Eğitimli personel, turizmden kaçıyor...

Barut Hotels İnsan Kaynakları Müdürü Cengiz Muratşah, "Eğitimli personelin yüzde 67'si sektörden kaçıyor. Bunun birinci nedeni Antalya'da yalnız yaz mevsiminde çalışılıyor olması. Bunun çaresi var. İşkur'a raporumuzu verdik" dedi.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Eğitimli personel, turizmden kaçıyor...

Antalya’da yapılan, Akdeniz Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu ile İnkay İnsan Kaynakları Yöneticileri Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği, II. Turizmde İnsan Kaynaklarının Gelişimi Sempozyumu’nda konuşan Muratşah, "Eğitimli personelin yüzde 67’si sektörden kaçıyor. Birinci sebep Antalya’da sadece yaz mevsiminde çalışılıyor olması. Bunun çaresi var. İşkur’a raporumuzu verdik" dedi.

 

"Stajyerlere iyi davranılmıyor"...

 

Birçok otelin eğitimini devam ettiren stajyer öğrencileri önemsemediği ve ucuz iş gücü olarak gördüğü eleştirisinde bulunan Muratşah, "Stajyerler birçok otelde barlara atılıp 3 ay boyunca gazoz kapağını nasıl açacağı öğretiliyor. Onlar geleceğin yöneticileri olarak görülmeli." ifadelerini kullandı.

 
Turizme gerçekten inanmış olanlarla bilmeden sektöre girmişler arasında büyük farklar olduğu tespitinde bulunan Muratşah, "Bu nedenle eğitimli personelin yüzde 67’si sektörden kaçıyor. Neden kaçıyor? Birinci sebep Antalya’da sadece yaz mevsiminde çalışılıyor olması. Mart ayında gençler geliyor, 31 Ekim’de ‘evladım sen git evinde, 4-5 ay bekle’ diyoruz. Bunun çaresi var. İşkur’a raporumuzu verdik. Bu işin çaresi, kışın askı dediğimiz olayın yasaya girmesi” dedi.

 

Muratşah taleplerinin kabul görmesi halinde kış aylarında işsiz kalan turizm çalışanlarının 4-5 ay boyunca işsizlik fonundan ücret almalarının önünün açılacağını ve sektörden kaçışların büyük oranda önleneceğini ifade etti.

 

"Eldekiler de iyi değerlendirilmiyor"...

 

Eğitimli elemanın turizm sektörüne küskün başladığını dile getiren Muratşah, gençlerin kariyer ve gelecek kaygısı taşıdığını savundu. Muratşah, bu sorunların mutlaka halledileceğini belirterek, kendisini dinleyen öğrencilere hitaben, "Geleceğe mutlaka umutla bakın. Sizlere yalvarıyorum. Turizmden kaçmayın, gelin savaşın" dedi.

 

İNKAY Başkanı Talat Kanbir de konuşmasında, turizm sektöründe nitelik eleman sorunu yaşandığını, ancak eldeki nitelikli kadroları korumada ve geliştirmede başarılı olunamadığı tespitinde bulundu.

 

"Çözüm bulmalıyız"...

 
POYD Başkanı Adnan Özsoy da sektörden kaçışı engellemek için turizmi 12 aya yaymanın zorunlu olduğunu belirtti. "Bu işi 12 aya yaymadan insanları bu sektörde tutamayız." diyen Özsoy şöyle konuştu: "Bunun için karşılıklı fedakarlık gerekiyor. Her şeyi devletten beklemek doğru değil, ama kapalı otel işletmelerinin açık olmaları için bir takım vergi kolaylıkları getirilebilir. Daha önce de gündeme getirildi ama bir türlü uygulamaya geçirilemedi. Yoksa sektörden kaçmaların ana sorunu ortadan kalkmayacak."

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.