Les Ottomans bilmecesi... Gruptan açıklama geldi, satıldı mı, satılmadı mı?

Başta İstanbul, New York ve Bodrum olmak üzere “prime” gayrimenkullere yaptığı yatırımlarla bilinen Serdar Bilgili’nin Yönetim Kurulu Başkanı olduğu BLG Capital, Kuruçeşme’deki Hotel Les Ottomans’ı satın aldı.

11/10/2024 12:14
Les Ottomans bilmecesi... Gruptan açıklama geldi, satıldı mı, satılmadı mı?

Hotel Les Ottomans, İstanbul Kuruçeşme’de 4 bin 527 metrekarelik alanda bulunuyor. Bu arsada 1700’lü yılların sonlarında Muhsinzade Mehmet Paşa Yalısı bulunuyor. Sahipleri ve mirasçıları yalıda 1790-1929 yılları arasında yaşamıştı. Yalı ve bahçesinde III. Ahmet zamanına dayanan kalıntılar ve bir çeşme bulunuyordu. Yalı, arsasıyla birlikte 1929’da kömür depolama alanı olarak kullanılmak üzere bir tüccara kiralanmıştı.

1935’te ise bir kum tüccarı depo olarak kullanmaya başlamıştı. (O dönemde Boğaz üzerinde köprü olmadığı için; kömür, yapı malzemeleri hatta rakı gibi bazı emtialar Boğaz kıyılarındaki arsalar üzerinde depolanıp, mavnalarla diğer kıyıdaki toptancılar ve esnafa ulaştırılıyordu. Bugün Kuruçeşme Mandarin Oriental’in üzerinde bulunduğu arsa da benzer amaçlarla kullanılıyordu.

1980’li yıllarda ailenin 22 varisi bir araya gelip anlaştı ve turizm amaçlı kullanılmak üzere Aysal Ailesi’ne sattı 

1980’li yıllarda ailenin 22 varisi bir araya gelip anlaştı ve harabe haline dönmüş yalı ve arsasını turizm amaçlı kullanılmak üzere Aysal Ailesi’ne sattılar. Eşi Ahu Aysal ile birlikte yalıyı satın alan Ünal Aysal, uzun süren ve 55 milyon dolara mal olduğu iddia edilen restorasyon çalışmaları sonrasında Hotel Les Ottomans’ı hayata geçirdi. Osmanlı tarzı dekore edilen otelde ünlü yabancı yıldızlar konaklıyor, Park Şamdan’ın yazlık ve kışlık iki ayrı mekanı bulunuyor, bahçesinde Boğaz’a nazır düğünler yapılıyor ve şık davetler veriliyordu.

ENERJİ İŞLERİ OTELİ VURDU

Odatv'de yer alan habere göre, Ünal Aysal’ın asıl işi enerjiydi. Belçika merkezli enerji şirketi Unit International’ın kurucusu olan Aysal İtalyan ortaklarıyla Kocaeli Dilovası’nda 865 mW’lik bir doğalgaz çevrim santralini hayata geçirmişti. 2010’lu yılların sonlarında doğalgaz alımına getirilen kısıtlamalar nedeniyle santral tam kapasite çalışamadı ve zarar etmeye başladı. Santralin işletme sermayesi eksiğini giderme çabaları sırasında kredi arayışına girildi.

Bu esnada Hotel Les Ottomans da 50 Milyon Dolar değerle ipotek edildi. Galatasaray Lisesi mezunu olan ve bir süre Galatasaray Spor Kulübü başkanlığı da yapan Ünal Aysal’ın Türkiye’deki işleri krizden çıkamadı. O dönemde eşi Ahu Aysal’dan da ayrılmıştı. 2020 sonlarında Hotel Les Ottomans, alacaklı bankaya icradan 440 milyon liraya satıldı.

Ahu Aysal o günlerde Hürriyet’ten Cenker Tezel’e yaşanan sıkıntılı süreci şöyle anlatıyordu: “Ünal Bey’in işleri bozulunca oteli ona verdim. O da otel için kredi çekti, ödemekte zorlanınca da otel satışa çıktı. Çok üzgünüm ama yapacak bir şey yok. Arkaya bakamazsınız. Olan oldu, otel gitti. Orası benim çocuğum gibiydi, bir ayağım toprak altında kaldı diyebilirim ama geriye de bakamayız.”

