Rus turistin tatil alışkanlığı, 1 yılda değişti...

'Türkiye’de yer bulamayız' korkusu, Rus pazarında 'Son dakikacı' Rus bırakmadı. Ruslar, erken rezervasyona döndü.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Rus turistin tatil alışkanlığı, 1 yılda değişti...

Turistik tesisler sezona yüzde 90 doluluk oranıyla giriyor. Yeni sezona kapasitesinin büyük bölümünü doldurarak başlayan oteller, bu nedenle her yıl uyguladıkları promosyon indirimini kaldırdı.  Geçtiğimiz yıllarda yatakların ancak yüzde 60’ını satarak sezona başlayabilen tesisler, zayıf dönemleri doldurmak için yüzde 50’lere varan promosyon indirimi uyguluyordu. Ancak bu seneki gelişmeler, rezervasyonlarını son dakikaya bırakan Rusların tatil alışkanlığını da değiştirdi.

Rus tatilci, her sezon olduğu gibi Antalya’daki otellerin fiyat indirmesini bekledi. Bu gerçekleşmeyince, yer bulamama korkusuyla erken rezervasyona sarıldı. Rusların da Avrupalılar gibi yerlerini erkenden ayırtması, otellerin sezona ilk kez yüzde 100'lere varan doluluk oranıyla girmesini sağladı.

Ayrıca, vizelerin kalkmasıyla Rus turistlerin tatil sürelerinin de uzayacağı belirtiliyor. Bu yıl indirimsiz bir turizm sezonu yaşanacağını belirten Intourist Türkiye Genel Müdürü Şehmus Yüksekses, Cihan'a yaptığı açıklamada, “Bu sezon Rusya’dan yoğun ön rezervasyon aldık. Bütün tur operatörlerinde en az yüzde 30’luk erken rezervasyon artışı oldu. Şimdiye kadar Rusya turizm pazarında böyle bir durumla karşılaşmadık.” dedi.

Almanya’dan sonra 3,1 milyon turistle Türkiye’ye en fazla turist gönderen Rusya, bu yıl da turizm sektörünü ihya edecek. 16 Nisan 2011 tarihinde vizelerin karşılıklı kaldırılması ve Kuzey Afrika’daki gelişen olaylar, Rusya’dan gelen ön rezervasyonları yüzde 30’un üzerinde artırdı. Bu yıl Rusya’dan gelecek turist sayısının yüzde 20 civarında artarak 4 milyonu bulması bekleniyor.

Türkiye’ye Avrupa ve Rusya’dan 1,4 milyon turist getiren Diana Travel’in Rusya Operasyon Koordinatörü Mehmet Taşbaş, otellerin bu yıl sezon başında yüksek doluluk oranlarına ulaşınca indirimi kaldırdığını söyledi. Daha önce Rusların, ‘Türkiye bu, nasıl olsa yine fiyatları indirecek’ düşüncesiyle rezervasyonlarını son dakikaya bıraktığını hatırlatan Taşbaş, “Olağanüstü bir durum yaşanmazsa bu yıl indirimsiz bir sezon geçireceğiz. Dolayısıyla indirimi bekleyen Ruslar, otellerde yer bulamayabilir.” diye konuştu.

‘TURİZMCİ BU SENE İYİ PARA KAZANACAK’...

Taşbaş’ın verdiği bilgilere göre, Rus turist sayısındaki artış turizm gelirlerine de yansıyacak. Vizelerin kaldırılması, Rus turistlerin harcamasını da yükseltecek. Normalde Ruslar, tatil paketinin dışında ortalama 75 dolar harcıyor. Vize için ödediği parayı da Türkiye’de harcayacak. Dolayısıyla harcama miktarı 95 dolara çıkacak. Ayrıca, promosyonların azalması ve indirimlerin kaldırılması turizmcinin gelirini de artıracak. 650 dolarlık tur paketleri indirimsiz fiyatlarla, bin dolarlara tırmanacak. Promosyon indirimleri otelcinin cebinde kalacak.
 
Rusya’nın en büyük tur operatörlerinden Moskova Belediyesi’nin de iştiraki olan Intourist Türkiye Genel Müdürü Şehmus Yüksekses de Rusya’dan gelen erken rezervasyonların acentelerden otelcisine kadar turizmcileri memnun ettiğini söyledi. Mısır ve Tunus’a gidemeyen Rusların, ‘Bu sene Türkiye çok yoğun olacak, yer bulamayabiliriz.’ düşüncesiyle erken rezervasyona koştuğunu aktaran Yüksekses, “Ruslar da aynı Avrupalı turistler gibi tatile gelmeden 6 ay önce rezervasyonlarını yaptırdı.” şeklinde konuştu.
 
RUSLARIN TATİL SÜRESİ UZUYOR...
 
Rusya’dan ön rezervasyonların beklenenin üzerinde olmasının, turizmcilerin önünü görebilmesini de sağladığını dile getiren Yüksekses, şöyle devam etti: “Şu anda Rusya’dan gelen rezervasyonlar bütün aylara yayılacak şekilde. Ekim ayına dahi ön rezervasyon aldık. Bu çok ender görülen bir durum. Turizmci şu anda önündeki 3 aylık süreyi net görebiliyor.” Yüksekses, vizelerin kalkmasından sonra Rus turistlerin tatil süresinin de uzayacağını kaydetti. Rusya pazarından uzun süreli rezervasyonların gelmeye başladığını aktaran Yüksekses, “Normalde Rusların tatil süresi ortalama 9-10 gün. Vizelerin kaldırılmasından sonra bir ay süreli rezervasyonlar alıyoruz. Rusların kalış süresi ortalama 14-15 güne kadar uzar.” değerlendirmesinde bulundu.

 

RUSLAR, OTELLERDE ODA KAPATIYOR...

Gloria Golf Resort Hotels Genel Müdürü Nihat Tümkaya da bu sene erken rezervasyonlardaki artışta, Kuzey Afrika’daki olayların yanı sıra, sektörün daha önceleri vermiş olduğu kaliteli hizmetlerin de etkisi olduğunu söyledi. Kuzey Afrika’daki gelişmelerin, Almanya’dan gelen talepleri geçen seneye oranla yüzde 16 arttırdığı bilgisini veren Tümkaya, “Avrupa’da böyle gelişmeler olunca, Ruslar biraz panikledi. Avrupalılardan kendilerine yer kalmayacağı endişesiyle otellerde garantili blok oda kapattı. Ruslar bu sene ellerlini çabuk tuttu.” diye konuştu. Tümkaya, otellerin bu yıl yüksek sezonda talepleri karşılamada sorun yaşayabileceğini dile getirdi. (Cihan ve Turkrus.com)

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.