Kültür turlarının en büyük düşmanı...

Artan benzin fiyatları nedeniyle tur operatörleri, Doğu ve Güneydoğu’ya yaptıkları birçok kültür turunu iptal etti.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Kültür turlarının en büyük düşmanı...

Son zamlarla bir litre benzinin fiyatı 4 TL 40 kuruşa çıkarken otobüs kaldırmanın uçak kaldırmaktan daha pahalı hale geldiğine dikkat çeken tur operatörleri artan maliyetlerin altından kalkamadıklarını vurguladı.

Artan akaryakıt fiyatları nedeniyle kültür turları sekteye uğruyor. Tur şirketleri artan maliyetlerini düşürmek için uzak mesafe kültür turlarının büyük kısmını programlarından çıkarma yoluna gidiyor. Eskiden 21 gün olan kültür turu programları da birçok bölge için 7 güne düşürüldü. Otobüs kaldırmanın uçak kaldırmaktan daha pahalı hale geldiğine dikkat çeken tur operatörleri, devletin kültür turlarını teşvik etmesi gerektiğini belirtti.

Kâr edemiyoruz...

En son hafta başında benzinin litresine 9 kuruş zam yapılmıştı. Zam sonrasında 95 oktan benzinin litresi 4 TL 29 kuruşa, 97 oktan benzinin litresi de 4 TL 40 kuruşa kadar çıktı. Benzinde, bu zamla birlikte 5 TL için de geri sayım başlarken kültür turlarında maliyetlerin yüzde 60’ını oluşturan akaryakıt fiyatları tur operatörlerini kara kara düşündürüyor.

Dünya ikinci büyük tur operatörü ve Türkiye’ye yıllık 2 milyona yakın turist getiren Thomas Cook’un Türkiye temsilcisi Diana Turizmin Kültür Turları Müdür Yardımcısı Süleyman Akçalı, artan akaryakıt fiyatları nedeniyle kâr edemez duruma geldiklerini bu nedenle kültür turu sayısını düşürdüklerini söyledi.
 
Antalya’dan Nevşehir’e 20 kişilik bir kafile ile 1800 kilometrelik yol kat ettiklerini anlatan Akçalı maliyetle ilgili şu bilgileri verdi: “Bir kişi için konaklamalı 125 Avro’ya tur satıyorum. Bunun 25 Avro’sunu otele, 20 Avro’sunu ören yerine giriş için, 50 Avro’sunu mazot, 50 Avro’sunu da rehbere ödüyorum. Böyle bir pakette kâr edemiyorum. Turiste bizde akaryakıt fiyatları arttı desem de o senin problemin diyor. Bu nedenle özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu’ya yaptığımız birçok turu iptal etmek zorunda kaldık.”
 
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Ahmet Barut da benzinin turizm sektörü için çok önemli bir maliyet olduğunu belirterek “Turiste geçen ay 10 Avro’ya sattığınız bir ürünü bugün 12 Avro’ya sattığınız zaman turist bundan rahatsızlık duyuyor. Zaten bir tura talep de az ise maliyetler de çok yüksek olduğunu için o tur mutlaka iptal ediliyor” dedi. (Şehriban Kıraç/Cumhuriyet)

Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.