İsrail-Türkiye mesafesini, turizmciler aşacak...

Başbakan Erdoğan'ın 'One Minute' çıkışıyla birlikte patlak veren Türkiye-İsrail ilişkisindeki siyasi, sosyal ve ekonomik kriz, iki ülke arasındaki turizm ilişkilerini de nerdeyse dondurdu.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
İsrail-Türkiye mesafesini, turizmciler aşacak...

Türkiye-İsrail arasındaki gerginlik, One Minute olayıyla birlikte dünya kamuoyuna taşınmıştı. Daha sonraki diplomatik girişimlerde kimi zaman dostane mesajlar verilmiş olsa da, ilişkiler hiçbir zaman eski yakınlığına ulaşamadı.

 

Kimilerine göre bıçak gibi kesilen İsrailli turistlerin yerini ‘artık daha fazla sayıda gelen Arap turistler aldı’ dese de, ticarette böyle bir gerçek yok. Turizm de asla ‘Ya İsrailliler, ya da Araplar’ diye bir seçenek olamaz. Ticari bir sektör olan turizm sektöründe tek seçenek ‘Hem İsrailliler hem Araplar’ olabilir. İki toplum arasındaki dostane ilişkiler, en geç 1492’deki İspanyol Engizisyonu esnasında 200.000 Yahudi’nin İber adasından kovularak ve çoğunun Osmanlı İmparatorluğuna sığınmasıyla başladı.

 

Türk-İsrail turizm ilişkisi ise, İstanbul’u da hesaba katarsak, Türk Alman turizm ilişkisinden de önce başladı. Bu bilince sahip olan Türk Turizmcileri, devlet adamlarının, bürokratların ve siyasilerin girişimlerini beklemeden harekete geçtiler bile. TÜROFED, ALTAV, TUROB gibi sayısız turizm sivil ve meslek örgütleri İsrail’e heyetler gönderip ilişkileri düzeltmeye çalışsalar da, onlarca yıldır süregelen dostane ilişki, bir daha aynı tadı vermedi. Her iki ülkenin medyası da bu krizin çözümüne gerçek çaba sarf etmedi. Hatta kimi gazeteler, ‘yangına körükle gitti’.

 

Bu konuda en çok çaba sarf edenler arasında kuşkusuz Gülçin Güner Başkanlığındaki ALTİD – Alanya Turistik İşletmeciler Derneği geliyor. Türkiye-İsrail ilişkilerini düzeltmeyi ‘otelleri doldurmaktan öte bir misyon’ olarak gören ALTİD Başkanı Gülçin Güner, “Turizm kardeşliktir” diyor. Bu konuda siyasi herhangi bir faaliyet ve düşünceden uzak duran Güner, siyasetçilerin ve diplomatların yapamadığını, turizmcilerin başarabileceğini düşünüyor. Her sene İsrail’de bir ‘Alanya Workshopu’ düzenlenmesine katkı sağlayan ALTİD, Alanya, Antalya ve Türkiye’nin İsrail’deki turizm tanıtımı için olağanüstü gayret sarf ediyor.

 

Herkesin EMITT İstanbul’u konuştuğu bir dönemde ALTAV – Alanya Tanıtım Vakfı Başkanlığına yeniden seçilen Faik Kaptanoğlu’yla birlikte Tel Aviv’deki turizm fuarına katılan Güner, İsrail halkının Türk halkına hala çok sıcak ve dostane bir havada baktığını söylüyor:

“Elbette Türkiye’ye karşı bakış az da olsa hala ‘One Minute’ olayının etkisinde ama İsrail halkı Türk insanına karşı herhangi bir şüphe duymuyor. Biliyorlar ki, Antalya veya Alanya onlar için bir Mallorca veya Münih kadar güvenli. Gerisi tur operatörleri ve acentacıların stratejilerine kalmış.”

 

Gülçin Güner’e göre, bu tür fuarlar İsrailli tatilcilerin Türkiye tatili merakını canlı tutacak ve bu merak, yarattığı artı taleple birlikte özel sektörü daha çok Türkiye ürünü arz etmeye zorlayacak. Güner, Tel Aviv’deki fuarda gördükleri ilgiden memnun görünüyor: “Alanya, Antalya ve Türkiye’ye ciddi bir ilgi var. İsrailli tur operatörleri ve seyahat acentaları, Gazipaşa havalimanıyla ilgili gelişmeleri bizim kendi turizmcilerimizden daha yakın takip ediyorlar. Bizdeki özel sektör bu havalimanıyla ilgili elinden geleni yaptı. Artık top TAV ve Ankara’da: Gazipaşa havalimanı açılırsa İsrailli turist sayısında ciddi bir artış sağlanır”

 

“13 Nisan’da İsrailli kruvaziyer gemileri tekrar Alanya limanına demirleyecek” diyen Güner, “Alanya halkı İsrailli turistlere sıcak davranacaktır. Göstereceğimiz bu sıcaklık, turizmin aslında kardeşlik olduğunu herkese hatırlatacak. İsrail halkıyla ilişkimiz çok eskiye dayanıyor. Siyasi gelişmelerin bu ilişkiyi bozmasına turizm engel olacaktır” diye sözlerine devam etti.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.