Eğitim için iyilik, iyilik için eğitim

Televizyonda haber izlemenin bir cesaret işi olduğu bu günlerde politika dışında kadın cinayetlerinden çocuk istismarına kaçakçılıktan sahtekârlığa kadar onlarca haberle yatıp uyanan bir ülke olduk son yıllarda.

Prof. Dr. Volkan Altıntaş Prof. Dr. Volkan Altıntaş 16/09/2019 20:50
Eğitim için iyilik, iyilik için eğitim

'Belki buna benzer durumlar hep vardı da, bilen yoktu' diyenleriniz olduğunu duyuyorum. Öyle olduğunu kabul edelim. Peki ama neden bunca haber ve yoruma rağmen negatif haber sayısı ısrarla artıyor? Ben esas olarak bunun cevabını arıyorum. 'Bu haberler neye hizmet ediyor? Korku yaratmak ve çözüme odaklanamamaktan başka neye yarıyor' diye soruyorum kendi kendime.

Haber yapmak ne kadar gazetecilik mesleğinin önceliği ve gereği ise, haber yapıcıların ortaya koydukları acı gerçekleri çözüme ulaştırmak acaba kim görevi? Siyaset üretenlerin mi, bürokrasinin mi, akademinin mi, konuyla ilgili uzmanların mı, yoksa tüm bir 'Toplumun' mu?

Dünyada televizyon başında en çok zaman geçiren ilk beş ülke arasındayız

Dünyada televizyon başında en çok zaman geçiren ilk beş ülke arasında yer alan ülkemizde, olumsuz haberlerle sürekli karşılaşıyor olmak, başlı başına bir travma yaratacak bir olgu. Ancak bu olgu karşısında bizlerin sergilediği tavır ve sonuçları da birlikte değerlendirmek gerekli.

Ortaya çıkan olumsuz ve toplumu derinden etkileyen haberlere karşı sosyal medya aracılığıyla tepki koymanın önemli olduğunu kabul etmekle birlikte, sonrasındaki süreçlerin neler getirdiğine bakmak lazım.

Olanı değil, olması gerekeni konuşmalıyız

Örneğin toplumun bir bölümü kadın cinayetlerini kayda alıyor. Toplumun diğer bölümü ise, sosyal medyada tepki gösterdiğinde bu işin çözüleceğine inanıyor. İşte böyle bir yapı ile karşı karşıyayız. Olan durum bu iken, olması gerekeni neden konuşamıyoruz? Neden elimizde bunca olumsuz duruma ilişkin veriler ve sonuçları varken, doğrudan olumluya dönecek adımları atamıyoruz?

Verdiğiniz cevapları duyar gibiyim. Ne ilginç ki, yine aynı yere geldik. Eğitim şart.

Eğitim neden mi şart?:

1- Bilinçli hareket edebilmek için,

2- Olaylar hakkında doğru tespitlerde bulunmak için,

3- Neyin doğru, neyin yanlış olduğunu anlamak için,

4- Sorgulamanın gerekliliği için,

5- Kıyas yapmak için,

6- Tekrar aynı hataya düşmemek için,

7- Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak için.

Mafyayı, kavgayı, sertliği, kabalığı, öldürmeyi, yok etmeyi, işkenceyi, kadını yok saymayı, çocuğa şiddeti, insanları küçük görmeyi, eleştiriyi reddi, doğaya karşı durmayı, inkar etmeyi, ezmeyi, vurmayı, itmeyi kısacası dünyanın yaşanabilirliğine ilişkin tüm etik ve olumlu duygulara karşı reyting uğruna olumsuzu öne çıkarıp bir anlamda yücelten kim varsa; adı politikacı, haberci, akademisyen, bürokrat ya da vatandaş, benim için fark etmiyor, hepimize sözüm var:

Bu toplumun kendi öz değerlerine sahip çıktığı, kötü olan her şeyi reddedip, iyiye yöneldiği günlerle geleceği inşa edebileceğimizi unutmayalım. Olumsuz haberlerle gündemi ve zamanımızı alıp, enerjimizi tüketenler yerine, yarına umutla bakan, bizleri heyecanlandırıp ortak insani değerleri ön plana çıkaran girişimlere acilen ihtiyacımız var. Huzurun sağlanması, güvenliğin ön planda tutulması, insanlığa yakışır bir dünyada herkesin birlikte yaşaması için iyilik şart.

İyilik neden mi şart?

1- Kötülükle bir yere varılamadığı için,

2- Dünyanın iyilikle ayakta kalmayı becerebildiğini göstermek için,

3- Paylaşımları artırdığı için,

4- Sevgi ve saygı için,

5-  İnsanlığımız için,

6- İnancımız için,

7- Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak için.

Peki turizm nerede mi? Turizm, olumsuzu kenara koyup, olumlu değerlere sahip çıkan ve bu güzelliklerin yanında duran bir toplum olarak rakamlardan öte konuşulan bir yaşam biçimi olmuş haliyle bizi bekliyor olacak. Yeter ki eğitimle iyiye ve iyilikle eğitime yönelmeyi hedef alalım.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.