Sinop, bu projeyle turizmde marka olacak...

Sinop Valiliği, "Ortak Kültür Mirası için AB ve Türkiye’deki Kültürel Aktörler Arasında Diyaloğun Geliştirilmesi" isimli bir proje önerisinde bulunarak, kenti marka şehir yapma konusunda önemli bir adım attı.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Sinop, bu projeyle turizmde marka olacak...

 NEDEN SİNOP?

 
Sinop sahip olduğu konumu, Karadeniz’in tek Doğal Limanı, kültürel zenginlikleri ve bakir güzellikleri ile insanları tarih boyunca cezb etmiş ve birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır.

Tarihin her döneminde askeri üs olma özelliğini korumuş, Selçuklu ve Osmanlı’nın deniz donanmasının tersanesi. (1853 Rus baskını ve sonrası Paris Antlaşmasına göre) “Osmanlılar Karadeniz’de donanma ve tersane bulunduramayacak” hükmü ile tersane kapatılmıştır.

 

1950 li yıllarda Sinop’ta Nato’nun en önemli üssü kurulmuş, soğuk savaş yıllarında batı bloğu, doğu bloğundan Sinop üssü ile korunmuştur. Tarihi Cezaevi ve hikayesinin Dünya Edebiyat Tarihindeki yeri bir başka değer. Üst üste beş kat medeniyet Antik Kent ve Dünya Kültür Mirası. Göç vermesi ve sanayinin gelişememesi ile bakir kalmış potansiyel Turizm Kenti. Öz kaynakları kentin Dünya Kültür Mimarisini korumaya yetersiz. Medcuris ağına dahil edilmiş doğal curis limanı. Turizme yatkın dünya ile barışık halk, kültür kenti, olaysız kent, kapılarında anahtar olmayan kent, güzel insanların kenti.

 

Valiliğimiz, yukarıda sıraladığım Sinop’un konumunu dikkate alarak Bakanlığımızdan Sivil Toplum Kuruluşları ile istişare edilerek hazırlanan özelde Tarihi Cezaevi, Roma Sarnıçları genelde Sinop’un tarihi dokusunu öne çıkararak kentsel ve kültürel dönüşümün gerçekleştirilmesi noktasında 2010 yılı Türkiye Avrupa Birliği Mali işbirliğinin Programlanması Kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından “ ortak Kültür Mirası için AB ve Türkiye’deki Kültürel Aktörler Arasında Diyaloğun Geliştirilmesi” isimli bir proje önerisi de bulunmuştur.

 

Bu çerçevede, proje ile hedeflenen, Kültürel Miras alanında AB-Türkiye arasında bir sivil toplum diyaloğu oluşturulmasıdır.

 

Projenin amacı; Sinop’ta gerçekleştirilecek bir pilot uygulama aracılığıyla, Kamu Kurumları ve STK lar ile işbirliği içinde Kültürel Mirasın korunmasına yönelik tüm Türkiye ve AB deki Kültürel Aktörler arasında bir diyalog oluşturulmasıdır.

 

Proje ayrıca kültür alanında AB ye uyum çerçevesinde kabul edilen 5226 sayılı KTVK Kanunu’nun uygulanmasındaki eksikliği gidermek için tasarlanmıştır. Kanun uyarınca emlak vergilerinden kesilen %10 luk Kültür mirası koruma paylarının, Türkiye genelindeki İl Özel İdarelerinde birikmiş toplam 230 Milyon TL tutarındaki fonlar kullanılamamaktadır. Bunun nedeni model bir alan yönetimi planı olmamasıdır.

 
Bu kapsamda proje ile AB nin iyi örneklerinden yararlanılarak model bir yönetim planının oluşturulması ve Türkiye’deki tüm illere genelge ile gönderilmesi hedeflenmektedir. Böylece atıl durumda olan bu fonların harekete geçirilmesi sağlanacaktır. Öte yandan proje tüm Türkiye’de uygulanabilecek bir model yönetim planının geliştirilmesi ve uygulanmasında STK ların etkin olarak yer almasını, Sivil toplumun geliştirilmesi ve kamu politikalarının şekillenmesinde etkinliklerinin arttırılması açısından siyasi kriterler bakımından da önem taşımaktadır.

 

Bu projede tarihi cezaevinin bir bölümünün Adalet Müzesi olarak yer alması, Türkiye’nin geçmişiyle yüzleşmesi, dolayısıyla proje ifade özgürlüğü çerçevesinden de siyasi kriterler için önem taşımaktadır.

 

Özet olarak bu projede Kültürel Mirasın korunması ana tema olarak seçilmiştir ve proje Türkiye’nin önemli bir eksiğini giderecek şekilde tasarlanmıştır. Pilot uygulama Sinop olmakla beraber hedef kitle ve proje etkileri ise tüm AB Ülkeleri ve Türkiye’yi kapsamaktadır. Projenin sürdürülebilir olması iller temelinde bir uygulamayı hayata geçiren örnek olacaktır. Bakanlığımız tam taahhüdü proje fişinde ifade edilmiştir. Bu anlamda projenin coğrafi kapsamı sınırlı olmayıp, tüm TÜRKİYE’dir.

 

Kısaca özetlemeye çalıştığım gibi bu proje Sinop’un bir kırılma noktası olarak Kültür ve Turizm Kenti olma noktasında Türkiye Kültür ve Turizm Sektörüne bir model oluşturacaktır. Ben bu projemizin hayata geçirilmesinde bize sınırsız destek veren, başta Valilerimize ve Müsteşar Yardımcımız Özgür Özarslan ile Bakanlığın AB Kültür irtibat noktasında Hakan Tanrıöver ve arkadaşlarına, bizi yalnız bırakmayan STK larına, 18 ay müzakere sürecinde gece gündüz demeden istenen her belgeyi zamanında yerine ulaştıran vefakâr çalışma arkadaşlarıma ve emeği geçen herkese teşekkür ederim.

 

Sonuç olarak, bu Projenin başarıya ulaşması için işimiz yeni başlıyor. Başta herkesin Dünya Kültür Mirasına saygı göstermesi ve koruma kullanma dengesini gözetmesi,

 

Turizm formatına göre marka hizmet tanıtımında birlik ve beraberlik,

 
Güçlü bir işbirliği,

 

Haydi hayırlısı,

 
Neden Sinop mu?
 
Sinop bunu hak ediyor.

 

 

Hikmet TOSUN

İl Kültür ve Turizm Müdürü


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.