç okul arkadaşı olarak böyle bir ortaklığı açıklamaktan gurur duyuyorum” dedi.

Bu tür projelerin ülkemizin geldiği ve gideceği noktayı gösterdiğini belirten Bakan Ergün, “Savunma sanayi ve havacılık sektöründe Türkiye’de çok önemli adımlar atıldı. Bugün açıkladığımız proje de sivil havacılık adına çok değerli. Tüm parçalarının Türkiye’den temin edilerek üretilecek olan koltuklar dünya pazarına satılacak. Ülkemizin 2023 vizyonuna destek olacak bu proje ile istihdama da katkı sağlanacak” dedi. Ağrılıklı olarak ekonomi sınıfı için koltuk üretecek şirketin business sınıfı koltuk da üretileceğini hatırlatan Ergün, “Bir business sınıf koltuk 30 bin dolara satılıyor. Bu rakam bile yatırımın yaratacağı katma değeri gösteriyor” şeklinde konuştu.

"BİR YILDIR ORTAKLIK İÇİN ÇALIŞIYORUZ"...

Bir yıldır üzerinde çalıştıkları yerli koltuk üretiminde ortaklık aşamasına geldiklerini kaydeden Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yardımcısı Ali Kibar,  iki tarafında kendi alanlarındaki tecrübeleri ile iyi bir sinerji oluşturacaklarını kaydetti. Ortaklığın kuruluş sermayesinin büyük bir bölümünün AR-GE için kullanılacağını söyleyen Kibar, “Biz şuanda 1 milyon 250 bin araç koltuğu üretiyoruz. Bizim tecrübelerimiz ve THY’nin aracılığı ile ürettiğimiz uçak koltuklarını dünyadaki tüm havayolu şirketlerine ve ortağımız Assan ile de Uzakdoğu’ya da satış yapacağız” dedi.

ASSAN HANİL OTOMOTİV SANAYİ A.Ş. :

1997 yılında yüzde 60 Kibar Holding, yüzde 40 Güney Koreli Hanil E-Hwa ortaklığı ile İzmit Alikahya'da kurulmuış olan Assan Hanil Otomotiv Sanayi Ticaret A.Ş. otomotiv üreticilerine koltuk sistemleri , kapı panelleri, tavan, halı, tampon gibi tüm iç ve dış parçaların tasarımı ve üretimini yapıyor. Assan Hanil'in Türkiye'de yaklaşılk 500 kişilik istihdam ve 230 bin araçlık koltuk üretim kapasitesi bulunuyor.

 

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.