Prof. Dr. Christou ile kısa sohbet

M. ALİ ULUTURHAN M. ALİ ULUTURHAN 31/12/2019 23:40

ITW 2011'e konuşmacı olan katılan Alexander Technological Institute of Thessaloniki öğretim üyesi ve “Tourismos” adlı uluslararası akademik derginin editörü ünlü bilim adamı Profesör Evangelos Christou ile Türkiye, Antalya'nın turizmdeki yeri ve Türk şarapları üzerine hoş bir şöyleşi yaptık. 

Kendisine Türkiye hakkında genel düşüncelerini sorduğumda; Türkiye ve Yunanistan’ın birbirine ulanmış kültürler olduğunu ülkemizde bu yüzden hiç yabancılık çekmediğini söyledi. Türk misafirperverliğinden bahsederken Türkiye’nin bulunmaz doğal dokusundan bahsetti.

Bu hoş sohbet sırasında Türk kahvelerimizi yudumlarken (Bir acı kahvenin kırk yıl hatırı var hesabı) ülkemizde edindiği bir çok şeyin kendi kültürünün de bir parçası olduğunu paylaştı.

Akabinde konuşmamız Profesör Evangelos’un da ülkesinde yabancı olmadığı ve alanı olan turizme geldi. Kendisine Antalya’da turizmin ne boyutta olduğunu sorduğumda bana otel standartlarının yüksekliğinden, hizmet kalitesinin üst düzeyde bulunduğundan ve otel çalışanlarının kalifiye eleman olduğundan bahsetti.

Avrupa’da en fazla 5 yıldızlı konaklama tesisinin Antalya'da olmasının bu söylediklerine gösterilebilecek en iyi örnek olduğunu, deniz, kum, güneş turizmi haricinde, gelen misafirlerin profiline göre her türlü aktivasyonun mevcutta bulunmasında turizmde Türkiye’nin tercih edilmesine sebep olduğunu belirtti.

Antalya'da turizmin gelişmesine diğer unsur olarak, bu coğrafyadaki tarihi ve kültürel dokunun çeşitliliğini ve bu çeşitliliğin sunulabilirliğini gösterdi. Türkiye’nin diğer turizm bölgeleri ve özellikle de Antalya'nın turizmde gelişme ivmesinin çok hızlı seyretmesinin doğal bir süreç olduğunu söyledi.

Gelelim şaraba… Evangelos'un sunumu sanal ortamda şarap turizmi idi. Anadolu’da şarap üretiminin çok eski tarihlerden beri süregeldiğinin altını çizerek  burada tattığı bazı şarapların gerek kalitesiyle gerek aroma zenginliğiyle hala pazarda kendine yer edinemediğini şaşkınlıkla dile getirdi.

Tanıtım eksikliğinin, diğer ülke şaraplarıyla boy ölçüşebilecek ürünlerimizi nasıl sekteye uğrattığını üzülerek belirtti.

Doğru bir pazarlama ve tanıtım tekniği kullanılırsa ki şu an ki internet pazarlamacılığını şiddetle önerdi. (Tabi ülkemizde TBMM Plan Bütçe alt komisyonunda görüşülen torba kanun tasarısı kapsamında yapılan düzenleme ile internetten alkollü içki satışı yasaklandı)

Doğal dokuyla harmanlanmış ve fermente edilmiş Türk şaraplarının dünyaya tanıtımının hiç zor olmayacağı ve bu işin dünya pazarında katlanarak gelişeceğini ve yeni iş alanlarının doğabileceğini ekledi.

Değerli bilim adamını ağırlamaktan ve onunla bu konuşmayı yapmaktan büyük mutluluk duyduğumu belirtmek isterim. Çünkü birçok konuda potansiyeli olan ülkemizin bu bilgiler ışığında ilerleyerek daha iyiye daha güzele taşınacağını hissetmekteyim.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.