Mahkeme son kararı verdi: Suç Boeing'te...

THY'nin Tekirdağ isimli Boeing 737-800 tipi yolcu uçağının Hollanda'da düşmesi ve 9 kişinin hayatını kaybetmesiyle ilgili taslak kaza raporu tamamlanarak taraflara gönderildi. Hollanda Güvenlik Araştırma Konseyi'nin raporunda, arızalı yükseklik göstergesinin uçakta kullanılmasının kazanın en büyük nedeni olduğu, pilotların yüzde 10 kusurlu olduğu belirtildi.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Mahkeme son kararı verdi: Suç Boeing'te...

Hollanda Güvenlik Araştırma Konseyi, uçağın üreticisi Boeing firmasını irtifa göstergesinin (altimetre) bozuk olması nedeniyle yüzde 80 kusurlu bulurken, THY ve Schiphol Havaalanı idaresinin kusurunu yüzde 10 olarak tespit etti. Kazayı soruşturan Hollanda Güvenlik Araştırma Konseyi raporla ilgili itirazların 60 gün içinde kendilerine iletilmesini istedi. İtirazların incelenmesinin ardından nihai rapor açıklanacak. Kusurların nihai rapora da aynı şekilde yansıması, ailelere ödenecek tazminatı da etkileyecek. Mağdurların Boeing'den yüksek bir tazminat kazanması mümkün olacak.


Rapor Türk Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne de (SHGM) ulaştı. SHGM de raporu THY'ye teslim etti. Raporun en can alıcı kısmını 'kusurlar' bölümü oluşturdu. Uçağın üreticisi Boeing'in kusuru yüzde 80 olarak tespit edildi. Arızalı altimetrelerin (irtifa göstergesi) kazanın en büyük nedeni olduğu kaydedildi.
THY'nin İstanbul-Amsterdam seferini yapan Boeing 737-800 tipi Tekirdağ uçağı, 25 Şubat'ta Schiphol Havalimanı'na inişe geçtiği sırada piste 1 kilometre kala tarlaya düşmüştü. Üçe bölünen uçakta 4'ü mürettebat, 4'ü ABD'li 9 kişi hayatını kaybetmişti.

OTOMATİK PİLOT NORMAL
Raporda, inişin otomatik pilotla yapıldığı, altimetrenin yükseklikle ilgili yanlış bilgi vermesi nedeniyle uçağın aniden hız kestiği, pilotların bunu fark ettiğinde ise müdahaleye geç kalındığı belirtildi. Raporda, yoğun sis nedeniyle otomatik pilotla inişe geçilmesinin normal bir uygulama olduğunun altı çizildi.


Taslak raporda THY'nin kazadaki kusur oranı yüzde 10 olarak gösterildi. Hollanda Güvenlik Araştırma Konseyi, THY kadar uçağın iniş yapmak için alçaldığı Schiphol Havalimanı idaresini de kusurlu buldu. Uçağın fazla alçalmasına rağmen, pilotların uyarılmaması havalimanı idaresine yüzde 10 kusur verilmesinde etkili oldu.


CVR (kokpit ve kule arasındaki konuşmaların bulunduğu kara kutu) kayıtlarına göre pilotlar altimetredeki sorunu son 26 saniyede fark etti ve son 6 sanayideki çabalarıyla faciayı önledi. Kayıtlara göre, kaptan pilot Hasan Tahsin Arısan, arkadaki 'gözlemci koltuğunda' oturan 2. kaptan pilot Olgay Özgür ile sağ koltukta oturan eğitimdeki pilot Murat Sezer'e alçalmaya geçmeden önce brifing verdi.
Ardından hava şartları uygun olduğu için otomatik pilotla inişe karar verildi.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.