OPET ÖRNEK KÖY PROJESİ-İNCESU
Benim bir köyümün olduğunu beni yakından takip eden okuyucularım iyi bilirler. Isparta’nın Keçiborlu ilçesine bağlı İncesu köyü. Gerçekten de insanın köyünün olmasının ne anlama geldiğini insana gurbette kaldıkça daha da iyi anlıyor. Bu nedenle köyünde olan biteni duymak ve paylaşmak da en az köye gitme isteği kadar heyecanlı oluyor.
2010 yılının Ağustos ayında her yıl olduğu gibi toplanmış ve 11. Geleneksel Kültür ve Sanat Festivali kapsamında Akademisyenler Toplantımızı gerçekleştirmiştik. Bunun paralelinde köyümüze katabileceklerimiz, ortak proje fırsatları gibi çeşitli görüşler öne sürülmüştü. Aradan geçen sekiz aylık süreçte ise çok hızlı gelişmeler yaşandı. Köyümüzü bir adım daha ileri götürmek adına gönüllü hareketin ilk meyvesi Ekim 2010 sonunda meyvesini vermeye başladı. OPET ÖRNEK KÖY PROJESİ kapsamında köyümüzü ziyaret eden OPET ekibi İncesu’yumuzu 1 Ocak 2011 yılından başlamak üzere iki yıl sürecek bir projeye dahil etme kararı aldı. Bu projenin amacı tarihi, kültürel ve doğal güzellikleri açısından önemli bir kültür hazinesi olan İncesu Köyü’müzü gelecek nesillere taşıyabilmek ve bu sürecin sonunda köy halkı ve yerel yönetimlerle birlikte güzelleştirmek, ekonomik açıdan kalkındırmak hedefi ortaya kondu. Bu iddialı hedefi yol arkadaşı olarak OPET ile sürdürecek olan köyümde ilk olarak bir köy komitesi oluşturuldu ve kollar sıvandı.
OPET’in ortaya koyduğu konsept ve köy halkının desteği ile her ev projenin uygulama alanı, her ev halkı da projenin uygulayıcısı oldu. Köy halkının bilinçlendirme süreci de böylece başlamış oldu. Köylülerimizden geçmişe ait ellerindeki somut ve soyut varlıkların envanteri yapılması planlandı. Bu şekilde proje sonunda yapılması planlanan kültür evinin de ilk adımı atıldı. Bunun yanında köylülerimize bilgisayar kursu verilerek bilinçlendirme sürecinde bir adım daha atıldı. Bu süreçte de Köy komitesi her hafta düzenli toplanarak gelişmeleri gerek köy üst yönetimiyle gerekse OPET yetkilileriyle paylaşma aşamasına geçildi.
Şu anki aşamada ise Üst Kurul tarafından restore edilecek ve yıkılacak evlerin tespiti ve (Üniversite ve Anıtlar Kurulu danışmanlığında) Pansiyon, çay bahçesi, restoran, müze, tuvalet olacak yerlerin ne şekilde olacağının son hali için köyde çalışmalar devam etmekte. Bunun dışında bu projeyi uzun vadeye taşıyacak ve köylümü daha da bilinçli hale getirip onu kalkındırmaya yönelik bazı tedbir ve girişimler de gündeme gelmiş durumda.
Bu proje bittiğinde köyümde neler olması planlanıyor?
- Güzel bir köy meydanı oluşturulması,
- Yol kenarının ağaçlandırılması,
- Evlerin çevrelerinde çiçek dikilecek mekanlar oluşturulması, çiçekliklere özen gösterilmesi, teneke çiçekliklerin kaldırılması, bina önlerine görüntü kirliliği yaratacak şeylerin konulmaması,
- Teneke çatıların tamamının kiremitli çatılara dönüştürülmesi,
- Okul binasının restore edilerek kültür evine dönüştürülmesi, köyden toplanan tüm malzemelerin sergilendiği, kültürel etkinliklerin yapıldığı, hediyelik eşya satılan ve çay-kahve vs. içilebilecek özelliğe sahip hale getirilmesi,
- Mümkün ise karikatür müzesi yapılması,
- Çocuk parkının güzelleştirilmesi,
- Köyün tarihi ile ilgili bir heykel, büst veya bir meydan algısı yaratacak şekilde peyzaj yapılması,
- Halkı biyolojik, organik tarıma teşvik etmek ve gül bahçelerinin ziyaretçilere açılması,
- Üzüm bağlarının sayısının arttırılması ve şarapçılığa teşvik,
- Deri çarık yapımı, oya yapımı, fes vs. gibi yeni ve çeşitli hediyelik eşyalar üretilmesi ve bunların satılacağı yerlerin tespiti ve gerekirse satış reyonları yapılması,
- Masa ve sandalyelerde plastik kullanılmaması,
- Yöresel masa örtülerinin kullanılması,
- Yöreye ait yemeklerin ve gıda maddelerinin (tarhana-zeytinyağı vs.) sunuma hazır hale getirilmesi projenin somut hedefleri arasında yer almakta.
Kısacası güzel köyüm önemli bir işe el atmış ve farklılık adına önemli bir başlangıca imza atmış durumda. Bu süreci başında beri takip eden bir İncesulu olarak gelişmeleri sizlerle paylaşmaya devam edeceğim. Bu projenin sürdürülebilirlik ilkeleriyle örtüşmesi, yerel halkı sürece dahil ediyor olması, ekolojik gelişimi ön plana alarak biyolojik varlığı korumaya yönelik çabaları desteklemesi, köylümü geçmişi ile geleceğe bir köprü kurmaya teşvik etmesi ve her şeyden önce düşünmeye teşvik ettiğinden dolayı tüm İncesulular adına OPET’e şükranlarımı sunuyorum.
Köyümüzü izlemeye devam edin….
Not: OPET sürdürülebilirlik raporu, Amerikan İletişim Profesyonelleri Ligi tarafından düzenlenen 2009 – 2010 Vision Ödülleri Yıllık Rapor Yarışması (2009–2010 Vision Awards Annual Report Competition) sürdürülebilirlik kategorisinde 2’ncilik alarak “Altın Ödül”e layık görüldü.
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: