Letonya`dan selamlar

M. ALİ ULUTURHAN M. ALİ ULUTURHAN 31/12/2019 23:40

Letonya;  Baltık ülkelerinin en büyüğü, en büyüğü derken uçsuz bucaksı z ovaları,  dağlarından kilometrelerce uzağı görebildiğiniz yer gelmesin , nüfusu 2.300.000 civarında yüz ölçümü 64,589 km² olan dağları olmayan en ufak yüksekliğe tepe denilen bir ucundan diğer ucuna birkaç saatte gidebildiğiniz bir ülke. 

AB Projelerinden birine gidiyoruz amaç gençlere demokrasi bilinci oluşturmak . Multi-kültürel Avrupa ülkesi gençlerinin diğer kültürle saygı ve AB vatandaşı olma farkındalığı yaratma ile ilgili kar amacı gütmeyen kuruluşlara finansman sağladığı eylemler, Türkiye’de aday ülke olduğu için diğer birçok proje ve uygulamada olduğu gibi katılımcı ya da ülke konumunda. AB vatandaşlığı bilinci ve Türkiye ne alaka soruları geliyor olabilir aklınıza ama Türkiye AB ülkesi olur mu olmaz mı konusuna girmeyeceğim çünkü vizeyle de olsa Letonya bizi bekliyor.( Kaç tane ülke vizesiz alıyor ki?) Ankara  ve İstanbul ‘dan alabiliyorsunuz vizeyi , pasaport teslimi posta yoluyla yapılmıyor haberiniz olsun, Ankara’ya kalma ya da yeniden gitme fırsatınız yoksa teslim kağıdını bir tanıdığınıza verip onun alması da mümkün.

Yaz vakti turistik şehirlerden uçak bulma ihtimaliniz olsa da kış mevsiminde sadece İstanbul’dan uçuşlar var. Türk Hava yolları ve Airbaltic uçuyor. Bagaj ağırlık probleminiz varsa Airbaltic’le uçacaksanız kesinlikle bilet alırken belirtin yoksa fahiş fiyatlar ödemek zorunda kalabilirsiniz, zaten bagaj başı 20 Euro ücretlendirme ve her bagaj başı 20şer Euro artarak fiyatlandırılıyorsunuz ama çoğu insanın yaşadığı problem 40 Euro bagaj parası ödemeniz 40 kg bagaj hakkınız olduğuna gelmiyor. 2 bagaj 20 kilo hakkınız oluyor. Bagaj sorununuz yoksa, başınızda dakika başı POS makinasıyla geçen hostesler sizi rahatsız etmiyorsa problem yok. İstanbul – Riga arası 3.5 saat sürüyor. Yerel saat Türkiye ile aynı +2. Kuzey ülkesi olduğu için kış ve yaz vakitlerinde sorun yaşayabiliyorsunuz . Kış vakti sabah sekizde alarmı kurup uyandığınızda hava karanlık yanlışlık mı var sorularına cevap, evet saatiniz doğru kalkın artık insanlar sizden önce sokakları doldurmaya başladı bile. Yazında tam tersi durum söz konusu.

Letonya’nın başkenti Riga, en büyük şehri. Havaalanı şehre 12 km. uzaklıkta , üç şekilde ulaşım var , Taxi 15 Euro , Route Bus 5 Euro ,  22 numaralı otobüs ,70 Santims (1 euro) otobüs Euro kabul etmiyor. Türkiye’de Letonya para birimi olan Lat bulmanız zor ama Euro kabul eden yerler de bulmak mümkün.  Döviz bürolarını sıklıkla görmeniz mümkün Türk lirası bozan yerler de var ama kur oranı çok düşük, kur oranı demişken mühürlü olan paraları daha düşük bozuyorlar. Dikkat edilmesi  gereken önemli bir detay da Letonya Latı ve Litvanya Litasının karıştırılması. 1 Letonya Latı ortalama 3.5 lira iken, 1 Litvanya litası ortalama 70 kuruş.  Lat yerine Litas alıp dolandırılma tehlikesiyle  karşılaşma riskiniz var.  Ama kuzey ülkelerine inat çok sıcakkanlı ve yardımsever insanlar,  halkın çoğunluğu İngilizce biliyor bir adres sorduğunuzda sizi alıp gideceğiniz yere götürürlerse şaşırmayın sakın.

Riga’nın karlı dondurucu soğuğuna inat geziyoruz, tabi  her yere  araçla gitmeye alışmış Türk insanına sıkıntı yaratır mı bilmem ama çoğu yer yürüme mesafesinde . 13. Yüzyıldan beri yerleşime başlanan şehir ,Baltık denizine akan Daugava nehri kenarında. Merkezi Vecrīga olarak adlandırılıyor.

Bleackheads house

Melngalvju nams, (Karabaşların evi) , Alman tüccarlar tarafından yaptırılmış bina müze olarak hizmet veriyor şu an.

Kara kedi

Riga’da hediyelik eşya satan her yerde Kara Kedi figürlü materyaller görürsünüz. Bu Blackheads House’ın birkaç bina ilerisindeki binanın çatısında olan kedi figüründen dolayı ünlenmiş.

Stalin Kulesi (Bilim Akademisi Binası)

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Yosef Stalin’in sembolü olan BDT’deki 14 kuleden birisi, Katolik katedrallerini andıran gotik bir yapı.

Riga Kalesi

Letonya Tarihi Müzesi ve Yabancı Sanatlar Müzesi olmak üzere iki müze var içerisinde.

Laima Saati

Bir çikolata fabrikasının ismini taşıyan, anlamı şans olan saat.

Riga Televizyon Kulesi

370 metrelik kulenin 97. Metresine çıkıp şehri izleyebilirsiniz.

Āgenskalns

19yy. mimari yapısındaki evlerin bulunduğu bölge

Jurmala Riga’nın baltığa açılan kapısı, Letonyalıların önemli bir tatil bölgesi. Trenle gidiyoruz, Araçla giderseniz, bölgeye girmek için ücret ödemek zorundasınız. Uzun kumsal bizim sahillerimize benzemese de o topraklar için önemli bir yer.  Bırakın Ege sahillerini düşünmeyi Baltık denizin tadını çıkarın.

Letonya ufak bir ülke ucundan sonuna 5 saat sürmeyen bir  yer , Bırakın İstanbul’u , Ankara’yı , İzmir bile nüfus bakımından daha yoğun.  Eğer giderseniz gezmeye ve eğlenmeye çok vaktiniz olacaktır. Tavsiyem üç ufak ülkeyi beraber gezmeniz, Vilnius-Riga-Tallinn 8 saatlik bir karayolu yolculuğu. Ama sakın ha sakın diğer ülkelerden gelip Riga’dan uçacaksanız, gece 3 -4’te Riga’ya gelirim otobüs terminali ya da tren istasyonunda beklerim sabah ilk otobüsle havaalanına giderim düşüncesi ile hareket etmeyin, hele o soğuk karlı kışta sokakta kalırsınız. Gece buralar kapalı. Bir otel ayarlamanız ya da havaalanına direk gitmeniz yararınızadır.

Bu soğuk ülkenin misafirperverliğiyle hoşça vakit geçirmeniz dileğiyle…


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.