Sarıcayaz’da Kişiye Özel Tatilin Adresi… Datça

Ülkemizde okulların açılmasıyla iç turizmde daralmanın görüldüğü Eylül ayının 2. Haftasında, tatil beldelerimiz yerel yönetimler ile turizm sektörü kültür ve sanata dair festivaller çeşitli etkinliklerle çocuksuz aileleri cezbetmeye çalışıyor.

Adil Çulhaoğlu Adil Çulhaoğlu 16/09/2024 15:52
Sarıcayaz’da Kişiye Özel Tatilin Adresi… Datça

Güney Egenin tatil beldesi Datça’da Belediye ve turizm sektörü iş birliği ile Sarıcayaz Festivalini 3 günlük Doğa, Müzik, Gastronomi ve çeşitli kültürel etkinlikleri 27 -29 Eylül 2024 tarihleri arasında organize edilerek sonbahar tatilcilerini Datça’ya davet ediyor.

Şehir merkezinde Kumluk, Hastanealtı, Taşlık, Kargı koyu plajları ile köylerinden Mesudiye’nin Ovabükü ve Haytbükü, Yaka ‘nın Palamutbükü, Kızlan’ın Gereme, Emecik’in Karaincir ve Aktur gibi plajlarında sakinleşen ortamında güneş ve denizin keyfini çıkaran tatilciler, Eski Datça ve Reşadiye, Mahalleri ile Hızırşah Köyü ve Yazı köyü gibi köylerin dar sokaklarında tarihi konaklar arasında geziye çıkabilir. Tarih meraklıları şehir merkezindeki Burgaz ve 3o km batıda yer alan Knidoslulardan kalma antik kent kalıntılarını ziyaret edebilir, Burgaz’da gündoğumu, Yazıköydeki Knidos’ta günbatımının renklerine eşlik ederler.

Datça, günümüzden 2350 yıl önce sahip olduğu Afrodit heykelini   denizden ve karadan Knidos’a ziyarete gelenlerin antik dönemin ilk turizm destinasyonu olarak ünlenmiş. Knidos kentinin yer aldığı Datça, tarihi ve doğal zenginliği, az da olsa günümüzde iklim değişikliğinin olumsuz etkisine uğrasa bile, Halikarnas Balıkçısının kışın paltoya yazın yelpazeye ihtiyaç duyurmadığını söylediği havasıyla, tatilcilerin gönlünde tatilin adresi olmasıyla, ününü bugün de sürdürüyor.

Gökova Körfezi ve Hisarönü Körfezleri arasında batıya doğru uzanan ve özel çevre koruma   bölgesi içerisinde el değmemiş doğal varlıkları üzerinde barındıran dağlık, engebeli 235 KM uzunluğundaki kıyıya sahip, Reşadiye adıyla da anılan yarımada üzerinde bulunan Datça, sahip olduğu kültürel ve tarihi zenginlikleriyle de her tatilciye her türden dinlenme imkanını sunuyor.

Yıl boyunca 300 gün bol güneşi rutubetsiz temiz havası, güneşin, ılıman bir iklime sahip Datça kış aylarında çiçekler bezenmiş doğasıyla baharı yaşar.

Datça yarımadası üzerinde yaz aylarında serinleten ama sonbahar ve kış aylarında fırtınaya dönüşen kuzey-batı rüzgarlarına karşı doğal liman olan korunaklı 50’yi aşan koyları sayesinde Gökova ve Hisarönü körfezler arasında bir yandan mavi tura çıkan tekneler için rüzgarlardan korunmak ve konaklamak için liman, diğer yandan da sörf ve yelken tutkunları için ideal ortama sahip. 

   

Datça Yarımadası’ndaki tarihi buluntular M.Ö. 2000’e kadar inmektedir. M.Ö. 600 ve 700 yıllarında 70-80 bin kişi yaşamış. Yarımadada önce Karlar sonra sırasıyla Mısırlılar, Asurlular, Dorlar, Persler, Sparta ve Atinalılar, Büyük İskender, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılar izlerini bırakmışlar.

Dorlar’ın Datça Yarımadası üzerindeki ilk yerleşimleri   bugünkü Datça İlçe Merkezi’nin 1.5 km. kuzey doğusundaki Burgaz mevkiinde olmuş. Aynı dönemde, ikinci yerleşim yeri, bugünkü Yaka Köyü’nde bulunan Kumyer’de kurulan Triopium şehri. Triopium’un limanı, Kumyer’in altındaki Palamutbükü Ovası’nın yarım mil açığındaki Baba Adası’na sahilden yapılan bir bağlantı ile inşaa edilmiş. Triopium Şehri’nde 4 yılda bir Apollon adına 6 Dor şehri birlikte, büyük Dor Şenlikleri yapılırmış. Triopum’dan kalan duvarla tahkim edilmiş bir acropolis bugün Kumyer’in yukarısındaki dik bir tepe üzerinde  yer alıyor. Knidoslular M.Ö.4.YY.’da bugün kü Hızırşah Köyünde 3000 civarında kölenin çalıştırıldığı seramik atölyelerinde ürettikleri amforaları da ihraç etmişler.

Reşadiye’de eski Reşadiye konağı yanında, eski taş evler ve konaklar arasında Girit’ten gelen Ali Ağa adındaki soylu bir kişi, mahalleye yerleşip bir cami yaptırmış. Camiyi halen bütün görkemiyle görmek mümkündür.

Datça’ya Dalaman Havaalanından servisle, İstanbul, Ankara, İzmir’den otobüslerle, Marmaris’ten itibaren bütün yarımadayı boydan boya geçen 70 km’lik karayoluyla Ege ve Akdeniz’in koylarını kuşbakışı seyrederek yeşillikler arasında Datça’ya ulaşılıyor. Bodrum-Datça arası arabalı feribotlar tatilcileri 2 saatlik yolculukla bir mavi tur yaptırarak Datça’ya getiriyor.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.