EasyJet'in hedefi, 460 bin Türk...

EasyJet, Türkiye'de yıl sonuna kadar yolcu sayısını bir önceki yıla oranla yüzde 6 artırarak 460 bine ulaştırmayı hedefliyor.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
EasyJet'in hedefi, 460 bin Türk...

EasyJet İsviçre, Avusturya, Türkiye ve Doğu Avrupa'dan Sorumlu Pazarlama Müdürü Peter Voets, Türkiye'de yıl sonuna kadar yolcu sayısını bir önceki yıla oranla yüzde 6 artırarak 460 bine ulaştırmayı hedeflediklerini bildirdi.

Peter Voets, easyJet'in Türkiye'de faaliyete geçmesinin 5. yılı dolayısıyla düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, son bir yılda 30 ülkede yer alan 129 havaalanından 560 rotada 52 milyon yolcu taşıyan easyJet'in yolcularının bin 100 kilometreyi ortalama 45-50 pound karşılığında uçtuğunu, yolcu sayısı açısından İngiltere'nin en büyük, Avrupa'nın 4. büyük hava yolu şirketi olan easyJet'in filosunun 199 uçaktan oluştuğunu, yakın zamanda 200. uçağı filoya ekleyeceklerini anlattı.

Voets, geçen yıl günlük bin 200 uçuş gerçekleştirdiklerini, önümüzdeki yaz döneminde bunu bin 400'e çıkartmayı hedeflediklerini kaydederek, Avrupa'da ciddi anlamda büyüme gösterdiklerini, 20 farklı operasyonel merkez kullanmak suretiyle rakiplerine karşı üstünlük sağladıklarını, yıl sonunda bir operasyonel üsleri daha olacağını, böylece bir anlamda tüm Avrupa'yı kapsayacaklarını söyledi.

Avrupa ülkelerinde penetrasyonun hala düşük olduğunu vurgulayan Voets, ''Türkiye'de de penetrasyon açısından hala yapacak çok şey var. Bunun zaman içerisinde değişeceğini, geleneksel hava yolu kullanımından bizim gibi hava yollarının (düşük ücretli) kullanımına doğru bir kayma olacağını söylemek mümkün'' şeklinde konuştu.

Düşük ücretli hava yollarına doğru bir kayma olduğunu gözlemlediklerini ifade eden Voets, Avrupa Düşük Ücretli Havayolları Birliğinin yapmış olduğu bir araştırmada, hem geleneksel hava yollarından hem de charter uçaklarından düşük ücretli hava yollarının yolcu aldığını, bunun yüzde 60'ını yeni, yüzde 40'ını ise geleneksel hava yollarından ya da charter hava yollarından gelen yolcuların oluşturduğunun ortaya çıktığını, 2020 yılı itibariyle Avrupa'daki kısa mesafeli uçuşların yüzde 53'ünün düşük ücretli hava yolları tarafından gerçekleştirileceğini kaydetti.

-FİNANSAL SONUÇLAR-

Peter Voets, easyJet'in mali yılının ekimden mart sonuna kadar olduğunu, 2011'in ilk 6 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,6 artışla 24 milyon yolcu taşıdıklarını, doluluk oranında yüzde 85'e ulaştıklarını belirterek, ''Global ekonomik krize rağmen düzeyimizi koruduğumuzu söyleyebilirim. Kur farkından doğan sıkıntılara rağmen durumumuzu koruyabildik. Kış dönemi hava yolları için en zorlu dönem ancak biz bu dönem için açıkladığımız rakamlardan memnunuz. Hem büyüme hem de karlılık anlamında hedeflediğimiz rakamlara ulaştık. Bankada ciddi anlamda bir nakitimiz mevcut'' diye konuştu.

Düşük ücretli hava yolları açısından doluluk oranında sektör lideri olduklarını vurgulayan Voets, önümüzdeki 3 yılda iş amaçlı seyahat edenleri hedeflediklerini, bu tür seyahatlerin mevsimlerden bağımsız her dönemde gerçekleştirildiğini kaydetti.

