Kavala, Türkleri bekliyor...

Kuzey Yunanistan'ın turizm cenneti olan kavala'ya Türkiye den turist cekmek amacıyla Kavala Valiliği, Kavala Belediyesi ile altı ilçe beledıyesi basın gezisi düzenledi.Geziye televizyon,gazete,dergi ve turizm internet gazetesi mensubu 20'yi aşkın gazeteci katıldı.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Kavala, Türkleri bekliyor...

Ali Kılıç

16-20 Aralık tarihlerı arasında gerçekleştirilen gezi boyunca medya mensuplarına   Filipe antik kenti, Tütün Müzesi, Kavalalı Mehmet Ali Paşa Konağı, Taşoz Adası, vb. gibi önde gelen tarihi ve turistik mekanlar gezdirildi. 4 gün boyunca kentin tarihi ve kültürel değerlerini anlatan Kavala Valiliği, Türk turistlere 'Kavala'da kendinizi evinizde hissedeceksiniz" mesajı verdi.

Gezinin ikinci gününde Lucy Otel de basın toplantısı düzendi. Kavala yerel basınında katıldıgı toplantıda Kavala valisi konuşma yaptı ve Gazetecilerin sorularını cevapladı. Türkiye'de yurtdışı harcı uygulanmaya başlandığı 1996 yılına kadar Kavala'ya yılda 2-3 bin Türk turist geldiğini, 1996'da çıkış harcı kaldırıldıktan sonra bu sayının 16-17 bine kadar yükseldiğini bildiren Kavala Valisi Theodoros Kalyoncis, 2002 yılında Türk hükümetinin tekrar çıkış harcı koymasıyla bu sayıda ani bir düşüş yaşadıklarını kaydetti. Üç yıl önce Antalya'da Yunanistan Turizm Bakanı ile birlikte katıldıkları toplantıda dönemin Türk Turizm Bakanı Atilla Koç ile görüştüklerini söyleyen Kalyoncis, "Bakan Koç'a çıkış harcının çok yüksek olduğunu ve bu harcın iki ülke arasındaki turist akışını durduğunu ilettim. Bakan Koç, o zaman bize bu harcı düşüreceklerine söz verdi, nitekim de bir ay sonra sözünü tuttu. Ve Türkiye'den gelen misafir sayımız son yıllarda böylelikle yükseldi." dedi.

Vali Kalyoncis, iki halk arasında yaşanacak turistik kaynaşmanın her iki ülkenin ekonomisini de olumlu etkileyeceğini ifade etti. Kalyoncis, "Ben bir Vali olarak Türkiye'de birçok ile gittim ve gitttiğim her yerde son derece sıcak karşılandım. Ben eminim ki vali olmasaydım, sıradan bir Yunan vatandaşı da olsaydım böyle karşılanırdım. Ben de şimdi Kavala'ya gelen Türk misafirlere aynı ilgiyi göstermek istiyorum. Çünkü biz aynı bölgede yaşayan insanlarız, ortak bir geçmişimiz var. Sizleri tüm kalbimizle kucaklıyoruz." diye konuştu.

İstanbul'dan Kavala'daki havaalanına geçmişte uçak konduğunu ancak,  ilgi azlığı nedeniyle kaldırıldığını ifade eden Kalyoncis, sınırın iki yakasında da karayollarının otobana dönüştürüldüğünü böylece havayolu yerine karayoluyla ulaşımın daha kolay olduğunu söyledi. Çanakkale ile karşılıklı feribot seferleri konması için temasta bulunduklarını da sözlerine ekleyen Vali Kalyoncis,  bazı turistik gemilerin İstanbul'dan Akdeniz'e giderken Kavala'ya uğramaya başladığını açıkladı.Kavala'daki otel fiyatlarının çok makul düzeylerde olduğunu, gelecek yıl için zam olmayacağını belirten Kalyoncis, 20 Euro'ya bile konaklama imkanı bulunabileceğini ifade etti. Otellerde fiyat-kalite dengesini çok iyi ayarladıklarını bildiren Kalyoncis, çoğu otelin odalarını AB standartları çerçevesinde yenilediğini açıkladı
.Kavala ve çevresinde 30 bin 500 turistik yatak bulunuyor. Kavala'ya en çok Almanya, İngiltere ve İskandinav ülkelerinden turist gidiyor. Hollanda, Çek Cumhuriyeti ve Balkan ülkeleri; Sırbistan, Romanya, Bulgaristan da Kavala'nın turist çektiği ülkeler arasında.

Türkiye'den giden turist sayısı ise yılda yaklaşık 7 bin.
Kavala dan gemi ile yarım saatte gidilebilen Taşoz adasına 2009 yılında ortalama 350 bin turist, Kavala'ya ise 120 bin turist geldi. Taşoz'da ortalama geceleme süresi 9 gün. 197 otel ve 22 bin yatağın bulunduğu Taşoz Adası’na Kavala’dan her gün feribotla sefer yapılıyor..Kavala'nın 2010 yılı turizm hedefi bu rakamları iki katına çıkarmak.
Kavala Avrupa ve Yunanistan iin Hiristiyanlığın başlangıç noktası..M.S 49 yılında İsa peyganberin havarilerinden Pavlos un ilk geldiği yer burası olmuştur. İlk vaaz Kavala nın merkezinden sadece 3 kilometre uzaklıkta bulunan Aziz havari Sila Manastırında yapılmıştır. Buradaki bir mermer sutunda ''Hz İsa nın aziz havarileri Pavlos ve Sila Filipi şehrine doğru ilk misyon yolculuklarında burada dinlenmişlerdir'' ibaresi yazılıdır. Bu iki aziz filipe şehrinde  Avrupa nın ilk kadın Hiristiyanını vaftiz etmişler.

Kavala nın ilkleri arasında grevde var.Osmanlı da ilk grev Kavalada olmuş. Kavala Osmanlı yönetiminde olduğu dönemde 1879 yılında .3 bin Tekel işçisi haklarını alabilmek için grev yapmışlar.
15. yüzyılda kurulan Kavala, liman kenti olduğu kadar tarihi bir kent özelliği de taşıyor. 70 bin nüfusa sahip kentte deniz-güneş-kum turizminin yanı sıra, kültür, doğa, dalış, tekne ve inanç turizmi alternatifleri var. Deniz mahsülleri açısından zengin bir mutfağa sahip olan Kavala’da şarap, zeytinyağı, bal en önemli ürünlerini oluşturuyor. Kavala ayrıca, Balkanların en büyük tütün deposu.

1769-1848 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu'nun Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın memleketi olan kentte, Osmanlı döneminden de birçok eser bulunuyor. Müslümanların yaşadığı ancak 1922 yılındaki mübadele sırasında Türkiye’den bir çok Rum’un yerleştiği Kavala’da Türkçe bilen kişi sayısı oldukça yüksek. Hatta bazı restoranlarda Türkçe menüye rastlanabiliyor.

Kavala da insan kendini bazen Türkiye'de bir sahil kentinde bazen de yabancı bir ülkede hissediyor. Bunun nedeni ise Kavala da Osmanlı döneminden kalan Kale ve kaleiçi, her ne kadar kapalı olsada cami, Kavalalı Mehmet Ali Paşa Medresesi (şu an butik otel olarak kullanılıyor), su sarnıı ve her an bulabileceğiniz türkçe konuşan insanlar.Kavala da bulundğumuz süre içerisinde temasta bulunduğumuz Kavalalılar Türk olduğumuzu söyleyince bize son derece kibar  ve sevecen davrandılar. Kalbimizin yarısı Kavala da kaldı.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.