Mezun olduk. Ya sonra?

Ceren Ersöz Ceren Ersöz 31/12/2019 23:40

Öğrencilik günleri sona yaklaşıyor. Bu yüzden hayata atılırken hissedilen o korkuyu yaşamaya başladım. Malum, Turizmle uğraşmak istiyoruz ve mesleğimiz diplomayla icra edilebilen bir alan değil. Çalışma imkanlarımız da, tıp eğitimi alan bir öğrencinin doktor olması gibi garantide değil. Sektörde düşük maaşlarla sevmediği işleri yapanlar da oldukça fazla. Kısacası, öğrencilerin mezun olunca ‘doğru yerde iş bulabilme’ kaygısı mezuniyet günü yaklaştıkça artıyor.

Turizm alanı bir garanti getirmese bile unutulmaması gereken bir nokta bize avantaj sağlayabilir: Turizm, yapılan işlerin değerini yaratıcılıkla yüzlerce kat arttırabilme ve ilgi duyulan alanda iş yapabilme lüksünü sağlar. Yani yelpazemiz çok geniş ve hemen her noktada işimize değer katabilme olanağımız var. Ayrıca Turizm büyük bir sektör ve bu sektörden pay almak bizim doğal bir hakkımız diye düşünüyorum.

Bugünlerde sektöre atılırken yapılabilecek işlerden çok izleyeceğim yola dair farklı kaynaklardan pek çok tavsiyeler aldım ve bunları birleştirerek bir yol haritası çıkarmaya çalıştım:

Birinci adımda kabul etmemiz gerekir ki, bizim için en uygun olan mesleği önümüze altın tepside sırf adı sanı olan bir okuldan mezun olduk ya da sırf çok iyi yerlerde deneyim kazandık diye sunmayabiliyorlar. Bazen hangi işi yapacağımıza dair kararsız kalırız ve ilk seferde bizim için en uygun işi bulamayabiliriz ya da belki de mutlu olacağımız iş bizi finansal yönden tatmin etmeyecektir. Ancak bir yerden başlamamız gerekiyor. Başarılı olmak için kendimizin en mutlu olduğu alanı keşfetmek ve refah seviyemizi de yüksek tutacak bir iş bulmamız gerekiyor. O yüzden mutlu olacağımız işi bulup ondan nasıl kazançlar elde edebileceğimizi araştırmamız ve karar vermiş olmamız gerekiyor.

İkinci olarak, yapmak istediğimiz işin tek bir alanda uzmanlaşma gerektiren bir iş olması faydalı olur. Yani yaratıcılığımızı tek bir alanla sınırlamak zorunda değiliz, ama onu tek bir ilgi alanına yoğunlaştırmamız gerekir. Mesela, organizasyonla uğraşmayı kafamıza koyduysak, her tür organizasyonda başarılı olmamız çok zor. Ancak sadece kültür ve sanat etkinlikleri organizasyonlarını ya da tasarım fuarlarını hedefleyip yaratıcılığımızı onun için kullanırsak daha başarılı oluruz. O yüzden de hedeflediğimiz alanı geliştirecek her türlü alt yapıya sahip olmaya çalışarak istediğimiz işi yapmaya hazırlanmalıyız. Sermaye bulmalı, çevreyi geniş tutmalı, bütün yeniliklerden haberdar olma yöntemleri geliştirmeli ve kendi işimize başlamaya hazır olmalıyız.

Üçüncü adımda da hedeflediğimiz işe başlarken, işimizde kalıcı olmak için, yapmak istediğimiz işe farklı bir yaklaşım getirmemiz gerekir. Yani işimizde deneyime ek olarak  ileri görüşlülük kazanmamız ve yaptığımız işin bundan sonra da talep görmesini sağlamamız gerekir. Mesela, turizm pazarlaması alanında danışmanlık veren bir şirket kurduk. Sıradan bir şirket olursa rekabet sertleştiğinde ayakta kalması pek mümkün olmayabilir. Ancak trendleri bilirsek ve ilerideki adımı ve sağlayacağımız hizmetleri yükselen trende göre planlarsak, bunu yaratıcılığımızla birleştirip rakiplerinizin avantaj kazanamayacağı bir noktada danışmanlık verir ve ayakta kalırız. 

Bir an önce iş bulma düşüncesiyle bizi hedeflediğimiz noktaya ulaştıracak işlerle hayata atılamayabiliriz. Sonucunda yanlış bir yolda ilerlediğimizi görüp başarısız olduğumuz hissine kapılabiliriz. Ancak, bu hatalar, başladığımız işi terk etmemizi gerektiren sinyaller değildir. Yalnızca attığımız adımın bizi istediğimiz sonuca götürmeyeceğini söylerler. Başka bir adım atabiliriz, işe başka bir boyut getirebiliriz ve hedefe yaklaşırız.

Kendi yolumuzda ilerlerken unutmamamız gerekir ki çok hızlı değişen bir dünyada yaşıyoruz ve internet üzerinden yüzlerce alanda yeni iş kolları doğuyor.  Teknolojiyi takip edip hızlı hareket ederek Turizm ve benzeri pek çok hizmet sektöründe online bir iş kurabiliriz ya da internetten kendi işimizi desteklemek için yani yaratıcılığımızı arttırarak, çeşitli programlar öğrenerek ya da hedeflediğimiz müşteri kitlesine ulaşarak da faydalanabiliriz. Yenilikleri ve gelişmelerin ardında olarak ve ileriki adımları görmeye çalışarak hedeflerimize doğru ilerlersek istediğimiz işe ya da hayata yaklaşmak isterken, karşımıza çıkan zorluklar sebebiyle yolumuzu kaybetmemiş oluruz.

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.