Önümüzdeki dönemde İsviçre, İngiltere ve Fransa'da doğrudan satış uygulamasına geçeceklerini bildiren Voets, turizm acenteleri ile doğrudan çalışarak onlara çeşitli teşvikler sunacaklarını, tüm turizm acentelerinin easyJet fiyatlarına ulaşabileceğini, bunu 6 aylık deneme süresi içerisinde gerçekleştireceklerini bildirdi. Voets, bunu ilk olarak Türkiye'de yapacaklarını ve diğer ülkelere de taşımayı hedeflediklerini söyledi.

Düşük ücretli hava yolu olarak maliyetler noktasındaki avantajlarını korumaya çalışacaklarını, geleneksel hava yollarına karşı düşük ücretli hava yollarının yüzde 50 kadar düşük maliyet avantajı bulunduğunu anlatan Voets, tüm maliyetlerini daha da aşağı çekmeyi hedeflediklerini ancak akaryakıt noktasında yapabilecekleri bir şey bulunmadığını kaydetti.

Voets, koltuk sayısında bu yılın yazında yüzde 8 artış, filo sayısını da 2011-2012 kış döneminde 204 uçağa çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.

 

-''(TÜRKİYE İÇİN) GELECEĞE İLİŞKİN DAHA DA BÜYÜME HEDEFLERİ İÇERİSİNDEYİZ''-

EasyJet İsviçre, Avusturya, Türkiye ve Doğu Avrupa'dan sorumlu Pazarlama Müdürü Voets, Türkiye'deki faaliyetlerine değinirken de geçen hafta İzmir'den uçuşlarını başlattıklarını hatırlattı. Voets, 2011 yazında Türkiye'deki koltuk kapasitesini bir yıl öncesine göre yüzde 16 artırdıklarını, yıl sonuna kadar yolcu sayısını bir önceki yıla oranla yüzde 6 artırarak 460 bine ulaştırmayı hedeflediklerini açıkladı.

Türkiye'de bulunduğu 5 yıl içerisinde yaklaşık bir milyonu İstanbul'dan olmak üzere ülke genelinden 1,3 milyon yolcu taşıyan easyJet'in bugün Türkiye'de 5 hava limanından 13 rotada hizmet verdiğini belirten Voets, ''Türkiye, easyJet için çok büyük bir potansiyel taşıyor, ancak AB üyesi olmaması Avrupalı hava yolu şirketlerinin uygulama ve gelişimini yavaşlatıyor'' dedi.

2011 mali yılının ilk 6 ayına bakıldığında Türkiye'de yolcu sayısında yüzde 8'lik artışla 128 bin rakamına ulaştıklarını ifade eden Voets, geçen yaz dönemine oranla yüzde 16'lık kapasite artışı hedeflediklerini, yüzde 85'lik doluluk oranı bulunduğunu, Türkiye'de başlıca rakiplerinin THY ve Pegasus olduğunu söyledi.

Voets, ''Burada pazar payı henüz istediğimiz düzeyde değil çünkü Türkiye'de son derece rekabetçi bir pazar var. Penetrasyonu gerçekleştirmek de hiç de kolay değil. Ancak biz geleceğe ilişkin daha da büyüme hedefleri içerisindeyiz'' diye konuştu.

EasyJet'in Türkiye pazarında dağıtım ağı oluşturmayı deneyeceklerini ifade eden Voets, ''easyJet tarihinde ilk defa, yakın bir süreçte satışlar seyahat acenteleri üzerinden gerçekleşecek. Türkiye'den daha fazla turist taşımak istiyoruz. Yakın dönemde, muhtemelen önümüzdeki hafta, İstanbul Sabiha Gökçen'den bir milyonuncu yolcumuzun uçuşunu kutluyor olacağız'' dedi.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Voets, bilet fiyatlarının aynı düzeyde kalmasını istediklerini ifade ederek, petrol fiyatlarındaki artışa ilişkin, ''Petrol fiyatlarındaki artışa karşı kendimizi bir koruma politikamız var. Biz yakıtımızı önceden alıyoruz. Tonunu 755 dolar civarında önceden satın almış durumdayız. Halbuki şu anda tonu bin dolar civarında. Önümüzdeki yıla ilişkin de ihtiyacımızın yüzde 40'ını düşük fiyattan almış durumdayız'' değerlendirmesinde bulundu.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.