Sağlık turizmi için gelenlerin yarısı tatil de yapıyor

Sağlık turizmi denince dünyada ilk 5 destinasyondan birisi olan Türkiye aynı zamanda en hızlı büyüyen ülkeler arasında da ilk 3’te yer alıyor.

16/05/2024 21:43
Sağlık turizmi için gelenlerin yarısı tatil de yapıyor

Her ne kadar İstanbul en çok tercih edilen lokasyon olarak görünse de son yıllarda İzmir, Antalya, Ankara, Bodrum, Nevşehir ve Batman gibi şehirlerde ön plana çıkıyor. Bunun arkasında yurt dışından gelen hastaların yarısının tedavilerini tatil ile birleştirme amacının bulunduğunu söyleyen MODD/group’un Kurucu ve CEO’su Cem Has, “Ülkemize gelen hastalarımıza sağlık hizmetinin kalitesini anlatmamız gerektiği kadar, sunduğumuz turistik fırsatların detaylarını ve mekanlar, gezilecek yerler gibi birçok noktayı da hikâyenin bir parçası haline getirmemiz gerekiyor” diyor.

Son yılların en popüler sektörlerinden olan sağlık turizmi kapsamında Türkiye’ye 2023 yılında 1,4 milyon turist geldi. Toplamda 2,5 Milyar Dolar ekonomik katkı sağlayan sektörün cazibeleri her geçen gün artıyor. Sağlık turizmi denildiğinde en önemli lokasyon İstanbul gibi görünse de son yıllarda, İzmir, Antalya, Ankara, Bodrum, Nevşehir ve Batman gibi lokasyonlar da giderek popülaritesini arttırıyor. Hastaların bu tercihinin arkasında ise bu bölgelerdeki yeni tıbbi teknolojilerin yanı sıra tatil yapma motivasyonları da bulunuyor. Özellikle Antalya ve Bodrum gibi şehirler yaz tatili yapmak isteyen hastalar tarafından tercih edilirken; Nevşehir ve Güneydoğu illeri de kültür gezileri kapsamında rağbet görüyor.

Sağlık turizmi pastayı büyüten bir değer

Dijital pazarlama alanında yönettiği aylık 35 Milyon TL’lik bütçe ile sağlık sektörüne yönelik hizmet veren ve farklı branşlardaki uluslararası hastaları Türkiye’deki anlaşmalı sağlık kuruluşlarıyla buluşturan MODD/group’un Kurucu ve CEO’su Cem Has, sağlık turizminin sadece sağlık hizmetleri olarak düşünmemesi gerektiğini vurguluyor. Ülkemize gelen hastaların yüzde 50’sinin tıbbi bir tedavinin yanı sıra tatil yapmak da istediğini söyleyen Has sözlerine şöyle devam ediyor:

“Ülkemize gelen bir hastanın toplamda harcadığı paranın sadece yüzde 40’ı sağlık alanıyla ilgili…. Geri kalan yüzde 60’lık bölümünü hastalar, alışveriş, giyim, yemek ve turistik geziler için harcıyor. Şöyle ki turizm için gelen bir turist kişi başı ortalama 1000-1500 Dolar harcıyor fakat sağlık turizmi için gelen her bir hasta ortalama 4000-5000 Dolar arasında harcıyor. Bu nedenle sağlık turizmi pek çok sektörü kapsayan, besleyen ve pastayı büyüten bir değer.”

Birçok markanın sadece sağlık konusuna yoğunlaşmasının ülke markalaşması açısından olumsuz sonuçlandığına da değinen Has, “Sağlık hizmetinin kalitesini anlatmamız gerektiği kadar, sunduğumuz turistik fırsatların detaylarını ve mekanlar, gezilecek yerler gibi birçok noktayı da hikâyenin bir parçası haline getirmemiz gerekiyor” diye konuşuyor.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.