Kültür Başkenti İstanbul, dünya modasında da boy gösterecek...

2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul, 3-6 Şubat'taki Fashion Week Moda Günleri Fuarı'yla küresel moda zincirlerinin bir halkası oluyor. İstanbul, küresel moda arenasındaki yerini de almak istiyor.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Kültür Başkenti İstanbul, dünya modasında da boy  gösterecek...

Ağustos 2009'da gerçekleştirilen İstanbul Fashion Days (İstanbul Moda Günleri), 3-6 Şubat 2010 tarihlerinde bu kez İstanbul Fashion Week (İstanbul Moda Haftası) adı altında tekrarlanıyor. İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB) ve Moda Tasarımcıları Derneği'nin (MDT) işbirliği ile gerçekleşecek olan etkinlik, Avrupa basınında İstanbul'un uluslararası moda arenasında ismini duyurmak ve yer edinmek arzusunun bir göstergesi olarak kabul ediliyor.

 
Türkiye, "iyi bir tekstil üreticisi" konumunu perçinleştirmiş bir ülke olarak, daha ileri gitmek arzusunda. Bu strateji, İtalya'nın 1980'li yıllardaki konumunu hatırlatıyor bana. Fransa gibi, dünyanın bu gözde üretici ülkesi de olgunlaştığının farkına vararak kendi markalarını yaratmaya başlamış ve kartlarını masaya koymuştu. Neydi bu kartlar? Tabii ki İtalyan kültürü ile beslenmiş, evrensel moda anlayışını kavramış tasarımcıları ve markalarıydı. Bugün, Versace, Valentino, Prada ve Gucci gibi İtalyan markaları, moda dünyasının en saygın isimleri listesinde yer alıyor ve trendlere yön veriyor.

 

Fiyat ve kalitemiz iyi...

 
Türkiye, Tunus, Fas veya Balkan ülkeleri ile kıyaslandığında teknolojik olarak tekstil sektöründe önemli adımlar atmış ve başarı sağlamıştır. Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Türkiye'deki üretimi kalite-fiyat dengesindeki avantajlardan ötürü tercih etmektedir. Kumaş sektöründe ise teknolojiyi yakaladığı kadar tasarımda da "kopyacılık" yöntemini aşarak, modern kumaşlarını uluslararası fuarlarda pazarlayan firmalarla takdir toplamaktadır.

İstanbul'un kültür şehri sıfatını aldığı 2010 yılının ilk moda etkinliği olarak santralistanbul'da gerçekleşecek olan moda günlerinin Rusya, Romanya, Yunanistan gibi "komşu" ülkeleri aşarak Avrupa ülkelerine ulaşması amaçlanıyor. Birçok marka ve tasarımcının defile sunacağı moda günlerine yabancı basının ilgi göstermesi bekleniyor.

 
2010-2011 sonbahar-kış koleksiyonlarının sunulacağı moda günleri zinciri, 11-18 Şubat'ta New York, 19-24 Şubat'ta Londra, 24 Şubat-3 Mart'ta Milano ve 3-11 Mart'ta da Paris'te gerçekleşecek. Yüzlerce ünlü markanın defile sunacağı ve moda basınının takip edeceği 1 aylık periyotta 2011 kış sezonu siparişleri alınarak üretime gidilecek.

 

Futbol temalı moda fuarı...

Ekonomik krizin ciddi boyutlarda etkilediği tekstil ve moda dünyası önümüzdeki sezonlarda eski mutlu günlerine dönmeyi hayal ediyor.

Geçen hafta Berlin'de düzenlenen Bred&Butter Hazırgiyim Fuarı'na olan yoğun ilgi iyimser duyguların ön plana çıkmasına neden oldu. Guess, Levi's, Puma, Boss Orange gibi genç ve "şehircilik" ruhu taşıyan firmaların katıldığı 2010-2011 kış sezonu fuarını ziyaret edenlerin yüzde 70'inin yabancı olması da dikkati çekti. Almanya'nın en önemli moda fuarı olan Bred&Butter, 2011 yaz sezonu fuar başlangıç tarihini ise 7 Temmuz 2010 olarak belirledi. Aynı tarihte Güney Afrika'da Dünya Kupası yarı final maçı oynanacak olması nedeniyle fuarın teması futbol olarak belirlendi. (Referans)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.