OTİ'den, Mısır, Tunus ve Dubai'ye otel...

OTİ Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Bektaş, "Bu yıl itibariyle otelcilik konusunu biraz daha geliştireceğiz. Türkiye dışında da bu konuda yatırımlarımız olacak. Kiralama yoluna gideceğiz" dedi.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
OTİ'den, Mısır, Tunus ve Dubai'ye otel...

OTİ Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Bektaş'ın verdiği ciro bilgilerine göre, muhtemelen sektörün en yüksek cirolu şirketi. Bektaş, "2012'de 1.5 milyar dolara ulaşmış olacağız. Bu yaklaşık olarak 1 milyon 587 bin turisti bu yıl tatile çıkaracağız demektir. Tüm destinasyonlar toplamı olarak. Turist sayısı bakımından yüzde 17 gibi bir artışı ifade ediyor. Türk sermayeli olarak en büyük şirketiz. TUI gibi yabancılar hariç tutulursa en büyük biziz" dedi.

Ayhan Bektaş, OTİ'nin Kurucu Başkanı. Şirket üç ortaklı. Yakın paylarla Coşkun Yurt ve Bektaş'ın kardeşi Ahmet Bektaş şirketin diğer iki ortağı. Ayhan Bektaş, "Ben kurdum ama hemen hemen başından itibaren ortağız"  dedi. OTİ, aslında bir holding yapısı. Ana işi turizm, tur operatörlüğü. Buna bağlı olarak havacılık ve otelcilik işleri de var. Bir de güvenlik işi yapıyorlar. Bektaş, "Turizm dışında başka işimiz yok diyebiliriz. Turizm endüstrisinin de her tarafında varız" diye konuştu. OTİ, 2006'da holdinge dönüşmüş. Altında 15 şirket var. 3 bine yakın düzenli çalışan sayısı mevsiminde yüzde 30 - 40 artıyor. Bektaş, "Türkiye'ye 28 milyon yolcu geldi geçen yıl. 8 milyonu İstanbul filan dersek 20 milyonu paketli geldi. Biz 1 milyon getiriyoruz. Yüzde 5'inden fazlasını biz taşıyoruz" dedi.

Başka bir sektöre girmeyi düşünüyor mu?

"Olabilir, dedi, Bektaş; İnşaat olabilir. Bulunduğumuz lokasyonlarda düşünüyoruz. Olağanüstü bir networkümüz var. Ancak bir yönetim kurulu kararına dönüşmüş değil. Kendi branşlarımızda gelişmek istiyoruz. Havacılığa girdik. İrlanda kayıtlı. Rusya'daki havayolu müeyyidelerini aşmak için yaptık. Kiralık uçaklarımız İrlanda merkezli, oradan başka ülkelere  kiralanması kolay. Burdan o uçakları Almanya'ya, Türkiye'ye kiraya verebiliriz. İrlanda kayıtlı ama Rusya bayraklı olarak uçuruyoruz. 4 uçak, orta vadede 10'a çıkacak. Bunu bir havayolu şirketine dönüştürmek gibi bir niyetimiz yok. Bizim operasyonların yüzde 25'ini karşılıyor."

'Otelciliği geliştireceğiz'...

OTİ'nin kendisine ait bir oteli var. Otium markasıyla faaliyette. 5 yıldız Otium Eco Club Side, 433 odalı. Ayrıca Kemer'de 321 odalık Gül Beach Resort, 2011 sezonu itibarı ile Otium Hotels International tarafından işletilecek. Ayhan Bektaş, "Bu yıl itibariyle otelcilik konusunu biraz daha geliştireceğiz. Türkiye dışında da bu konuda yatırımlarımız olacak. Kiralama yoluna gideceğiz.

