Krizlerin ustasıyız, turizmin hastasıyız
POYD Bodrum Temsilcisi ve Bodrium Hotel & SPA Genel Müdürü Yiğit Girgin, Bodrum'da turizm sezonunun gidişatıyla ilgili bilgi verdi. "2024 sezonu fena geçmedi" diyen Girgin, şu anda devam eden sarı yaz döneminde ise, otellerin yüzde 80 doluluğa ulaştığını söyledi.
Halil Öncü-Bodrum
Turizmde 2024 yaz sezonunu değerlendiren ve 2025 yılı öngörülerini paylaşan POYD Bodrum Temsilcisi ve Bodrium Hotel & SPA Genel Müdürü Yiğit Girgin, Bodrum açısından sezonun fena geçmediğini belirtti. Şu anda devam eden sarı yaz döneminde otellerin % 80’lik bir doluluğa ahip olduğunu ifade eden Girgin, maliyetlerin yüksekliği ile sektörel anlamda personel sıkıntısı ve barınma sıkıntıları yaşandığını vurguladı. Yiğit Girgin, “Krizlerin ustasıyız, turizmin hastasıyız” diye konuştu.
Yiğit Girgin, şu açıklamalarda bulundu:
Bu sınavdan geçer not aldığımızı düşünüyorum
“Sezon kendi açımızdan fena değildi. Güzel bir sezon geçirdik diyebilirim. Tabii ki zorlukları olan bir sezondu. Özellikle sezonun ilk zamanları Haziran başlangıcı ve 15 Temmuz arasındaki yoğun dönemde tüm Bodrum olarak zorlandığımızı söyleyebilirim. Ama ondan sonraki süreçte artık tamamen yüksek sezona girdik ve % 95 ila % 100’lük dolulukları yakaladık. Şu anda da sarı yaz dönemindeyiz. Sarı yaz döneminde de % 80’lik doluluklardan bahsedebiliriz. Şehirde hala güzel bir doluluk var.
Tüm bu doluluklara rağmen artık ezbere bildiğimiz şeyler de var. Gerek maliyetler, gerek personel ihtiyacı ve barınma sıkıntısı, hala turizm sektörünü zorlayan sorunlar olarak gündemdeki yerini koruyor. Özellikle Bodrum'daki personelin konaklama alanındaki sorunları, barınma sorunları sektörümüzü maalesef geriye doğru itiyor. Her şey pozitif diyemiyoruz tabii ki de. Pozitif düşünüyoruz ama maalesef tabii her şey pozitif değil. Her şeye rağmen zor fakat başarılı bir yıl olduğunu düşünüyorum. Bu zorlukların içerisinden çıkabilmek, sıyrılmak ve belli bir noktada kalabilmek Bodrum turizmcisi için ve bölge turizmi için önemliydi ve bu sınavdan geçer not aldığımızı düşünüyorum.
Burada işini düzgün yapan işletmeciler, turizmciler, otelciler, acenteler var!
Turizmci hiçbir zaman umudunu kaybetmez. Umutsuzluk söz konusu dahi olamaz. Biz yeri geliyor kan kusuyor ama kızılcık şerbeti içtik diyoruz. Dişimizi sıkıyoruz, işimize sarılıyoruz ve işimizi doğru yapmaya özen gösteriyoruz. Bodrum bu yıl, hem ulusal hem de uluslararası platformda çok yoruldu.
Zaman zaman Bodrum'daki rakamlarla alakalı, fiyatlarla alakalı birçok olumsuz haber, ulusal ve uluslararası platformlara taşındı. Bence bu tamamen tercihlerle alakalı bir şey. Tercihlerin yanında, tabii maliyetlerle de alakalı bir şey ve sonuçta herkes para kazanmak için ticaret yapıyor.
2025’e de büyük umutlarla başlayacağız
Bunları çok samimi söylüyorum. Fakat burada her işletmede sanki abartılı bir ekosistem varmış gibi, her işletmede kötü bir örnek varmış gibi lanse edildi. Ben bunu da doğru bulmuyorum. Burada işini düzgün yapan işletmeciler, turizmciler, otelciler, acenteler var. Bunları kesinlikle ayırmak lazım.
Olumsuz örnekleri de tercih etmeyerek ayrıştırmak lazım. Bu halkın bilinciyle alakalı. Umudumuzu kaybedemeyiz. Bu sene nasıl büyük umutlarla başladıysak, 2025’e de büyük umutlarla başlayacağız. Hazırlıklarımızı yapacağız, tanıtım materyallerimizi hazırlayacağız, tanıtım çalışmalarımızı gerçekleştireceğiz.
"Krizlerin ustasıyız, turizmin hastasıyız”
Tabii ki buradaki lokal sorumlular da; alt yapı sorunları, üst yapı sorunlarını, şehrin dönemsel yaşadığı sorunlar hakkında ellerinden geleni yapacaktır diye düşünüyorum. Tüm bunlarla birlikte turizmci de kış dönemini iyi bir hazırlıkla geçirecek. Gerek uluslararası, gerek ulusal turizm fuarlarına katılarak, kendi otelini, yaptığı işi, bölgesini başarılı bir şekilde tanıtacaktır.
2025'e bomba gibi gireceğiz. Tabii zorluklarımız bitecek mi, bitmeyecek. Bizim turizmdeki zorluklarımız, krizlerimiz bitmiyor. Bakanımızın da dediği gibi artık Türk turizmi ve Türk turizmcisi kriz ustası oldu. Krizlerin ustasıyız, turizmin hastasıyız.”
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: