Eximbank'tan turizm sektörüne, 2 yılı ödemesiz 7 yıl vadeli kredi...

Türk Eximbank, Türk turizm sektörüne 2 yıl ödemesiz toplam 7 yıl vadeli kredi verecek. Türk Eximbank Genel Müdür Yardımcısı Osman Aslan, 2010 yılında turizm sektörüne 100 Milyon Euro kredi kullandırılacağını söyledi.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Eximbank'tan turizm sektörüne, 2 yılı ödemesiz 7 yıl vadeli kredi...
Avrupa Yatırım Bankası’ndan büyük işletmelere yönelik 100 milyon Euro kaynak sağlandığını belirten Aslan, “Turizm sektörü bu kaynağı, yatırım, mevcut tesisi satın alma ve işletme sermayesi olarak 2 yıl ödemesiz toplam 7 yıl vadeli Eximbank’tan kullanabilirler.” dedi. Aslan, banka teminat mektubu ve gayrimenkul ipoteği gösteren işletmelerin bu krediyi libor artı yüzde 3 faiz oranıyla kullanabileceğini kaydetti.

 

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO)’nda turizm sektörü masaya yatırıldı. ‘Küresel Krizin Türk Turizmine Yansımaları: Sorunlar ve Çözüm Önerileri’ konulu toplantıya katılan Türk Eximbank Genel Müdür Yardımcısı Osman Aslan, turizmcilerin de Eximbank kredisinden yararlanabileceği müjdesini verdi.

 

Turizmin döviz kazandırıcı bir hizmet olduğunu ifade eden Aslan, “Dolayısıyla Eximbank tarafından ayrı program ve ayrı düzenlemelerle desteklenmelidir. Türkiye’ye turist getiren A grubu seyahat acentelerinin Eximbank nezdinde limitleri oluşur. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın onayıyla firmalar, 4 milyon doları geçmemek şartıyla Eximbank’tan kredi kullandılar. Seyahat acentelerine verilen krediler geçen yıl 50 milyon dolara kadar çıkmıştı. Bu sene 17 milyon dolarda bitecek gibi gözüküyor.” diye konuştu.

 

Aslan, seyahat acentelerinin içerisine daha sonra özel havayolu şirketleri ve tur operatörlerini de dâhil ettikleri bilgisini vererek şöyle devam etti: “2010 yılı başında programın yürürlüğe girmesiyle tur operatörleri de bu krediden faydalanabilecek. Ayrıca otel işletmecileri de bu programdan yaralanmak istedi. Bu talebi Eximbank’ı genel programları içerisinde olmamasından dolayı çekinerek Kültür ve Turizm Bakanlığı’na sorduk. Bakanlık uygundur dedi. Eximbank kredilerinden otellerin de yararlanması için programa dâhil ettik.”

 

2010 yılında Eximbank’ın turizm pazarlama kredisinden teşvik belgesi olan otellerin de yararlanabileceğini haberini veren Genel Müdür Yardımcısı, kredilerin vadesinin 1 yıl vadeli olduğunu kaydetti.

 

Aslan, şunları söyledi: “İşletme pazarlama kredileri 1 yıl vadeli, faizleri de libor artı yüzde 3,75. TL üzerinden ise yüzde 10 faizli. Dolayısıyla işletmelerimiz harcama planlarını turizm bakanlığına onaylatılmış harcama planlarını bize sunarak bunun matrah teşkil ettiği yüzde 50’si kadar bir işletme kredisine sahip olacaklar.”

 

Toplantıyı yöneten Turizm Yatırımcıları Derneği eski Başkanı Oktay Varlıer de Türkiye’nin dünya turizminde 8. sırada yer aldığını söyledi.

 

Kriz ortamında Türkiye’ye gelen turist sayısının yüzde 2 artmasına karşılık turizm gelirlerinde yüzde 5 düşüş yaşandığını aktaran Varlıer, şöyle konuştu: “Turist, ödenen paraya göre daha kaliteli hizmet sunan ülkeleri, bölgeleri tercih etti. Turistler kendi ülkelerine 1-2 saat yakın olan ülkeleri tercih etti. Turizm operatörleri daha iyi çalıştı. ‘Her Şey Dâhil’ çok cazip hale geldi. Erken rezervasyonlar etkili oldu. Dolayısıyla bütün bu avantajlara sahip olan Türk turizmini krizden fazla etkilemedi.”

 

ATSO Başkanı Çetin Osman Budak ise yaptığı konuşmada, turizm sektörünün bu yıl büyük bir fedakârlık gösterdiğini ve ciddi fiyat indirimleriyle durumu kurtardığını belirtti.

Budak, “Hepimiz biliyoruz ki, bir sezonda yapılan fiyat indirimi, sadece o sezonda işletmeleri sarsmakla kalmamaktadır, diğer sezonları da zincirleme etkilemektedir. Bu nedenle Odalar ve Borsalar Birliği sezon başında Hükümet’e sektörün sorunlarını en üst düzeyde aktarmıştır.” dedi.
 

Turizmin stratejik sektör olarak görülmesi gerektiğini vurgulayan Budak, “Türkiye ekonomisini hangi sektörler geleceğe taşıyacak diye baktığımız zaman, aklımıza ilk olarak istihdam ve katma değerin yüksek olduğu, Türkiye’nin her bakımdan rekabet gücünün olduğu turizm gelmektedir.” açıklamasında bulundu.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.