Aslında otel, Ahu Hanım’ın söylediği gibi henüz “gitmemişti”. Aysal, Hotel Les Ottomans’ın icradan satışı sırasında büyük bir hukuk mücadelesi verdi, hatta icra satışı dahi iptal edildi. 2022 yılında Ekonomim gazetesi yazarı Vahap Munyar’a verdiği demeçte “Oteli 12 yıl Ahu Hanım işletti. 2018 yılında yaptığımız bir değerlemeye göre otelin değeri 183 Milyon Dolara ulaşmıştı. Şimdi ise (Mart 2022) 136 Milyon Dolar görünüyor” diyordu. O günlerde hukuk savaşında önde gibi görünen Aysal, oteli yeniden faaliyete geçirmeye kararlıydı:

DÜZE ÇIKMA PLANI TUTMADI

“Otelin açık alanlarına iyi ve kaliteli hizmet veren restoranlar düşünüyoruz. Kapalı alanlarını ise özel kulüpler ve etkinliklerde değerlendirmeyi planlıyoruz. İstanbul Boğazı kıyısında eşsiz bir noktada olan otelimizi yeniden düzenleyip turizme kazandıracağız.” Ancak Aysal’ın düze çıkıp Hotel Les Ottomans’ı yeniden işler hale getirme planı tutmadı. Kayyum ile alacaklı banka arasında gidip gelen otel, geçici olarak zaman zaman bazı şirketlere kiraya verildi. Boğaz’ın en güzel yerlerinden birindeki tesis tamamen turizm dışı kalmıştı.

Oksijen’in edindiği bilgiye göre geçtiğimiz haftalarda Serdar Bilgili’nin Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yaptığı, bir tür gayrimenkul yatırım fonu gibi çalışan BLG Capital, Hotel Les Ottomans’ı satın aldı. BLG Capital İstanbul’da Akaretler Projesi, Galataport, Peninsula Otel, Soho House, Ritz-Carlton Residences gibi değerli mülklerin geliştiricisi. Fonun ABD’de Mandarin Oriental Residences Fifth Avenue, 530 Broadway Avenue, 711 Fifth Avenue, The Raleigh Miami Beach, 469 N Canon Dr Bewerly Hills gibi gayrimenkullerde yatırımı bulunuyor.

BİLGİLİ KULÜP MÜ YAPACAK?

BLG Capital bu yıl nisan ayında 36 villadan oluşan Bodrum Amanruya’yı 75 milyon dolara satmıştı. Bilgili bu satıştan sonra “Elde ettiğimiz fonla yeni fırsatlara bakıyoruz” açıklamasını yapmıştı. Bilgili’nin Hotel Les Ottomans’ı üyelere özel bir kulüp olarak yeniden tasarlayacağı ileri sürülüyor. Bilgili’nin Tepebaşı’ndaki Soho House İstanbul’un da sahibi olduğu düşünülünce, “İstanbul’a ikinci Soho House mu” sorusu akla geliyor. Dünyanın en önemli kulüp zinciri olan Soho House’un halen küresel çapta 42 şubesi bulunuyor. Üye sayısı ise 260 bin civarında. Şirket önümüzdeki yıllarda 20 yeni kulüp açmayı planlıyor.

Buraya kadar güzel de, Soho House burnunu zarardan bir türlü kurtaramıyor. Financial Times’taki bir malumata göre 2022’deki 220 milyon dolarlık zarar 2023’te 118 milyon dolara gerilemiş. İlk bakışta “zarar düşüyor” gibi görünse de bu rakam analist tahminlerinden 50 milyon dolar daha fazla. Şirketin net borcu da yüzde 20’lik artışla 638 milyon dolara kadar yükselmiş durumda. 2021’de halka açılan Soho House’un hisseleri, halka arz fiyatının yüzde 60 altında seyrediyor. Şirketin piyasa değeri 990 Milyon Dolar civarında.

UNIT GROUP YALANLADI

Otelin bünyesinde bulunduğu Unıt Group'tan yapılan yazılı açıklamada gazetede yer alan haber yalanlandı.

Unıt Group'tan yapılan açıklama şöyle:

"Oksijen Gazetesi’nin 11 Ekim 2024 tarihli nüshasında, "Serdar Bilgili’nin BLG Capital’i Hotel Les Ottomans’ı Satın Aldı" başlığıyla bir haber yayınlanmıştır. Görüşümüze ve bilgimize başvurulmadan hazırlanan bu haber, taraflı ve gerçeği yansıtmayan bilgiler içermektedir. Haberde adı geçen tesisin mülkiyeti, grup şirketlerimizden Kalamos A.Ş.'ye aittir ve kimseye satılması söz konusu değildir.

Ne yazık ki, bu ve benzeri asılsız haberler belirli periyotlarla, bilgimize başvurulmadan kamuoyunda yanlış algı yaratma amacıyla yayınlanmaktadır. Les Ottomans Hotel’in mülk sahibi olarak, kaynağı Kalamos A.Ş. olmayan hiçbir açıklamaya itibar edilmemesi gerektiğini önemle belirtmek isteriz.

Bu tür asılsız itham ve iddialarla ticari itibarımıza zarar vermeyi amaçlayan söz konusu haberi yayınlayan kurum ve haberi kaleme alan gazeteci hakkında tüm hukuki haklarımızı saklı tuttuğumuzu kamuoyuna saygıyla duyururuz."


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.