Müzekart sevildi...

Müzekart, bir buçuk yılda bir milyon 100 bin kişi tarafından alındı. Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı 300'ü aşkın müze ve ören yerini 20 lira karşılığında bir yıl boyunca gezebilme imkanı sunan Müzekart, bir buçuk yılda bir milyon 100 bin kişi tarafından alındı.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Müzekart sevildi...

AA muhabirinin Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan aldığı bilgiye göre, Müzekart, müze ve ören yeri ziyaretlerini artırmak, tarih ve arkeoloji bilincini yükseltmek amacıyla sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının kullanımına 18 Haziran 2008'de sunuldu. Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı 300'ü aşkın müze ve ören yerinde geçerli olan Müzekart, satışa sunulduğu tarihten bu yana bir milyon 100 bin kullanıcıya ulaştı.

 

Bir yıl boyunca sınırsız kullanım imkanı sunan Müzekart'a en büyük ilgiyi İstanbullular gösterdi. İstanbul'da 500 bin kişi tarafından alınan Müzekart, İzmir'de 90 bin, Ankara'da 80 bin, Antalya'da 60 bin ve Nevşehir'de 55 bin adet satıldı. Müzekart, diğer illerde ise toplamda 315 bin kullanıcıya ulaştı. Taşıma kapasitesi düşük olan ve aşırı ziyaretçi yüklenmesi sonucunda tarihi dokusunun muhafaza edilemeyeceği düşünülen Topkapı Sarayı içerisindeki Harem Dairesi, Efes ören yerindeki Yamaçevler, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesinde bulunan Kayralı Prenses Cam Batığı Salonu ve Göreme Açık Hava Müzesindeki Karanlık Kilise Müzekart kapsamından çıkarıldı.

 

40 SANİYEDE YENİ KART...

 

Türkiye'yi müze müze gezdiren ilk kartı Müzekart, asıl Müzekart basım istasyonu bulunan Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü (DÖSİMM) Ankara Müze Kart Merkez Ofisi, DÖSİMM İstanbul İşletme Müdürlüğü, DÖSİMM İzmir İşletme Müdürlüğü, Topkapı Sarayı Müzesi, Ayasofya Müzesi, Kariye Müzesi, İstanbul Arkeoloji Müzesi, İzmir Efes Müzesi ve Örenyeri, İzmir Bergama Akrapol Örenyeri, İzmir St.Jean Anıtı, Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Çanakkale Truva Örenyeri, Nevşehir Göreme Açıkhava Müzesi, Antalya Aspendos Örenyeri, Antalya Arkeoloji Müzesi, Antalya Myra Örenyeri, Antalya Alanya Kalesi, Antalya Perge Örenyeri, Antalya Noel Baba Kilisesi, Konya Mevlana Müzesi, Aydın Afrodisias Örenyeri, Muğla Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, Denizli Pamukkale Örenyeri ve TÜRSAB'tan satın alınabiliyor.

 

İsteyenler ''www.muzekart.com'' adresine istenen bilgileri girerek, kredi kartıyla da Müzekart başvurusunda bulunabiliyor.

 

Asıl kart basım istasyonu olmayan müze ve ören yerlerinde ise geçici müzekart satışı yapılıyor. Resimsiz düzenlenen, kişinin adı-soyadı yazılı olan ve iki aylık süre içinde kimlik kartı ibraz edilerek kullanılan geçici Müzekart'ın, iki ay içerisinde fotoğraflı asıl karta dönüştürülmesi gerekiyor.

 

Kartın geçerlilik süresi bitenler de tüm müze ve ören yerlerindeki gişelerden ve kart basım istasyonlarından eski kartları veya kimlik kartı, pasaport ya da sürücü belgesi ibraz ederek 40 saniyede yeni kartlarını alabiliyor.

 

Fiyatı 20 lira olan Müzekart, üniversite öğrencilerine ve öğretmenlere 10 liradan, 17 yaş altındakilere ise iki liradan satılıyor.

 

Müzekartı toplu alımlarda da yüzde 2 ile 20 arasında indirim uygulanıyor. Buna göre 1000-2 bin 500 adet alınırsa yüzde 2, 2 bin 500-5 bin adet alınırsa yüzde 3, 5 bin-10 bin adet alınırsa yüzde 7, 10 bin-25 bin adet alınırsa yüzde 10, 25 bin üstü alınırsa yüzde 15 ve 100 bin üstü alınırsa yüzde 20 indirim uygulanıyor.

 

 AA

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.