Otelde Housekeeper ile Executive Housekeeper arasında fark nedir?

Aslında önceki yıllarda böyle bir ayrım yoktu. Housekeeper, housekeeper dı... Yani Kat Hizmetleri Müdürüydü. Öncelikle şunu hep birbirine karıştıran arkadaşlarımız için küçük bir bilgilendirme yapmak istiyorum. Housekeeping departman ismidir. Housekeeper ise departmanın başındaki kişi.

Aykut Bakay Aykut Bakay 18/09/2024 12:59
Otelde Housekeeper ile Executive Housekeeper arasında fark nedir?

Zincir oteller diğer departmanlarda da olduğu gibi, fark yaratmak ve yenilikçi yaklaşımlar adına bu departmanda da organizasyon şemasını değiştirdi. Housekeeper ın üst kademesine Director ya da diğer adıyla Executive tanımını getirdi.

"Executive (Director of) Housekeeping Manager" ve "Housekeeping Manager" arasındaki farklar genellikle sorumluluk düzeyi, yönetim kapsamı ve iş tanımlarıyla ilgili.

Housekeeper / Kat Hizmetleri Müdürü, Departman tabiri caizse başkanıdır ve Kat Hizmetleri operasyonlarını yönetir. Misafirlere en üst düzeyde konfor ve misafirperverlik, maksimum misafir memnuniyeti ve organizasyonel karlılık elde edilmesini sağlar.

Executive Housekeeper / Kat Hizmetleri Direktörü ise otelin hizmet standartlarına uygun olarak operasyonlar için standart çalışma prosedürleri oluşturur. Executive Housekeeper/Kat Hizmetleri Müdürü, bütçeleme ve harcamaların kontrolü ile ilgilenir. Ayrıca envanter kontrollerini de denetlemesi gerekir.

Bakıldığı kadarıyla pek fark görülmese de, farklar detaylarda.

Kat Hizmetleri Direktörü, işe alma ve eğitim de dahil olmak üzere tüm personel konularını ele alır. Sorunları çözer ve otelin standartlarını karşılamak için ekipleri yönlendirir. Ayrıca yüksek düzeyde organizasyonel farkındalık ve liderlik becerileri gösterir. Sık sık oteldeki diğer departmanlarla/bölümlerle birlikte çalışır ve onlara danışır.

İşte bu iki pozisyon arasındaki bazı temel farkları sıralayalım:

Executive Housekeeping Manager: Genellikle daha yüksek bir yönetim pozisyonudur. Tüm temizlik departmanının genel yönetiminden sorumludur ve diğer yöneticilerle birlikte çalışarak stratejik kararlar alır. Bütçe yönetimi, personel yönetimi ve departmanlar arası koordinasyon gibi daha geniş sorumlulukları vardır.

Housekeeping Manager: Temizlik ekibinin günlük operasyonlarını yönetir. Temizlik prosedürlerinin uygulanması, personel eğitimi ve iş akışının düzenlenmesi gibi daha operasyonel görevleri vardır.

Executive Housekeeping Manager: Genellikle birden fazla housekeeping yöneticisini denetler ve departmanın genel performansını izler. Ayrıca, üst düzey yöneticilere rapor verir.

Housekeeping Manager: Genellikle doğrudan temizlik personelini yönetir ve günlük işlerin düzgün bir şekilde yürütülmesini sağlar.

Executive Housekeeping Manager: Uzun vadeli hedefler belirler, departmanın stratejik planlamasını yapar ve genel temizlik politikalarını oluşturur.

Housekeeping Manager: Günlük operasyonları yönetir ve mevcut politikaların uygulanmasını sağlar.

Executive Housekeeping Manager: Diğer departmanlarla (örneğin, ön büro, bakım, yiyecek ve içecek) daha fazla etkileşimde bulunur ve işbirliği yapar.

Housekeeping Manager: Daha çok kendi ekibiyle ve doğrudan üst yönetimle iletişim kurar.

Executive Housekeeper: Otelin üst yönetimiyle daha sıkı bir iletişim içindedir ve genel müdüre rapor verir. Stratejik kararlar alır ve departmanın genel hedeflerini belirler.

Housekeeping Manager, daha çok günlük operasyonel konularla ilgilenir ve personel ile doğrudan iletişim halindedir.

Executive Housekeeper, tüm kat hizmetleri personelini denetler ve yönlendirir. Personelin işe alım, eğitimi, performans değerlendirmeleri gibi insan kaynakları yönetimi görevlerini de üstlenir.

Housekeeping Manager, personelin günlük görevlerini organize eder ve iş dağılımını yapar. Çalışanların motivasyonunu sağlamak ve verimliliği artırmak için çalışır.

Sonuç olarak; bu pozisyonlar, otel veya diğer konaklama tesislerinde temizlik hizmetlerinin etkin bir şekilde yönetilmesi için tasarlanmıştır. Her iki pozisyon da önemli olsa da, Executive Housekeeping Manager daha stratejik bir rol üstlenirken, Housekeeping Manager daha operasyonel bir rol üstlenir.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.