İyi olursa paketten, kötü olursa konjonktürden
Alman ve Rus pazarına verdiğimiz destekler sayesinde coşmuşuz. Bazen susmak istiyorum ama, içime sindiremiyorum.
Bu hafta yine bir TV kanalı haberlerde turizm teşviklerinin ne kadar işe yaradığını anlatıyor ve bunun göstergesinin de, ilk 3 aydaki %35’e varan turist artışı olduğunu söylüyordu.Yükselişin ana nedeni ise, Rus ve Alman pazarındaki büyük artışmış! Öyle söylüyordu kanal. Yani Alman ve Rus pazarına verdiğimiz destekler sayesinde coşmuşuz. Bazen susmak istiyorum ama, içime sindiremiyorum.
Sık sık bu tür söylemlere denk geliyorum ve içim acıyor, yüreğim dayanmıyor. Çünkü doğru değil bunlar. Üstelik, siyasilerimiz de yanlış yönlendirilmiş oluyor. Milleti kandırırsınız da, sektörü nasıl kandıracaksınız? Sadece kandırılmış gibi davranmamızı sağlarsınız.
“Destek verdik, daha ne yapalım” deniyor
Şimdiye kadar devlet büyüklerimiz tarafından samimiyetle sektöre yönelik destek paketleri çıkartılması sağlandı. Bu iyi niyetle başlatılan çalışmalardan birçoğunun ne doğru alt yapısı vardı, ne de doğru ölçümlendi. Tabii burada işi bürokratlara düşüyordu.
Son yıllarda turizme destek ya da teşvik adı altında çıkarılan birçok paket, eksikliklerden ve doğru kurgulanmayışından dolayı verimli bir sonuca ulaşamadı. Ulaşması da zaten mümkün değildi. Sonra da, “Destek verdik, daha ne yapalım” deniyor.
Zaman zaman düzelmeler oluyor ama, bunların çoğu desteklerden değil, rüzgârın o yönde esmesinden ve sektöre büyük yatırım yapmış olan girişimciler ile sektörün deneyimli yöneticilerinin kendi pazarlama çalışmalarından kaynaklanıyor. Tıpkı bu senenin ilk 3 aylık verileri gibi.
Konu basit, zorlaştıran biziz
Sektörün o kadar karmaşık onlarca desteğe ihtiyacı yok. Biz turizmcilerin sahadaki yorumlarını, ön görülerini göz önüne alsalar, şimdiye kadar hem sektör daha hızlı toparlanmış, hem turizm gelirlerimiz artmış olacaktı. Şimdi ise önümüzde, turizme yapılmış sayısını hatırlayamadığım kadar destek paketi var.
Yansımasının ise, istenen düzeyde olmadığı görülüyor. Sektörle ortak hareket edilerek yapılacak 2-3 dokunuş, her şeyi değiştirir. Böylece bir seferde doğru yol bulunacak, bizler de devletten sürekli bir şeyler isteyen konumundan çıkacağız.
Bu destekler ya da reklam çalışmaları karşılığında alınan fayda nedir?
Devlet büyüklerimizden; Cumhurbaşkanından, Başbakandan, Turizm Bakanından, Maliye Bakanından ve ilgi bakanlıklardan, bürokratlara sorulmasını istediğim bir soru var: Bu destekler ya da reklam çalışmaları karşılığında alınan fayda nedir? Fayda desteklerden gelmeli.
Bu sorunun cevabı , her şeyi göz önüne koyacaktır. Ölçemediğiniz şeyi takip edemezsiniz, o yüzden ölçmelisiniz. Yoksa “İyi olursa paketten, kötü olursa konjonktürden” olur.
Amaç; doğru ihtiyaçları tespit edip, doğru uygulama yöntemleri ile hayata geçirme olmalıdır.
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: