RESORT OTELLERDE ANİMASYON
Resort otellerde görevli animasyon ekipleri, konukların yalnızca eğlence gereksinimlerini değil, çok yönlü gereksinimlerini gideren bir departmandır.
Animasyon bir departmandır
Departmandır dedim çünkü, resort otellerde animasyonun olmaması halinde büyük bir boşluk doğar. Departmandır çünkü, otelin konuk kapasitesi ve yıldız sayısına göre, animatör sayısı bazı otellerde100’e yaklaşabiliyor. Sayıları 15 dahi olsa, yine de bir departmandır. Uzun saat dilimleri arasında, geniş bir yelpaze içinde, çok yönlü ve özverili bir hizmet verdikleri unutulmamalıdır. Animasyon departmanının resort otellerde varlığının olmaması düşünülemez. Tıpkı muhasebe veya F/O departmanlarından birisinin olmamasını düşünemeyeceğimiz gibi.
Animasyon departmanının amacı
Animasyon departmanının amacı; Gün esnasında muhtelif aktiviteler organize ederek konukları sportif aktivitelere çekmek, oyunlar, yarışmalar düzenleyerek konukları pasif halden, aktif hale çevirmek, konukların üzerindeki çekingenlikleri kırarak, birbirleri ile kaynaşmalarını sağlamak, konukların çocukları için özel aktiviteler düzenleyerek, başı boş kalmalarını önleyip, anne ve babaların daha rahat tatil yapmalarını sağlamak, Akşamları; Sahne oyunu, skeç, balet, müzikal, komedi, dans şovları, yarışmalar, ve nihayetinde gala geceleri düzenleyerek vaktin hoşça geçmesini sağlamaktır.
Animatörler
Bu aktiviteleri yapabilecek ekibin; Sportif, genç, gülmesini bilen, eğlenmeyi ve eğlendirmesini seven ve bilen, samimiyet ile laubaliliği ayırt edebilecek, görevinin sınırlarını bilen, iş disiplinine özen gösteren, özverili, özel mesleki eğitimli, dans etmesini bilen veya dans etmeye yatkın, yetenekli, düzgün fiziki görünümlü, düzgün diksiyonlu, lisan bilen bireylerden oluşması gerekiyor.
Bu kadar geniş niteliğin söz konusu olduğu bir meslek dalında animatör olmanın ve profesyonel animatör bulmanın ne kadar zor olduğu ortadadır. Bu nedenle, animatörleri ve yaptıkları görevleri küçümsemenin çok yanlış olacağını, herkesin bu görevlerde başarılı olamayacağını kabul etmeliyiz.
Kişisel gözlemime göre, Fransızlardan başarılı şef animatörlerin yetiştiği, BDT ülkelerinden de bale, spor, tiyatro, konservatuar mezunlarından iyi animatör yetiştiği kanaatindeyim. Türklerden de iyi yetişmiş, mesleğini seven, konunun ruhunu iyi benimsemiş animatörlerimiz var, ancak bazıları çok çabuk dejenere olup, kendilerine yazık ediyorlar.
Animasyon elemanlarının alkollü içecekler, sigara ve çapkınlıklardan uzak kalmaları, görevlerinde daha başarılı ve işletmelerinde daha istikrarlı olabilmelerini sağlar.
Animatörlerin 09.00 - 24.00 arası konuklarla sürekli iç içe oldukları, konuklarla aralarında ileri derecede bir yakınlık ve duygusallık doğduğu bilinmektedir. Bu yakınlığın işletme hudutları içinde farklı boyutlara taşınması durumuna, işletme yönetimlerinin göz yummadığı ve hatta animatörün ekipten saf dışı edildiği dahi bilinmektedir.
Bir animatörün otel konuğu partneri ile işletme kapısı önünde buluşup, diğer çalışanların gözünün içine bakarak, hatta onlara nazire yaparcasına işletmeden dışarı çıkması da, kendisine bir yaptırım uygulanması için yeterli bir nedendir. Bu tür yakınlıklar, animatörlerin mesleki ömrünü kısaltmakta ve başarılarını da sınırlamaktadır. Bu tür yakınlaşmalara girmeden önce çok iyi düşünülmelidir!
Animasyon kime bağlıdır?
Bazı işletmelerde animasyon ekibinin otel yönetim organigramı içinde kime bağlı olacağı tartışılmaktadır. Animasyon ekipleri bazı otellerde otel kadrosu olarak, bazı otellerde ise taşeron firma kadrosu olarak etkinlik gösterirler.
Kanaatimce, bu konu otellerin ihtisaslarının dışında çok yönlü bir hizmet dalıdır. Bu nedenle iyi referansları olan, güven veren ve kurumsallaşmış bir taşeron firması ile detaylı sözleşme imzalanmasında çok yararlar vardır. Bu yararlar, başlı başına bir yazı konusu olduğu için, bu konuya değinmeyeceğim.
Animasyon ekibinin mesleki yönden denetlenmeleri, eleman takviyesi, lojistik destekleri vs. gereksinimlerinin bir animasyon firması tarafından giderilmesi hem daha yararlı ve hem de bir uzmanlık konusudur. Ancak, iş disiplini, hizmet kalitesi, konuk memnuniyeti, ve konuk dilekleri açısından kayıtsız şartsız otel yönetiminin denetimindedirler.
Animasyon Müdürü, Eğlence Müdürü veya şeflerinin, otellerin konsept ve kapasitelerine göre, otel organigramları içinde; GM, Asst.GM, Operation Mgr, ve hatta F&B Mgr.’ne bağlı oldukları izleniyor.
