Taşradaki müzeler, İl Özel İdarelerine devrediliyor...
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın taşra teşkilatlarında bulunan kültür merkezleri, ilçe sınırları içindeki kütüphaneler ve illerdeki güzel sanatlar galerileri ile 61 müze, il özel idarelerine devrediliyor.
Bakanlığın, yönetimini yerel yönetime bıraktığı müzeler arasında Ankara Estergon Etnografya Müzesi, İstanbul Adam Mickiewicz Müzesi ve İzmir Atatürk Evi Müzesi yer alıyor.
Meclis, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın taşra teşkilatında bulunan müze ve kütüphanelerinin yerel yönetime devredilmesine karar verdi. Devredilen birimlerde çalışan personel, kadro unvanları ile birlikte il özel idarelerine geçecek. Yeni kanun tasarısıyla 2 bin 152 kadro iptal edilerek, 693 kadro ihdas ediliyor; 16 ilde müze müdürlüğü kuruluyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu'nda kabul edildi. Tasarıya göre, Kültür Bakanlığı'nın taşra teşkilatında bulunan kültür merkezleri, danışma büroları, ilçe sınırları içindeki kütüphaneler ve illerdeki güzel sanatlar galerileri ile 61 müze, il özel idarelerine devredilecek. Müzelerdeki arkeolojik eserler, öncelikle o il sınırları içinde olmak üzere en yakın arkeoloji müzesine; kütüphanelerdeki yazma ve nadir eserler, öncelikle o il sınırları içinde olmak üzere en yakın yazma eserler kütüphanesine; güzel sanatlar galerilerindeki müzelik plastik sanat eserleri ise en yakın resim heykel müzesine aktarılacak. Devredilen birimlere ait taşınır ve taşınmaz mallar, araç, gereç, malzeme ve taşıtlar ile hak, yükümlülük, alacak ve borçlar, il özel idarelerine devredilmiş olacak.
Devir işlemleri, kanunun yürürlük tarihinden itibaren 6 ay içinde, devredilen güzel sanatlar galerisi, kütüphane ve müzelerdeki, müzelik plastik sanat eserleri, yazma ve nadir eserlerle arkeolojik eserlerin devir işlemleri ise 2 yıl içinde sonuçlandırılacak. 2010-2012 mali yılları itibarıyla devredilen birimlere ilişkin olarak bakanlık bütçesine konulmuş ve konulacak ödeneklerden Bakanlıkça ilgili il özel idaresine kaynak aktarılacak. Kanunun yayımı tarihinde bakanlıkta müze araştırmacısı ve kütüphaneci kadrolarında bulunan personel başka bir işleme gerek kalmaksızın kanunla ihdas edilen müze araştırmacısı ve kütüphaneci kadrolarına atanmış sayılacak.
Bakanlıkta fiilen görev yapan ve üniversitelerin kütüphanecilik, bilgi ve belge yönetimi, arşivcilik, arkeoloji, sanat tarihi, arkeoloji ve sanat tarihi, antropoloji, etnoloji, sosyal antropoloji ve etnoloji, fizik ve paleoantropoloji, tarih, eskiçağ dilleri ve kültürleri, Latin dili ve edebiyatı, Doğu dilleri ve edebiyatı bölümlerinin anabilim dallarında lisans eğitimi almış olan personelden kanunun yayımı tarihinden itibaren üç ay içerisinde başvuranlardan bakanlıkça yapılacak mesleki yeterlilik sınavında başarılı olanlar durumlarına uygun kütüphaneci, arkeolog veya müze araştırmacısı kadrolarına atanacaklar.
Bu arada tasarı görüşmeleri sırasında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, CHP Milletvekili Durdu Özpolat'ın önerisi üzerine Mevlana ve Hacı Bektaş-ı Veli müzelerine girişlerin ücretsiz hale getirebileceğini belirtti. (AA)
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: