Gazipaşa'ya inen her turiste 15 Euro ayakbastı...

Alanyalı otelciler Gazipaşa’ya inen her turist başına 15 Euro ayakbastı desteği verecek.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Gazipaşa'ya inen her turiste 15 Euro ayakbastı...

TAV’a Alanyalı otelcilerden de ilginç bir destek geldi. TAV Havalimanları Holding, Berlin’de açılan ITB Uluslararası Turizm Borsası Fuarı’nda hem havalimanlarını, hem de Türkiye’yi tanıttı. Berlin’de özellikle Gazipaşa’yı tur operatörleri ve havayolu şirketlerinin önüne çıkaran TAV’a Alanyalı otelcilerden de ilginç bir destek geldi. Alanyalı otelciler Gazipaşa’ya inen her turist başına 15 Euro ayakbastı desteği verecek.

 

Havalimanı işletmeciliği alanında işlettiği 10 havalimanı ile dünyanın önde gelen markaları arasında yer alan TAV Havalimanları, ITB Berlin’de Türkiye, Gürcistan, Makedonya ve Tunus’ta işlettiği havalimanlarını tanıttı.  Özellikle Gazipaşa’yı öne çıkaran TAV bu yıl Gazipaşa Havalimanından büyük bir gelir bekliyor.

 

TAV Havalimanları Holding CEO’su Sani Şener, Antalya’ya inen turistlerin yüzde 34 kadarının Alanya bölgesine gittiğini belirterek, “Gazipaşa’ya orta gövdeli uçaklar rahatlıkla inip kalkabilir. Havayolu şirketleri ile anlaşmalarımızı yapıyoruz. Simülasyona giren ve Gazipaşa havalimanının inceliklerini öğrenen ve bu havaalanına inebilecek pilotlar sayesinde Alanya bölgesinde turizm canlanacak” dedi.

 

Berlin Fuarı’nda Neckermann gibi operatörlerin Gazipaşa’ya özel önem verdikleri ve bu yılki turizm destinasyonlarına Gazipaşa’yı da aldıkları dikkati çekti.

 

Bu arada, TAV’ın Gazipaşa desteğine Alanyalı otelcilerden de büyük bir katkı geldi. Yaklaşık 70 kilometrelik sahil şeridinde 153 bin yatağa sahip Alanyalı otelciler Gazipaşa’ya ilk kez inen uçakların her bir yolcusu için ayakbastı ücreti olarak 15 euro ödemeyi kabul etti. Gazipaşa Havalimanı’nın yolcu başına ücretinin yaklaşık 10 euro olduğunu söyleyen Sani Şener, “Bu kampanya sayesinde tur şirketinin her bir turist başına 5 euro’luk artı avantajı bile olacak” dedi.

 

TAV Havalimanları Holding CEO’su Sani Şener, Gazipaşa Havaalanı’nı anlatırken, Alanya Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu’nu da Fuar’daki TAV standına davet etti. Sipahioğlu, önce Alanya’nın turizm verilerini aktardı: “Alanya, Türkiye’nin ilk turizm bölgesi. Geçen sezon 2.2 milyon turist ağırladık. 23 bin konutumuz satılmış durumda. Alanya’nın 69 kilometre sahil şeridi var.”

 

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Gazipaşa Havaalanı için söylediği, “Vatandaşlarımızı riske atamayız” sözlerini hatırlatılması üzerine Sipahioğlu ve Şener aynı anda şu yanıtı verdi: “Sayın Başbakanımız geçen pazartesi günü Gazipaşa’ya indi, oradan Anamur’daki temel atma törenine geçti. Şimdi pist 2 bin metreye çıkıyor. Zaten Sayın Başbakanımızın kastı, Boeing 777 ve Airbus A340 gibi büyük gövdeli uçakların inemeyeceği şeklindeydi. Orta gövdeli uçaklar rahatlıkla inebilecek.”

 

Gazipaşa’nın ilk yolcu hedefi ise yıllık 500 bin. Sonra bu rakam bir-iki yılda 1 milyona çıkabilir. Antalya’ya rakip olmaktan çok, Alanya’ya ulaşım sorununu çözmüş olacak gibi görünüyor. Ayrıca TAV’ın Gazipaşa ile ilgili ilginç planları var. Burayı butik bir havalimanı gibi kullanmak isteyen TAV Gazipaşa’dan Kapadokya başta olmak üzere farklı noktalara da uçulmasını planlıyor.

 

Tunus etkilemedi...

 

TAV’ın Türkiye’de işlettiği İstanbul Atatürk, İzmir Adnan Menderes, Ankara Esenboğa ve Gazipaşa’nın yanısıra Gürcistan’da, Tunus’ta ve Makedonya’da işlettiği toplam 10 havalimanı bulunuyor.

 

Sani Şener, Tunus’ta işletilen havalimanlarının toplam ciro içindeki payının yüzde 4 olduğu hatırlatırken, “Çok eğitimli bir toplum olduğu için normale dönüş de çok hızlı oluyor. Çok kısa sürede toparlanacaklar gibi görünüyor. İlk etapta oradaki operasyonda yüzde 50’lik bir iş kaybı oldu ki bu da genel içinde yüzde 2’lik bir etkidir. Tunus’ta iki havalimanında toplam 550 milyon euro’luk yatırımımız var. Ülkenin ve limanların çok hızlı bir şekilde normalleştiğini görüyoruz” diye konuştu.

 

Tunus’ta Zeynel Abidin Bin Ali ile ortak mıydınız?

 

TAV Gazipaşa’nın yanısıra Tunus limanlarını da Berlin’de öne çıkardı. Fuarı izleyen Tunuslu gazeteciler ise Sani Şener’e, “Devrik Devlet Başkanı Zeynel Abidin Bin Ali ile ortaklığınız var mıydı?” diye ilginç bir soru sordu. Şener, bu iddiaların kesinlikle doğru olmadığını söyledi. Tunus’taki havalimanının adı devrik başkanın isteği ile Zeynel Abidin Bin Ali olmuştu. Ancak isyan çıktığında ordu kuvvetleri TAV’a, “Havalimanına yönelik bir tepki olmaması için o ismi çıkarın” tavsiyesinde bulunmuştu.

 

Mutlu turist 10 Euro daha fazla harcıyor...

 

ITB Berlin Fuarı’nda bu yılki hedeflerini de anlatan Sani Şener, fuarda hem işlettikleri havalimanları- nı, hem de bulundukları şehir ve ülkeleri tanıttıklarını vurguluyor. “İstanbul zaten bir marka” diyerek, bu yıl öncelikle Tunus ve Alanya Gazipaşa’yı tanıtmaya yüklendiklerini belirtiyor.

 

TAV Havalimanları Holding’in 10 yılı yeni geride bırakmış, gencecik bir marka olarak geçen yıl devlete kira, vergi ve SGK primi toplamında 550 milyon lira dolayında ödediklerini belirterek, “Yani, GSMH’ye ‘Gayrı Safi Milli Hasıla’ kendi çapımızda katkımız var” diyor ve bir başka ilginç ekleme yapıyor: “Bizim GSMM’ye de katkımız var.”

 

“GSMM nedir?” sorusunu işe şöyle yanıtlıyor:

 

“Gayrı safi milli mutluluk demek. İstanbul’da, İzmir’de, Ankara’da, Gazipaşa’da yarattığımız güzel ortam, vermeye çalıştığımız iyi hizmetin müşterilerimizi, yani yolcuları mutlu ettiğini düşünüyoruz.”

 

Şener, müşteri mutluluğu oranının ise yüzde 86-87 dolayında olduğunu belirterek, “Mutlu edemediğimiz müşterilerimizin şikayetleri, işimizi daha iyi yapabilmek açısından bize rehber oluyor” diyor. Bu arada free shop’larda ortalama 17 euro olan harcama tutarı şayet turist mutlu ise 10 euro daha artıyor yani mutlu müşterinin harcaması ortalama 27 euro oluyormuş.

 

Kapalı otoparktan yüzde 30-38 daha ucuz otopark açtık iyi duyuramadık...

 

Havalimanının otoparkına her araba bıraktığımda ödediğim ücret hep içime oturdu. Hazır Sani Şener’i yakalamışken otopark gelirlerini sordum. “18 milyon euro gibi bir gelir varmış. Otoparklar pahalı değil mi?” diye devam ettim ilginç bir yanıt verdi:

 

“Müşterilerimiz VIP’e yakın olan bizim de yönetim binamızın önündeki açık otoparkı kullanabilir. Orada otopark ücreti yüzde 30-38 daha ucuz. Ayrıca hem dış hem iç hatlara servis hizmeti de var. Ancak galiba bizim hatamız oldu iyi tanıtamadık.”

 

 “Uçakların yanaştığı körüklerin saati ise 150-300 euro arasında. Yüzde 100 dolulukla çalışıyoruz. Yıllık ciro 24 milyon euro’yu yakalıyor.”

 

Libya’da ekside değiliz araçlarımıza Kaddafi’nin özel birlikleri el koydu...

 

ITB Berlin Turizm Borsası Fuarı’na giderken TAV Havalimanları Holding CEO’su Sani Şener’le sohbet ederken, Tunus, Mısır ve Libya’daki olaylardan nasıl etkilendiklerini de konuşuyoruz. Şener, “Mısır ve Libya’da TAV İnşaat olarak vardık. Mısır’da işimizi bitirmiştik. Libya’da işimiz devam edecekti, durdurduk. Bir miktar hakedişimiz kaldı. Ancak, toplamda baktığımızda Libya’da ekside değiliz” diyor.

 

Libya’da aşiretler arasında kanlı bir hesaplaşma sürüyor. Kaddafi’ye bağlı aşiretler direnişi güçlendiriyor ve Muammer Kaddafi de çabuk pes edecekmiş gibi görünmüyor. Libya’da ekside olmadıklarını belirten Sani Şener, hafta içinde başlarına gelen ilginç olayı aktardı: “Libya’daki 250 Türk personelimizi ülkemize getirmiştik. Oradaki TAV İnşaat şantiyemizi Libyalı personele emanet etmiştik. Bir-iki gün önce bilgi verdiler. Kamyon, minibüs gibi araçlarımıza Muammer Kaddafi’nin oğlunun komutasındaki özel birlikler el koymuşlar. ‘Bu araçlar bize lazım’ demişler. Anlaşılan iç savaşta kullanıyorlar.” Şener, araçların parasal değerinin ise 768 bin euro olduğunu söyledi. (Gazetevatan.com)

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.