Mısır, Tunus, Dubai gibi ülkelerde. Muhtemelen 3 otel olabilir. Aile konseptli olacaklar. Doğru bir zaman. Fiyatlama düşüşü var, teklifler geliyor" dedi. Şirket olarak çok yüksek büyümeler gerçekleştirmelerine rağmen pazarın hala büyümeye müsait olduğunu belirten Bektaş, bu süreçte kalite ve insan kaynaklarına, markalaşmaya çok önem verdiklerini, özellikle 2000'den sonra yapılanmayı tamamladıklarını söyledi. Bektaş şöyle konuştu:

"Sürdürülebilir turizme, markalaşmaya, büyüme stratejisine geçtik. Pazar da müsaitti, büyümeyi getirdi. Kriz yılında bile büyüdük. Şirket yapılanması şöyle oldu:  Üç şirketimiz Rusya mekezli; Coral, Sunmar ve Blue Sky. Farklı farklı segmentlere hitap eden yapılar. Coral, Türkiye'nin yurtdışındaki iştirak olarak en büyük yapılarından biri. Rusya'daki en büyük tur operatörlerinin başında geliyor. En yüksek volümlü tur operatörü. Sunmar, daha düşük montanlı, Blue Sky da bir seyahat acentesi zinciri. 2011'de getirdiğimiz turistlerin yaklaşık 900 – 950 bini Rusya'dandır.

Ukrayna, Polanya ve Beyaz Rusya da 300 – 350 bindir. Dünyada turist gönderen en önemli pazarlardır biri olan Rusya, hali hazırda 12 – 13 milyon turist gönderiyor. Orta vadede bu çok artacak. Dolayısıyla Rusya'daki varlığımızı güçlendirmek istiyoruz. Rusya'dan 25 ülkeye operasyon yapıyoruz. Mısır, Tayland kendi yapılarımız, kendi şirketlerimizdir. Polonya'daki şirketimiz Vezyr var. Polonya çok güçlü olduğumuz bir yer. Kolay bir pazar değil."
 
O rehberin hayalleri...
 
OTİ, bir turizm devi ama bu ölçeği yakalaması çok da uzun sürmemiş. Arkasında yine kararlı, ufku açık bir rehberin hikayesi var. Ayhan Bektaş anlatıyor: "1980'li yıllarda iç turizm popülerdi, ilgimizi çekti. Rehberdim ben. Rehber olarak 2 – 3 yıl çalıştım. 1990 yılı itibariyle yabancı şirketlerin temsilciliğini yapmaya başladım. 1992 yılında kendi şirketimi kurdum.  Limited şirketti. Aynı ortaklık yapısı vardı. Antalya'ya haftada bir uçak gelirdi. Sun Ekspress daha başlamamıştı. O zamanlar 30 – 35 bin yolcu getiriyorduk. Rusya'ya 1994 – 95 sezonuna başladık, gelen Rus turist sayısı 50 – 55 binlereydi. Bugün 3 milyon geliyor. 900 bini bizde, bu yıl 1 milyona gidecek."
 
'Yabancı teklifi geliyor'...
 
OTİ'ye yabancıların ilgisi var. Bektaş, "Ortaklık teklifi geldi, geliyor" dedi. Peki niyetleri var mı? "Var, görüşmelerde uygunluk yakalayamadık. Bu koruda açık olmaya devam ediyoruz. Rusya'dan da geldi ama çok kurumsal olmadıkları için ilgilenmedik. Biz de satın alma düşündük. Batma noktasına gelenler uğruyorlar ama bize uygun düşen yapılar olmadığı için almadık.  Büyüme adına olacaktır, gündemimizde diyebilirim. Rusya'dan bir operatörle görüştük ama bize uymadı. Orta vadede tur operatörlüğünü büyüteceğiz.
 
Havacılık büyüyecek. Endüstrinin bütün halkalarını tamamladık. 25 destinasyonumuz var. Başka yeni ülkeler sunmak gerekiyordu, sunduk. Marka bir yere geldi. Yeni bir iki pazar seçerek büyüyeceğiz. Bu kadar yüksek büyüme değil ama pazarın gerisinde kalmadan büyüme devam edecek."
 
Bektaş'ın Türkiye'nin turizmde geleceği konusundaki görüşleri de şöyle: "Türkiye birinci aşama süreci tamamladı. Yeni bir atılım için pozisyon alma dönemi geldi. Kültür turları önem kazanıyor. İstanbul moda destinasyon olmaya başladı. Ülke olarak hala markalaşamadık. Antalya bir marka ama İstanbul istediğimiz seviyede değil." (Dünya)

Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.