Suriye'yle turizme, ayaklanma gölgesi düştü...

Vizelerin kalkmasının ardından Suriye ve Türkiye arasında yaşanan turizm baharına ayaklanma gölgesi düştü. Sınırdan Suriyeli girişi azalırken, Lübnan ve Ürdünlü turistler de Suriye'den geçmemek için Türkiye turlarını iptal ediyor.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Suriye'yle turizme, ayaklanma gölgesi düştü...

Suriye ile Türkiye asındaki vizelerin kalkmasının ardından artan turistik ve ticari ilişkilere ülkedeki siyasi huzursuzluğun gölgesi düştü. Özellikle hizmet sektöründe yüzde 60'lara varan düşüş gözlenirken, cirosunun büyük kısmını Suriyeli turistten kaydeden bölge esnafı "1 tane bile Suriyeli göremez" olduk ağıdı yakıyor.

Öte yandan Suriye'nin geçiş güzergahı olması nedeniyle Ürdün ve Lübnan gibi ülkelerden Türkiye'ye düzenlenen çok sayıda turun iptal edilmesi de bölge turizmine ağır darbe indirdi.

Hatay Turizm Derneği Başkanı Sabahattin Nacioğlu vizelerin kalkmasının ardından yaşanan canlılığının yerini çöl kuraklığına bıraktığını kaydederek, "Özellikle vizelerin kalkmasıyla turizmde yaşanan bahar geride kaldı. Sınır kapılarından geçişlerde ciddi azalma var. Suriye'den gelen çok misafirimiz vardı. Ayrıca Suriye geçiş güzergahı olduğu için Ürdün, Lübnan ve diğer ülkelerden yapılan turların büyük çoğunluğu iptal edildi" dedi.

Suriyelilerin arabaları ile gelip alışveriş yaptıklarını artık hiç araba bile göremediklerini kaydeden Nacioğlu, "Esnafımız çok iyi iş yapıyordu, artık bir tane bile Suriyeli, Lübnanlı göremiyoruz" dedi.

Türkiye'den de GAP gezileri dzüenleyen acentaların da turların Halep kısmını iptal ettiğini kaydeden Nacioğlu, "Acenteler 3 günlük konaklamanın 1 gününü Halep 'e ayırıyordu. Sadece yabancı değil yerli turist de elini ayağını çekti" diye konuştu.

Sabah'ta da yer alan habere göre, Antakya Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Hikmet Çinçin de özellikle hizmet sektöründe yavaşlamanın hissedildiğini belirterek, "Suriye vatandaşları haftasonlarını Türkiye'de geçiriyorlardı. Ancak sınırlar açık olmasına rağmen Cilvegözü ve Yayladağ sınır kapılarından girişlerde yüzde 60 azalma var. Huzursuz insan para harcamak istemiyor" dedi. Antakya ve civar bölgelerdeki ticaretin de olumsuzluktan etkilendiğini kaydeden Çinçin, "Esnafın da yüzü gülmüyor. Özellikle mobilya ve gıda konusunda yatırım planlayanlarını askıya alanlar var" diye konuştu.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.