Sırbistan’dan gelecek turist sayısı, %15 artacak...

Turistik Otelciler İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB), 24 ile 27 Şubat tarihleri arasında, Sırbistan Belgrad’da ITTFA 2011 Turizm Fuarı’na katıldı. Fuarda yapılan görüşmelere göre, bu yıl Sırbistan’dan Türkiye’ye gelecek turist sayısında % 15 artış bekleniyor.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Sırbistan’dan gelecek turist sayısı, %15 artacak...

Fuar sırasında TUROB standını ziyaret edenlere, İstanbul Rehber Kitap, CD, Harita, İstanbul Shopping Fest Flyer ve üyeler tarafından sağlanan tanıtım materyalleri verildi.

 
TUROB SIRBİSTAN 2011 TURİZM FUARI SONUÇ RAPORU...
 
ITTFA Fuarı

Sırbistan’ın Başkenti Belgrad’ta 33. kez gerçekleştirilen ITTFA Turizm Fuarına aralarında Türkiye, Mısır, İspanya, Hırvatistan’ın yer aldığı 43 ülke katıldı. Bölgede yapılan en önemli fuar olarak kabul edilen ITTFA, toplam 7 salonda gerçekleştirilmiştir. Fuarda yaşanan yoğun ziyaretçi akışı profesyonellerce memnuniyetle karşılanmıştır.

 

Türkiye Standı

Yaklaşık 175 metrekare alanlı Türkiye standının organizasyonu Belgrad Kültür ve Tanıtma

Müşavirliği tarafından yapıldı. Bölgesel ve bireysel tanıtım konsepti benimsenen Türkiye standında son derece etkili ve başarılı olarak yürütülen tanıtım çalışmaları, dağıtımı yapılan ikramlar, ebru ve hat sanatçıları ziyaretçilerce beğeni toplamıştır.

 

Sırbistan - Türkiye Turizmi

Yaklaşık 7.4 milyon nüfusu ile Sırbistan ülkemize gelen turistler açısından inişli-çıkışlı bir grafik izlemektedir. Ülkemizde, başlıca Alanya, İstanbul, Kuşadası ve Marmaris tercih edilmektedir. Tatil için Haziran, Temmuz, Ağustos ayları öncelikli tercih olarak kullanılmakta, ortalama tatil süresi 7 gün sürmektedir.

 

Buna göre, gelen turist sayısı;

Yıl Türkiye

2008 170.399

2009 102.202

2010 113.465

 

Sırbistan halkının, tatil için en çok tercih edilen ülkeler; Hırvatistan, Yunanistan, Türkiye ve Mısır’dır.Yapılan araştırmalar neticesinde, son dönemlerde Kültür ve Turizm Bakanlığı ve THY tarafından yürütülen başarılı tanıtım çalışmaları ile Türk dizilerinin ülkede yaygın olarak izlenmesi neticesinde, ülkemize olan talep ve turist sayısındaki artış dikkat çekmektedir. Ülkemize genel olarak deniz-güneş-kum turizmi amacı ile gelen Sırbistan vatandaşlarının İstanbul başta olmak üzere kültür ve alışveriş turizmine ilgileri gözlemlenmektedir.

 

Pazarın lider tur operatörleri ve bölgeleri:

Big Blue : Antalya, Alanya, İstanbul

Kontiki Travel : Antalya, İzmir, Kuşadası, Bodrum, Marmaris, İstanbul

Argus Travel : Kuşadası, Marmaris, Bodrum, Antalya

1 A Travel : Antalya, İstanbul

 

1485 sikke ile 379 çeşitli tarihi eser ülkemize iade edildi

 

Bu yıl gerçekleştirilen fuara, Türkiye’nin Bakan düzeyinde temsil ile katılım sağlaması, ülkede yer alan gerek yazılı, gerekse görsel medyada geniş yer bulmuştur. Belgrad'a resmi ziyaret için gelen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın, Sırbistan Kültür Bakanı Neboyşa Bradiç ile yaptığı görüşmeler neticesinde düzenlenen törenle; 2004 yılında Sırbistan-Hırvatistan arasındaki Batrovçi Sınır Kapısı'nda, Türkiye'den kaçırılan ve Sırbistan'da ele geçirilen, Sırbistan Ulusal Müzesi'nde bulunan 1485 sikke ile 379 çeşitli tarihi eser, ülkemize iade edildi.

 
Belgrad'da, Milli Müzede düzenlenen törene, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Sırbistan Kültür Bakanı Neboyşa Bradiç, TUROB Başkanı Timur Bayındır, Başkan Yardımcısı Vedat Başaran, Tanıtma Genel Müdürü Cumhur Güven Taşbaşı ile Kültür

Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Murat Süslü ile çok sayıda basın mensubu ve misafir katıldı.

 
Aynı zamanda, 2010 yılında Sırbistan’ı bir önceki yıla göre %6 artış ile 700.000 turist ziyaret etmiştir. 2011 Yılında turist sayısında %10 artış sağlanması hedeflenmektedir.

 

SONUÇ:

- Başarı ile yürütülen tanıtım çalışmalarının artırılması halinde kısa süre içerisinde, Sırbistan’dan ülkemize 200 binden fazla turist gelmesi beklenmektedir.

- THY’nin Belgrad-İstanbul hattında her gün bir olan sefer sayısına ilave olarak, Jat Havayollarının haftada 4 sefer gerçekleştirmesi ulaşım açısından avantaj yaratmaktadır. Ancak, özellikle yaz dönemlerinde, bu uçuş sayılarının yeterli olmadığı dile getirilmektedir.

- Belgrad’da nitelikli otel ihtiyacının Türk yatırımcılar tarafından değerlendirilmesi önerilmektedir. Son dönemlerde, bu alanda hükümet tarafından çeşitli teşvik çalışmaları yapıldığı belirtilmektedir.

- 5 Aralık 2010 tarihinde Sırbistan ile Türkiye arasındaki vizeler karşılıklı olarak kaldırılmıştır.

Vizelerin kaldırılmasının Türkiye’den Sırbistan’a gidecek turist sayısında artışa yol açacağı,

ancak Sırbistan-Türkiye çıkışlarına etki yapmayacağı değerlendirilmektedir.

- Fuara, İstanbul İl Özel İdaresi’ni temsilen bir heyetin katılması ve çeşitli temaslarda bulunması turizmciler tarafından memnuniyetle karşılanmıştır.

- Fuarda ziyaretçiler, basın mensupları ve tur operatörleri ile turizm profesyonellerinin genel

değerlendirmesi, Sırbistan’dan Türkiye’ye 2011 yılında gelecek turist sayısının %15 civarında artış göstereceği yönünde olmuştur.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.