Kıbrıs Türk Hava Yolları'nı, Atlasjet de kurtaramadı...
Kıbrıs Türk Hava Yolları (KTHY) ile Haziran ayında imzaladığı ortaklık anlaşması yılan hikayesine dönen Atlasjet, rotayı Rusya'ya kırdı. Geçtiğimiz günlerde anlaşmayı fesheden Atlasjet, 31 Ekim itibariyle de KTHY ile tüm bağını koparacak.
Geçtiğimiz günlerde anlaşmayı fesheden, 31 Ekim itibariyle de KTHY ile tüm bağını koparacağını açıklayan Atlasjet, Rusya'da havayolu taşımacılık hizmeti sunmak, havalimanı ve kargo terminali inşa etmek ve işletmek üzere önde gelen üç Rus şirketi ile 110 milyon dolar tutarında yatırıma girişeceğini açıkladı. KTHY'nin 31 Ekim'den sonraki akıbeti ise belirsizliğini koruyor.
Biten ortaklığın ardından geriye karşılıklı suçlamalar kaldı. KTHY tarafı ‘zarara uğradık' derken, Atlasjet yetkilileri ise üzerlerine düşen sorumluğu yerine getirdiklerini ve öz sermayeleri ile 7 milyon dolarlık yolcu taşıdıklarını belirtiyor. Sektör ise KTHY'nin kurtuluşunun Türkiye'deki siyasi iradenin elinde olduğu görüşünde.
Borç 90 milyon dolara çıktı...
KTHY yıllardır içine düştüğü finansal sıkıntıların ardından iflasın eşiğine gelmişti. Bunda yönetimsel ve stratejik hataların büyük etkisi oldu. Öyle ki 2005 yılında Türkiye Özelleştirme İdaresi'ne ait yüzde 50 KTHY hissesinin KKTC'ye devredilmesinin ardından beş yılda beş kez genel müdürü değişen şirketin personel sayısı 5 uçak için 650'ye çıkmıştı. Yüksek personel maaşları, ucuza kesilen biletler, hesapsız harcamalar derken şirketin devlete olan borcu 90 milyon dolara fırladı. İflasın eşiğine gelen şirketin kurtarılması için yapılan çağrının ardından Atlasjet ve Pegasus şirkete ortaklık için teklif verdi. Ancak Atlasjet'in verdiği teklif kayboldu ve ihale Pegasus üzerinde yoğunlaştı. Yine de 23 Haziran'da Atlasjet, işletme ruhsatı üç ay süreyle askıya alınan ve bir uçağına el konan KTHY'nin beş yıl süreyle yüzde 50 işletme ortağı oldu. 450 kişi işini korurken, 200 personelin durumunun ise görüşülmesine karar verildi.
Baskı vardı gönülsüz girdi
İsmini vermek istemeyen bir kaynak bu dönemi şu sözlerle anlatıyor: "Uzun yıllar güçlü pozisyondaki herkes bir yakınını KTHY'ye sokmak için birbiriyle yarıştı. Çünkü adada istihdam sağlayan ve iyi maaş veren kurum yok denecek kadar azdı. Bu sayede rakam 700'lere çıktı. Turlara ucuz biletler verildi. Bunların sonucunda da beklenen facia gerçekleşti.
Murat Ersoy, KTHY ile ortaklık işine yukarıdan gelen baskı ile gönülsüz girdi. Kâr edemeyeceğini anladı, personelin özlük hakları gibi sorunlarla karşılaştı ve diğer havayollarının pazardan pay kapmanın peşine düştüğünü görünce de pazardan çıktı. Öyle ki operasyonları ilk başladığında hosteslere 1.200 TL vermeyi düşünen Ersoy, Kıbrıs'ta asgari ücretin 1.237 lira olduğunu ve sendikaların çıkmaz tavrını görünce havlu attı" dedi. (Referans)
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: