Küresel turizm pastasından bize kırıntı düşüyor...
Turizm çalıştayında ortaya çıkan düşündürücü gerçek: "Dünyada 944 Milyar Dolar'lık bir turizm pastası var ve Türkiye bunun yüzde 2,5'inden faydalanabiliyor." Bursa Turizm Çalıştayı Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Necdet Hacıoğlu, Türkiye'nin dünya turizm pastasından ancak yüzde 2,5 pay alabildiğini belirterek, 2023 hedefinin 46 milyon turist ve 50 Milyar Dolar gelir olduğunu söyledi.
TURİZM FAKÜLTESİ
Hacıoğlu, Bursa’da 4 yıllık lisans düzeyinde turizm fakültesi kurulması için çalışmaların başlatıldığını da belirterek, bu sayede birikimli turizm personeli yetiştirilebileceğine dikkat çekti. Yenişehir Havaalanı’nın da Bursa için kazanç olduğunu kaydeden ve “Bursa, 1 milyon turisti ağırlamayı hedeflemelidir. Bursa’nın dışa açılma zamanı gelmiştir. Yenişehir Havaalanı, 2010 yılından itibaren yurtiçi ve yurtdışına seferlere başlamalıdır” şeklinde konuşan Hacıoğlu, Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nin de Bursa’ya kongre turizminde önemli mesafe katettireceğini söyledi.
YARIM GÜNLÜK KENT…
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe adına çalıştaya katılan Başkan Danışmanı ve Bursa Kent Konseyi Başkanı Mehmet Semih Pala, Bursa’da görülen pek çok değerin yanı sıra açığa çıkarılmayı bekleyen değerler olduğunu belirtti. Bursa’nın turizm konusunda hedeflerinin gerçekleştirilmesi için çok ciddi çalışmaların yapıldığını dile getiren Pala, “Bursa, yarım günlük ziyaret edilecek bir kent değildir. Osmangazi Belediye Başkanlığı döneminde çalışmalarıyla kendisini ortaya koymuş olan şimdiki Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin de kente verdiği önem hizmetleriyle görülmektedir. Bursa için böyle bir yapılanma büyük bir şanstır” diye konuştu.
DEĞERLERİ DEĞERLENDİREMİYORUZ
Bursa’nın ve dolaylı olarak Türkiye’nin ekonomisinin canlanmasında herkese önemli görevler düştüğünü kaydeden Pala, “Şu anda Bursa’nın değerlerini değerlendiremez noktadayız. Büyükşehir Belediyesi olarak Valilik ile birlikte 2050 yılına yönelik ‘İl Çevre Düzeni Planı’ çalışılmaya başlandı. Bursa’yı geleceğe daha iyi taşımak önemli” şeklinde düşüncelerini ifade etti. Pala, ‘Birlikte Yönetim’ anlayışını benimseyen Büyükşehir Belediyesi’nin Bursa’nın modern kent, çağdaş şehir imajını açığa çıkarmak için çalışmalarını hızlandırdığını sözlerine ekleyerek, “Büyükşehir Belediyesi’nin 250 trilyon gibi bir kaynak aktardığı Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi kısa süre sonra hizmete açılacak. Bursa’yı bu proje ile dünya turizmine açmayı hedefliyoruz” dedi.
SANAYİYE DOYDU…
Vali Şahabettin Harput ise konuşmasında, “Tüm zamanların en güzel şehri olan Bursa, 2,5 milyona yaklaşan nüfusu, doğal ve kültürel güzellikleriyle Türkiye’nin en hızlı gelişen illerindendir. Osmanlı’ya 130 yıl başkentlik yapmış olan Bursa, artık sanayiye doymuştur. Turizm Bakanlığı’nın stratejisi hedef alınarak, 2023 yılına turizm master planı ve eylem planı hazırlanacaktır. Yılda maalesef 150 bin turist ağırlayan Bursa’yı dünyanın önemli turizm merkezlerinden bir haline getirmek istiyoruz” diye konuştu.
YEREL YÖNETİMLERE DESTEK
Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Özgür Özarslan, “Bursa, zaten marka bir kent. Bursa, potansiyeli olmasına rağmen turizm pastasından hak ettiği payı alamıyor” diyerek, şehirlerin yaşanabilirliğinin sağlanmasının önemli olduğunu belirtti. Özarslan, bu noktada merkezi yönetimin yerel yönetimleri destekleyebileceğini de ifade etti.
DÜNYAYA HİZMET ETMELİ
TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy ise artık anılarda kalan ‘Yeşil Bursa’ adının geleceğe taşınması gerektiğini söyledi. 21. yüzyılda çevre odaklı sıkıntılar yaşandığını anlatan Ulusoy, “Siz doğaya sahip çıkmıyorsanız, doğa sizden intikamını alır. Bizler, Bursa’ya ne yapabilirizi düşünüyoruz. Bursa’nın güzellikleri bizim için de bir avantaj. Kongre turizminde de değerler korunmalıdır. Bursa’da yapılan Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi önemli bir yapıdır. Bursa’da sadece kente ve ülkeye değil dünyaya hizmet edecek bir kongre merkezi oluşturulmalıdır” diye konuştu. Panelin, ‘Bursa Turizminin Geleceği’ konulu ilk oturumunda, TÜROFED Başkanı Ahmet Barut, TÜREB Başkanı Şerif Yenen, TYD Başkanı Turgut Gür ve Öger Tur sahibi Vural Öger de görüşlerini dile getirdiler.
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: