ERKEN REZERVASYON...

Ali Yılmaz Ali Yılmaz 31/12/2019 23:40

Yine bir erken rezervasyon dönemi geldi ve geçiyor. Peki tüketici bu işe ısınıyor mu? Satışlara yansıması nasıl oluyor? Ağırlıklı olarak tatile son 2 haftada karar veren tüketicinin alışkanlıkları değişiyor mu? Tarihsel verinin çok fazla takip edilmediği ülkemizde internetin nimetlerini kullanarak bu sorulara cevap vermeye çalışacağım.

Aşağıdaki grafikte ‘erken rezervasyon’ anahtar kelimesinin son 3 yılda gerçekleşen arama eğilimini görebilirsiniz.  Her sene biraz daha erkene gelen erken rezervasyon döneminin Google’da yapılan aramalara yansıması son derece açık. 2008’de Şubat sonlarında başlayan yükseliş, 2009’da Şubat’ın ilk yarısına kaymış, bu sene ise Ocak sonunda başlamış gözüküyor. Bu resimde göremediğiniz ama arama artışlarını başlamasına neden olan çok önemli bir etken var.



31 Ocak günü gazetelerde çıkan erken rezervasyonda seyahat sigortası haberlerinden sonra ciddi bir yükseliş başlamış ve 7-13 Şubat haftasında en üst noktaya ulaşmış. Daha sonra biraz düşüşe geçen aramalar birinci erken rezervasyon döneminin bitiş tarihi olan 8 Mart’ta en üst noktaya çıkıyor. İkinci erken rezervasyon dönemine girişle ivme kaybetmeye başlayan aramalar Nisan başında tekrar canlanıp bu dönemin son günü olan 5 Nisan’da yine bir tepe noktayı yakalıyor.

Bir başka dikkat çekici özellik ise 2008 ve 2009’da aramalar hemen hemen aynı seviyede seyrederken, 2010 yılında 2 katına çıkmış. Bunu neden olan sebep ya da sebepler net olarak bilinmese de birkaç şekilde yorumlamak mümkün. Bunlardan ilki ve en önemlisi seyahat sigortası; tüketici parasının yanmayacağını bildiği için daha rahat satın alıyor. İkincisi ise Ağustos ayının Ramazan’a denk gelmesinden dolayı tatile çıkmak isteyenler, Haziran ve Temmuz’a sıkışıp yer bulamama korkusuyla şimdiden satın almayı tercih ediyor. Üçüncü ve son olasılık ise tüketicinin artık erken rezervasyon kavramına alışmış olması ve bu fırsatı değerlendirme yönünde hareket geçmesi. Bu üç olasılıktan herhangi biri bu artışa sebep olabileceği gibi, hepsinin toplam bir etkisinin olması da söz konusu.

Peki 2008 yılında aşağıda görüldüğü gibi sadece %25’i 1-3 ay öncesinden tatil planlayan Türk tüketcisinin bu alışkanlığı değişiyor mu? Acaba biz de gelişmiş diğer ülkelerde olduğu gibi erkenden tatilini planlama alışkanlığını kazanabilecek miyiz? Şu anda bu soruyu cevaplamak zor ama zamanla cevabını hep beraber göreceğimizi düşünüyorum.

Tatilinizi ne kadar önceden planlıyorsunuz?



AC Nielsen-Google Turizm Araştırma Raporu – Mart 2009


Ali Yılmaz,
Google Türkiye
Turizm Sektörü Müdürü



Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.