Roller karıştı işlerde sarpa sardı
Her yatırımcı işletmeci, her işletmeci yatırımcı olamaz. Ne yazık ki bunun farkında değiliz. Çünkü ne bilmediğimizi bilmiyoruz.
Her yatırımcı işletmeci, her işletmeci yatırımcı olamaz. Ne yazık ki bunun farkında değiliz. Çünkü ne bilmediğimizi bilmiyoruz. Yeteneklerimizin ne olduğunun farkında değiliz. Tek bildiğimiz; paranın sahibi, işletmeciliği de bilir.
Türkiye’de her sektörde olduğu gibi turizm sektöründe de yatırımcı ve işletmeci kavramı karışmış durumda. Sermaye sahibi olmak; her sektörü bilmek, gerekli tecrübeye ve donanıma sahip olmak anlamına gelmez.
Buna karşılık, her işletmeci ya da profesyonel yönetici de iyi bir yatırımcı olmayabilir. İki iş de ayrı yetenekler ister, farklı meziyetler ve birikimler gerektirir.
Yatırımcı ne yapar
Bilinçli bir yatırımcı, yatırım yapacağı sektörü araştırmış ve aldığı risklerin farkındadır. Yatırımının ne zamanda geri döneceğini bilir, yatırım finansmanını organize etmiş ve yatırımına hakimdir. Tesisine uygun doğru bir işletmeci seçer. Bu kişi, yatırım yapmayı bir meslek edinen kişilerdir.
İşletmeci ne yapar
İşletmeciler/yöneticiler; tesislerinde satış pazarlamadan muhasebeye, gelir yönetiminden insan kaynaklarına kadar bütün tesiste sistemi kuran ve hakim olan kişilerdir. İşletmenin karlılığını artırmak için strateji belirler, yol haritası düzenler, gelir ve gider bütçesi yapar, yatırımcıya sunar.
Sektörü takip eder, stratejileri günceller. Bu konularda üst düzey bilgi ve becerilere sahiptir. Bunlar da yönetici ruhlu insanlardan çıkar. Doğru olan ise, bu ikilinin bir araya gelmesidir. Bilgi çağında olduğumuzu bilmiyoruz.
Otel işletmeciliğini çok ama çok basite indirdik
Son dönemde otel işletmeciliğini çok ama çok basite indirdik. O devasa tesisleri, milyonlarca dolar yatırımı yapınca işin zor kısmını hallettik sandık. Zaten personel donanımlı ve kapıda sırada bekliyor! Bu durumda geriye tek bir şey kalıyor: Aç kapıları, gelsin müşteri.
Ah, keşke bu kadar basit olsaydı. Ama gördük ki, işi bilmeyen akrabalarla çark dönmedi. Fiziği güzel arkadaşlarla denedik olmadı, iyi çocuktur dediklerimizle de olmadı. Kukla olsun dediklerimizle de bu iş yürümedi. Yönetici nedir, koy birini gitsin dedik, beceremedik. Olmadı, olamayacak da.
Dev kapasiteler atıl kalıyor
İşler profesyonelce yürütülmeyince, yatırımcı parasını riske atmış oluyor. Hem ülke ekonomisine daha az katkı sağlıyor, hem de sektörü ve rakipleri aşağıya çekiyor. Devasa kapasiteler atıl kalıyor. Ülke turizmine katması gereken değerin çok altında yarar sağlıyor.
Her sektörde kar marjları düştü, rekabet öldüresiye büyüdü. Şimdi daha fazla bilgiye, tecrübeye, doğru yönlendirmelere, ayağı yere basan stratejilere, milimetrik hesaplara ihtiyacımız var. Eski günler çok geride kaldı.
Sonuçta; bir gerçek var ki, bilmediğimizi bilmiyoruz. Paranın gücüne sarılıyoruz, bilgiye değer vermiyoruz. Birikim sahibi donanımlı sektör emekçileri de başka sektörlere savrulup duruyor. Kazanan bölümünde ise, ne yazık ki kimse yok.
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: