Sezon başında, yabancı müziğe yasak kapıda...

Türkiye’nin en çok yabancı turist ağırladığı yaz aylarında yabancı müzik çalmak, yasal olarak yasak hale gelecek. Yani ‘nur topu’ gibi yeni bir kriz daha doğacak.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Sezon başında, yabancı müziğe yasak kapıda...

Ali Eyüboğlu-Milliyet

Müziğin iki önemli meslek birliği MESAM ve MSG’de aylardır denetim yapan Kültür ve Turizm Bakanlığı müfettişleri hazırladıkları raporu Teftiş Kurulu Başkanlığı’na sundu.

Teftiş Kurulu Başkanı da, raporu inceledikten sonra ‘gereğinin yapılması’ için Sinema ve Telif Hakları Genel Müdürlüğü’ne, onlar bunu MESAM ve MSG’ye tebliğ etti.

Bakanlıktan gelen ‘Çok gizli’ damgalı yazıyı okuyan MESAM ve MSG yöneticileri şaşırdı.Çünkü kendilerinden ileride Türkiye’nin başına büyük sıkıntı açacak bir şeyi yapmaları isteniyordu:

“Bakanlığımız müfettişlerinin yaptığı incelemeler sonunda Türkiye’de kullanılan yabancı şarkılar için çifte ödeme yapıldığı tespit edildi. Bu sorunu gidermek için acilen birer komisyon kurun ve kime ne kadar mükerrer ödeme yapıldığını tespit edin. Yabancı eserlerin temsilcileri olan Türkiye’deki edisyon kuruluşlarına ve yurt dışındaki temsilcilerine ödenecek oranları yasaya uygun hale getirene ve geçmiş döneme ait çifte ödemeleri ortaya çıkarıncaya kadar yabancı editör ödemelerini durdurun.”

Haziran ödemesi tehlikede...

Yabancı eserlerin yüzde 90’ının Türkiye’deki teliflerini toplayıp, yurt dışındaki muhataplarına gönderen MESAM, bu ödemeleri altı ayda bir yapıyor.

2011’in ikinci taksidi haziran ayında ödenecek. Türkiye’nin telif ödemelerini durdurduğunu öğrenen yabancı meslek birliklerinden yöneticilerin ilk tepkisi şu oldu:

“Böyle bir şey söz konusu olursa, Türkiye’den çekeriz repertuarımızı.”

Bunun anlamı şu:

Türkiye’nin en çok yabancı turist ağırladığı yaz aylarında yabancı müzik çalmak, yasal olarak yasak hale gelecek.

Yani ‘nur topu’ gibi yeni bir kriz daha  doğacak.

 

KÜLTÜR BAKANLIĞI NE DiYOR?

Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerine ulaşıp, konuyu sordum, verdikleri yanıt şu oldu:

“Bakanlık müfettişlerinin yaptığı incelemede 2004 yılından bu yana yabancı eserler için mükerrer ödeme tespit edildi. Bu sorun giderilinceye kadar yabancı editörlere ödeme yapılmasını durdurduk. Ama geçici bir durdurma bu. İki meslek birliği, oluşturacakları komisyonların çalışmalarını tamamlamasından ve yanlışın giderilmesinden sonra kalkacak bu ödeme durdurması. Mecburduk bunu yapmaya. Çünkü müfettiş raporu söz konusu.

Yabancı bir eser için hem onun Türkiye’deki temsilcisi olan editöre, hem de yurt dışındaki telif kuruluşuna ödeme yapılmış. Oysa, o paranın Türkiye’deki editörle yurt dışındaki temsilcisi arasında belli oranlarda paylaştırılıp, ödenmesi gerekiyor. MESAM ve MSG’nin Teftiş Kurulu Başkanlığı’mızın istediği çalışmaları süratle tamamlaması halinde hem sorun, hem de ödeme yasağı ortadan kalkacak.”

Bakanlık yetkilileri kadar ümitli değilim bu konuda.

Çünkü Türkiye’de bir işi ‘komisyona havale’ etmenin anlamı şu:

‘Salla, oyala.’


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.