Animasyon departmanı hangi makama bağlı olursa olsun, iş sözleşmesi GM tarafından imzalanır. Ancak, sözleşme imzalanmadan önce animasyon operasyonu ile ilgili tüm detaylar GM ve taşeron firma yetkilisi arasında mutabakat sağlanmalıdır.
Animasyon ekibinin gerek gün esnasındaki aktivitelerini ve gerekse akşam show’larını otellerin üst kademe yetkililerinden birisinin mutlaka izlemesi gerekir. Bu konu, konuk memnuniyeti ve animasyon başarısını gözleme açısından önemlidir.
Animasyon ekibinin etkin ve başarılı çalışabilmesi için işletmelere düşen görevler
Sahnede:
• Otel konuk kapasitesine uygun amfiteatr yapılması,
• Sahnenin olanaklar dahilinde geniş planlanması,
• Zengin ışık tesisatı ve güçlü ses düzeninin kurulması,
• Kulisten sahneye iki girişin planlanması,
• Amfi içinden sahneye, üç farklı açıdan, 1,5 Mt. eninde merdiven planlanması,
Sahne arkasında:
• Küçük dikim, dekor yapım ve tamir işlerinde kullanılacak terzi odası,
• Animasyon amaçlarına yönelik kullanılacak bir dekorasyon imal atölyesi,
• Büyük kapasiteli mamul dekor deposu,
• Bay ve bayan separe soyunma-giyinme odaları,
• Bay ve bayan kostüm depoları,
• Bay ve bayan separe makyaj odaları, boy aynaları,
• Bay ve bayan separe tuvaletler, lavabolar, duşlar, erkeklere pisuarlar,
• Animatörler ortak dinlenme salonu,
• Animasyon amir ofisi,
Ayrıca:
• Amfiteatr alanına yakın bir yerde servis barın projelenmesi,
• Amfiteatr alanının odalara mümkün olabildiğince uzak mekanda projelenmesi,
• Otele yürüme mesafesinde lojmanlarının planlanması.
Yukarıda sıraladığım alt yapı ve ekipman yatırımı, animasyon ekibinin başarısı, dolaylı olarak otelin başarısı ve konukların mutlu ayrılmaları için şarttır. Unutmayın ki; İşletmenize ve çalışanlarınıza yapacağınız yatırım ile başarı birbirleri ile paralel yürümektedir. Ben bu paralelliği, fizikteki birleşik kaplar teorisine benzetiyorum.
Animasyon “Company müziği”
Animasyon etkinliklerinin yapıldığı her işletmenin sembolize bir company müzikleri vardır. Company müziğinin seçimi çok önemlidir. Bu müzik işletme ile özdeşleşmeli ve her sene yenilenmelidir. Müzik seçiminde ya GM bir görüş bildirmelidir veya animasyon firması GM’e alternatif teklifler getirmelidir.
Müzik seçiminde otel konuk profili dikkate alınmalıdır. Müzik uluslar arası veya milli kimlik taşıyabilir. Ancak, seçilecek müzik kulağa hoş gelen, akılda kolay kalan, işletmeyi temsil edebilecek, ritimli, insanı canlandıran ve neşelendiren bir müzik olmalıdır.
Bazen company müziği o kadar çok tutuluyor ki, işletmeye yoğun CD satın alma talepleri gelebiliyor.
Kanaatimce; Otellere hizmet veren foto servisleri, işletme yönetiminin bilgisi ve izni dahilinde, animasyon oyunlarını, yarışmalarını, mini club programlarını, teenager programlarını, gala gecelerini sesli olarak profesyonelce videoya alıp, satışa sunarlarsa, ekstra bir gelir temin edecekleri gibi, işletmenin de bedavaya büyük reklamı yapılacaktır.
Bu hususun yönetimlerce iyi düşünülmesini öneririm. Yalnız, ürünlerin satış fiyatları belirlenirken işletme yönetimlerinin mutlaka onayı alınmalıdır. Ürünlerin makul karlı bir ücretlerle satışa sunulmaları işletmelerin menfaatleri gereğidir. Ne kadar çok ürün satılırsa, işletmenin o kadar geniş reklamının yapılacağı unutulmamalıdır.
Doğru seçilmiş company müziklerinin, turizm bakanlığının tanıtım filmlerinden daha etkin Türkiye tanıtımı yaptıkları muhakkaktır. Aynı şekilde doğru seçilmiş bir company müziğinin işletmenin tanıtımı ve reklamı için en ucuz ve en etkin yol olduğunu da unutmamalıyız. Bu nedenle işletmeniz ile özdeşleşecek ve işletmenizi daima anımsatacak bir müzik seçimi yapmaya özen gösterin. Bu tür müzik ve anıların “Repeat Guest” sayısını arttırdığını da unutmayın.
Sonuç:
Otelcilik sektörü tığ ile oya işlemeye benzer. Ayrıntılara ne kadar özen gösterir, ne kadar doğru yatırım yapar, ne kadar çalışanları mutlu edebilirseniz, konuklarınız da işletmenizden o kadar mutlu ayrılırlar.
Bir ülke ve bir işletme için en büyük, en etkin ve en ucuz reklam “Repeat Guest” yüksekliği ile sağlanır. Bu sayıyı mümkün olabildiğince yükseltmenin yollarını aramak, bulmak ve fark yaratmak, işletmelerin yönetim ekiplerinin hedef görevlerinden birisi olmalıdır.
Unutmayın ki, animasyon etkinlikleri ve başarısı, işletmelerin reklam ve tanıtımını yapacak ve başarı grafiğini yükseltecek yollardan sadece bir tanesidir.
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: